Horst aan de Maas en Venlo, Ontwerpbestemmingsplan, 14-9-2017

Logo Horst aan de Maas

Ontwerpbestemmingsplannen Windpark Greenport Venlo in Venlo en Horst aan de Maas, Milieueffectrapportage Windpark Greenport Venlo, ontwerpbesluit tot 9e herziening van het exploitatieplan Trade Port Noord, ontwerpomgevingsvergunning voor de activiteiten gebruik in strijd met een bestemmingsplan, milieu en bouwen van 9 windturbines,  ontwerpverklaring van geen bedenkingen inzake ontwerpomgevingsvergunning, met bijbehorende stukken ter inzage

De raden van de gemeenten Venlo en Horst aan de Maas zijn voornemens om voor de gemeentegrensoverschrijdende ontwikkeling van het Windpark Greenport Venlo elk een of meerdere bestemmingsplannen voor een gedeelte van hun grondgebied vast te stellen. Voorts is de raad van de gemeente Venlo voornemens om, voor een gedeelte van het gebied van deze bestemmingsplannen, het besluit tot 9e herziening van het exploitatieplan Trade Port Noord vast te stellen.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Venlo zijn in dit verband tevens voornemens een omgevingsvergunning te verlenen voor de activiteiten ‘gebruik in strijd met een bestemmingsplan’, ‘milieu’ en ‘bouwen’ ten behoeve van de realisering van negen windturbines binnen de bestemmingsplannen ‘Windpark Greenport Venlo - deelgebied Zaarderheiken’ en ‘Windpark Greenport Venlo - deelgebied Trade Port Noord’ in een gedeelte van het grondgebied van de gemeenten Venlo en Horst aan de Maas. In het kader van deze voorgenomen vergunningverlening is de raad van de gemeente Horst aan de Maas voornemens een verklaring van geen bedenkingen af te geven.

In dit kader maken burgemeester en wethouders van Venlo en Horst aan de Maas bekend dat voor de realisering van het Windpark Greenport Venlo een zestal ontwerpbesluiten met bijbehorende stukken ter inzage worden gelegd (hierna aangeduid als ontwerpbesluit 1 tot en met 6):

  • 1.

    ontwerpbestemmingsplan ‘Windpark Greenport Venlo – deelgebied Zaarderheiken’ (identificatienummer NL.IMRO.0983.BP201710WPGVZHKN-ON01)

  • 2.

    ontwerpbestemmingsplan ‘Windpark Greenport Venlo – deelgebied Trade Port Noord’ (identificatienummer NL.IMRO.0983.BP201709WPGVTPN-ON01) voor een gedeelte van het grondgebied van de gemeente Venlo, de milieueffectrapportage Windpark Greenport Venlo, dit alles met bijbehorende stukken;

  • 3.

    ontwerpbestemmingsplan ‘Windpark Greenport Venlo – deelgebied Horst aan de Maas’ (identificatienummer NL.IMRO.1507.HMWINDPARKGPV2017-BPO1) voor een gedeelte van het grondgebied van de gemeente Horst aan de Maas, de milieueffectrapportage Windpark Greenport Venlo, dit alles met bijbehorende stukken;

  • 4.

    ontwerpbesluit tot 9

  • 5.

    ontwerpbesluit tot verlening van een omgevingsvergunning voor de activiteiten ‘gebruik in strijd met een bestemmingsplan’, ‘milieu’ en ‘bouwen’, de milieueffectrapportage Windpark Greenport Venlo, dit alles met bijbehorende stukken ten behoeve van de realisering van negen windturbines op een gedeelte van het grondgebied van de gemeenten Venlo en Horst aan de Maas;

  • 6.

    ontwerpverklaring van geen bedenkingen met betrekking tot het onder 5 genoemde ontwerpbesluit tot verlening van de omgevingsvergunning voor de activiteit ‘gebruik in strijd met een bestemmingsplan’, waarbij wordt afgeweken van de bestemmingsplannen ‘Buitengebied Sevenum 1998’, ‘Trade Port Noord – Railterminal & Spoorse aanpassingen, deelgebied Horst aan de Maas’ en inpassingsplan ‘Greenportlane’ (zoals dat luidt na 2

 

Inleiding

Op 2 februari 2016 is door de colleges van burgemeester en wethouders van Horst aan de Maas en Venlo ingestemd met de Integrale Omgevingsbeoordeling Railterminal & Spoorse aanpassingen, Klaver 4 en windturbineproject Greenport Venlo 2016 (hierna: IOB). In de IOB is vastgelegd welke maximale milieubelasting aanvaardbaar wordt gevonden als gevolg van de genoemde deelontwikkelingen. Vanwege de ruimtelijke samenhang van de verschillende deelontwikkelingen kan sprake zijn van cumulatieve effecten. Deze effecten zijn onderzocht en beoordeeld in de IOB. Op basis van deze beoordeling hebben beide colleges, daar waar nodig, het milieuplafond per aspect en per deelontwikkeling bepaald.  

De IOB maakt onderdeel uit van het MER, behorend bij de ontwerpbestemmingsplannen Windpark Greenport Venlo voor de deelgebieden Zaarderheiken, Trade Port Noord en Horst aan de Maas alsmede het ontwerp-besluit tot verlening van een omgevingsvergunning voor het Windpark Greenport Venlo.

Burgemeester en wethouders van Venlo hebben op 5 september 2017 op grond van de Coördinatieverordening gemeente Venlo besloten de gemeentelijke coördinatieregeling op grond van paragraaf 3.6.1 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) van toepassing te verklaren op de (ontwerp)besluiten 1 (bestemmingsplan ‘Windpark Greenport Venlo - deelgebied Zaarderheiken’), 2 (bestemmingsplan ‘Windpark Greenport Venlo – deelgebied Trade Port Noord’) en 5 (besluit tot verlening van een omgevingsvergunning voor de activiteiten ‘gebruik in strijd met bestemmingsplan’, ‘milieu’ en ‘bouwen’ ten behoeve van de realisering van negen windturbines op een gedeelte van het grondgebied van de gemeenten Venlo en Horst aan de Maas). Hierdoor worden procedures voor de realisatie van het project gestroomlijnd en worden de benodigde (ontwerp)besluiten gelijktijdig bekendgemaakt. Burgemeester en wethouders van Venlo nemen de coördinatie op zich.

Voor de voorgenomen besluiten 3 (bestemmingsplan Windpark Greenport Venlo - deelgebied Horst aan de Maas), 4 (besluit tot 9e herziening van het exploitatieplan Trade Port Noord) en 6 (verklaring van geen bedenkingen met betrekking tot het onder 5 genoemde ontwerpbesluit tot verlening van de omgevingsvergunning voor de activiteit ‘gebruik in strijd met een bestemmingsplan’, waarbij wordt afgeweken van de bestemmingsplannen ‘Buitengebied Sevenum 1998’, ‘Trade Port Noord – Railterminal & Spoorse aanpassingen, deelgebied Horst aan de Maas’) en inpassingsplan ‘Greenportlane’ (zoals dat luidt na 2e partiële herziening) geldt dat op die besluiten niet de gemeentelijke coördinatieregeling van toepassing is.

 

Planbeschrijving

 

  • 1.

    Ontwerpbestemmingsplannen Windpark Greenport Venlo voor deelgebieden Zaarderheiken respectievelijk Trade Port Noord (gemeente Venlo) en voor deelgebied Horst aan de Maas (gemeente Horst aan de Maas) (ontwerpbesluiten 1 tot en met 3)

In de intergemeentelijke Structuurvisie Klavertje 4-gebied (2012) is een zoekgebied voor windturbines vastgelegd. In het Klavertje 4-gebied werken de gemeenten Venlo, Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venray alsmede de provincie Limburg gezamenlijk aan het realiseren van een duurzame regionaal ruimtelijk-economische structuurversterking.

Het totale plangebied is onderverdeeld in drie delen, waarvan er twee (Zaarderheiken en Trade Port Noord) zijn gelegen binnen het grondgebied van Venlo en één is gelegen binnen het grondgebied van Horst aan de Maas. Voor elk deel wordt een apart bestemmingsplan in procedure gebracht.

 

Het totale plangebied waarin is voorzien in de realisatie van negen windturbines, bevindt zich in een parallelle zone ten noorden van de spoorlijn Venlo-Eindhoven. De westelijke grens wordt gekenmerkt door de Greenportlane en de oostelijke grens wordt gekenmerkt door de Rijksweg A73 (knooppunt Zaarderheiken). Het plangebied bevindt zich op het bedrijventerrein Trade Port Noord en in het mozaïeklandschap Zaarderheiken. Om de benodigde natuurcompensatie te kunnen realiseren zijn ook de hiervoor beoogde gronden meegenomen in het plangebied.

 

Milieueffectrapportage Windpark Greenport Venlo

Voor de bestemmingsplannen ‘Windpark Greenport Venlo - deelgebied Zaarderheiken’, ‘Windpark Greenport Venlo - deelgebied Trade Port Noord’ en ‘Windpark Greenport Venlo - deelgebied Horst aan de Maas’ alsmede voor de omgevingsvergunning voor de activiteiten ‘gebruik in strijd met bestemmingsplan’, ‘milieu’ en ‘bouwen’ ten behoeve van de realisering van negen windturbines is de milieueffectrapportage Windpark Greenport Venlo opgesteld (hierna: MER). Deze MER is bedoeld om het milieubelang volwaardig en vroegtijdig in de plan- en besluitvormingsprocedure een plaats te geven. De MER-procedure wordt doorlopen vanwege het feit, dat:

  • 1.

    voor de realisatie van het windpark een bestemmingsplanherziening en een omgevingsvergunning voor de activiteit ‘gebruik in strijd met het bestemmingsplan’ is vereist. De voorgenomen activiteit is op basis van het Besluit m.e.r., categorie D 22.2 m.e.r.-beoordelingsplichtig. Belangrijke nadelige milieugevolgen kunnen niet op voorhand worden uitgesloten;

  • 2.

    voor de bouw en exploitatie van het windpark een omgevingsvergunning is vereist. Voor de omgevingsvergunning geldt een m.e.r.-beoordelingsplicht, omdat de drempelwaarde uit het Besluit m.e.r. (m.e.r.-beoordelingsplicht vanwege categorie D 22.2) wordt overschreden. Op voorhand kan niet worden uitgesloten dat belangrijke nadelige milieugevolgen kunnen optreden.

  • 1.

    Ontwerpbesluit tot 9e herziening van het exploitatieplan Trade Port Noord (ontwerpbesluit 4)

Het exploitatieplan Trade Port Noord is op 31 oktober 2012 gelijktijdig met het bestemmingsplan Trade Port Noord vastgesteld. Het vaststellen van een exploitatieplan is verplicht, indien ten tijde van de vaststelling van het bestemmingsplan ‘Trade Port Noord’ het verhaal van kosten niet anderszins is verzekerd en/of er een noodzaak is tot het stellen van eisen en regels over onder meer het bouwrijp maken, de fasering etc. Deze beide situaties deden zich voor. Het exploitatieplan Trade Port Noord is inmiddels zevenmaal herzien.

Voor een gedeelte van het gebied van het ontwerpbestemmingsplan ‘Windpark Greenport Venlo - deelgebied Trade Port Noord’ is het exploitatieplan Trade Port Noord van toepassing. De voorgenomen vaststelling van het bestemmingsplan ‘Windpark Greenport Venlo - deelgebied Trade Port Noord’ heeft tot gevolg dat het exploitatieplan Trade Port Noord dient te worden aangepast. Er is sprake van een integrale herziening van het exploitatieplan, waardoor de regels, de exploitatieopzet, de bijlagen en de toelichting worden aangepast.

 

  • 1.

    Ontwerpbesluit omgevingsvergunning realisatie 9 windturbines op een gedeelte van het grondgebied van de gemeenten Venlo en Horst aan de Maas (ontwerpbesluit 5)

De omgevingsvergunning ziet op de bouw en exploitatie van negen windturbines. De (feitelijke) bouw van de negen turbines vindt plaats op het grondgebied van de gemeente Venlo. Voor één turbine geldt dat de zone van de overdraai van de wieken gedeeltelijk is gelegen op het grondgebied van de gemeente Horst aan de Maas. Het windpark wordt in hoofdzaak uitgevoerd binnen het grondgebied van de gemeente Venlo, waardoor burgemeester en wethouders van Venlo gelden als bevoegd gezag voor de vergunningverlening. De omgevingsvergunning omvat de volgende activiteiten:

  • 1.

    het bouwen van bouwwerken;

  • 2.

    het gebruik van de grond of bouwwerken in strijd met het bestemmingsplan ‘Trade Port Noord -Railterminal & Spoorse aanpassingen, deelgebied Horst aan de Maas’, het bestemmingsplan ‘Buitengebied Sevenum 1998’ alsmede het inpassingsplan ‘Greenportlane’ (zoals dat luidt na 2

  • 3.

    het oprichten, veranderen of het in werking hebben van een inrichting (milieu).

 

Mede voor de omgevingsvergunning is de Milieueffectrapportage Greenport Venlo opgesteld (zie hiervoor onder a).

 

  • 1.

    Ontwerpverklaring van geen bedenkingen (ontwerpbesluit 6)

De omgevingsvergunning voor de realisatie van negen windturbines ziet mede op de activiteit ‘gebruik van gronden of bouwwerken in strijd met een bestemmingsplan’, waarbij wordt afgeweken van het binnen het grondgebied van de gemeente Horst aan de Maas geldende:

  • 1.

    bestemmingsplan ‘Buitengebied Sevenum 1998’;

  • 2.

    bestemmingsplan ‘Trade Port Noord - Railterminal & Spoorse aanpassingen, deelgebied Horst aan de Maas’;

  • 3.

    inpassingsplan ‘Greenportlane’ (zoals dat luidt na 2

Ingevolge artikel 6.5 Besluit omgevingsrecht wordt de omgevingsvergunning voor de activiteit ‘gebruik van gronden of bouwwerken in strijd met een bestemmingsplan’ niet verleend dan nadat door de raad van de gemeente Horst aan de Maas is verklaard dat daartegen geen bedenkingen bestaan.

 

Procedures (deelgebied) gemeente Venlo

 

  • 1.

    Inzage ontwerpbesluit 1 tot en met ontwerpbesluit 6

De ontwerpbesluiten 1 tot en met 6, met bijbehorende stukken (waaronder het MER) liggen vanaf 15 september 2017 gedurende zes weken (dus tot en met 26 oktober 2017) analoog en digitaal ter inzage en kunnen als volgt worden geraadpleegd:

  • 1.

    analoog in het Stadskantoor Venlo, Hanzeplaats 1 te Venlo. Inzage van analoge stukken is

in het Stadskantoor uitsluitend mogelijk op afspraak. Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met het Klantcontactcentrum (KCC). Digitaal zijn de stukken met betrekking tot de ontwerp-besluiten 5 en 6 te raadplegen op de gemeentelijke website www.venlo.nl. (organisatie en bestuur – publicaties en verslagen – plannen ter inzage). Via de gemeentelijke website www.venlo.nl is tevens een link naar de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl beschikbaar voor de ontwerp-besluiten 1 t/m 4.

 

Ontwerpbesluit 1 tot en met 4 zijn, met inbegrip van bijbehorende stukken, ook in te zien langs elektronische weg via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl, met de volgende identificatienummers:

  • 1.

    ontwerpbesluit 1: ontwerpbestemmingsplan ‘Windpark Greenport Venlo -deelgebied Zaarderheiken’, NL.IMRO.0983.BP201710WPGVZHKN-ON01;

  • 2.

    ontwerpbesluit 2: ontwerpbestemmingsplan ‘Windpark Greenport Venlo – deelgebied Trade Port Noord’, NL.IMRO.0983.BP201709WPGVTPN-ON01;

  • 3.

    ontwerpbesluit 3: ontwerpbestemmingsplan ‘Windpark Greenport Venlo – deelgebied Horst aan de Maas’, NL.IMRO.1507.HMWINDPARKGPV2017-BPO1;

  • 4.

    ontwerpbesluit 4: ontwerpbesluit tot 9

 

  • 1.

    Kenbaar maken van zienswijzen tegen ontwerpbesluit 1, ontwerpbesluit 2, ontwerpbesluit 4, ontwerpbesluit 5 en ontwerpbesluit 6

  • 1.

    Kenbaar maken van zienswijzen tegen ontwerpbesluit 1 (ontwerpbestemmingsplan ‘Windpark Greenport Venlo – deelgebied Zaarderheiken’) respectievelijk ontwerpbesluit 2 (ontwerpbestemmingsplan ‘Windpark Greenport Venlo – deelgebied Trade Port Noord’)

Gedurende de termijn van terinzagelegging kunnen tegen ontwerpbesluit 1 respectievelijk ontwerpbesluit 2 met de daarbij behorende stukken (waaronder het MER) door eenieder mondeling of schriftelijk zienswijzen worden ingediend bij de gemeenteraad van Venlo, postbus 3434, 5902 RK Venlo dan wel burgemeester en wethouders van Venlo, postbus 3434, 5902 RK Venlo. Bij een zienswijze dient het ontwerpbesluit waarop de zienswijze betrekking heeft, te worden vermeld.

 

Voor het naar voren brengen van mondelinge zienswijzen kunt u een afspraak maken met de afdeling Ruimte en Economie van de gemeente Venlo, de heer L. Rooden, telefoonnummer 077-3596529. Een mondelinge zienswijze kan voorts worden ingediend voor de ontwerpbesluiten 1, 2 en 5 gezamenlijk.

 

Het is niet mogelijk per e-mail zienswijzen in te dienen.

 

  • 1.

    Kenbaar maken van zienswijzen tegen ontwerpbesluit 4 (ontwerpbesluit tot 9e herziening van het exploitatieplan Trade Port Noord)

Gedurende de termijn van terinzagelegging kunnen tegen ontwerpbesluit 4 met de daarbij behorende stukken door belanghebbenden mondeling of schriftelijk zienswijzen worden ingediend bij de gemeenteraad van Venlo, postbus 3434, 5902 RK Venlo. Bij een zienswijze dient het ontwerpbesluit waarop de zienswijze betrekking heeft te worden vermeld.

 

Voor het naar voren brengen van mondelinge zienswijzen kunt u een afspraak maken met de afdeling Ruimte en Economie van de gemeente Venlo, mevrouw F. Arts, telefoonnummer 077-3596491.

 

Het is niet mogelijk per e-mail zienswijzen in te dienen.

 

  • 1.

    Kenbaar maken van zienswijzen tegen ontwerpbesluit 5 (ontwerpbesluit tot verlening van een omgevingsvergunning voor de activiteiten ‘gebruik in strijd met een bestemmingsplan’, ‘milieu’ en ‘bouwen’, de milieueffectrapportage Windpark Greenport Venlo, dit alles met bijbehorende stukken ten behoeve van de realisering van 9 windturbines

Gedurende de termijn van terinzagelegging kunnen tegen ontwerpbesluit 5 met de daarbij behorende stukken (waaronder het MER) door eenieder mondeling of schriftelijk zienswijzen worden ingediend bij burgemeester en wethouders van Venlo, postbus 3434, 5902 RK Venlo. Bij een zienswijze dient het ontwerpbesluit waarop de zienswijze betrekking heeft, te worden vermeld.

 

Voor het naar voren brengen van mondelinge zienswijzen kunt u een afspraak maken met de afdeling Openbare en Gebouwde Omgeving van de gemeente Venlo, de heer M. Derksen, telefoonnummer 077-3599486. Een mondelinge zienswijze kan voorts worden ingediend voor de ontwerpbesluiten 1, 2 en 5 gezamenlijk.

 

Het is niet mogelijk per e-mail zienswijzen in te dienen.

 

  • 1.

    Kenbaar maken van zienswijzen tegen ontwerpbesluit 6 (ontwerpverklaring van geen bedenkingen met betrekking tot het onder 5 genoemde ontwerpbesluit tot verlening van de omgevingsvergunning voor de activiteit ‘gebruik in strijd met een bestemmingsplan’

Gedurende de termijn van terinzagelegging kunnen tegen ontwerpbesluit 6 met de daarbij behorende stukken door eenieder mondeling of schriftelijk zienswijzen worden ingediend bij burgemeester en wethouders van Venlo, postbus 3434, 5902 RK Venlo. Bij een zienswijze dient het ontwerpbesluit waarop de zienswijze betrekking heeft, te worden vermeld.

 

Voor het naar voren brengen van mondelinge zienswijzen kunt u een afspraak maken met de afdeling Openbare en Gebouwde Omgeving van de gemeente Venlo, de heer M. Derksen, telefoonnummer 077-3599486.

 

Zienswijzen die worden ingediend tegen ontwerpbesluit 6, worden doorgestuurd naar de raad van de gemeente Horst aan de Maas. Het oordeel van de raad wordt kenbaar gemaakt aan burgemeester en wethouders van Venlo in het kader van de besluitvorming over de verlening van de omgevingsvergunning (ontwerpbesluit 5).

 

Het is niet mogelijk per e-mail zienswijzen in te dienen.

 

Procedures (deelgebied) gemeente Horst aan de Maas

 

  • 1.

    Inzage ontwerpbesluit 1, 2, 3, 5 en 6

De ontwerpbesluiten 1, 2, 3, 5 en 6, met bijbehorende stukken (waaronder het MER), liggen vanaf 15 september 2017 gedurende zes weken (dus tot en met 26 oktober 2017) in papieren vorm ter inzage in de informatiehoek van het gemeentehuis van Horst aan de Maas, Wilhelminaplein 6 in Horst. Openingstijden informatiehoek: ma van 8.00 tot 20.00 uur en di t/m vr van 8.00 tot 17.00 uur. Wanneer u de stukken op een ander tijdstip wilt inzien, kunt u contact opnemen met de gemeente, tel. (077) 4779777. Wanneer u een toelichting wenst bij de stukken, houd dan rekening met de kantoortijden.

 

De ontwerpbesluiten 1, 2, 3, 5 en 6 (met inbegrip van bijbehorende stukken) kunnen voorts worden geraadpleegd op de gemeentelijke website www.horstaandemaas.nl.

 

Ontwerpbesluit 1 tot en met 3 zijn, met inbegrip van bijbehorende stukken, ook in te zien langs elektronische weg via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl, met de volgende identificatienummers:

  • 1.

    ontwerpbesluit 1: ontwerpbestemmingsplan ‘Windpark Greenport Venlo -deelgebied Zaarderheiken’, NL.IMRO.0983.BP201710WPGVZHKN-ON01;

  • 2.

    ontwerpbesluit 2: ontwerpbestemmingsplan ‘Windpark Greenport Venlo – deelgebied Trade Port Noord’, NL.IMRO.0983.BP201709WPGVTPN-ON01;

  • 3.

    ontwerpbesluit 3: ontwerpbestemmingsplan ‘Windpark Greenport Venlo – deelgebied Horst aan de Maas’, NL.IMRO.1507.HMWINDPARKGPV2017-BPO1.

 

  • 1.

    Kenbaar maken van zienswijzen tegen ontwerpbesluit 3 (ontwerpbestemmingsplan ‘Windpark Greenport Venlo – deelgebied Horst aan de Maas’)

Gedurende de termijn van terinzagelegging kunnen tegen ontwerpbesluit 3 met de daarbij behorende stukken (waaronder het MER) door eenieder mondeling of schriftelijk zienswijzen worden ingediend bij de gemeenteraad van Horst aan de Maas, postbus 6005, 5960 AA Horst aan de Maas. Bij een zienswijze dient het ontwerpbesluit waarop de zienswijze betrekking heeft, te worden vermeld.

 

Voor het naar voren brengen van mondelinge zienswijzen kunt u een afspraak maken met de afdeling Ruimte, team Economie en Gebiedsontwikkeling van de gemeente Horst aan de Maas, de heer M. Bouwmans, telefoon 077-4779453.

 

Het is niet mogelijk per e-mail zienswijzen in te dienen.

 

Inloopsessie ontwerpbesluiten 1, 2, 3, 5 en 6

Op donderdag 28 september 2017 vindt over de ontwerp-besluiten 1, 2, 3, 5 en 6 een inloopsessie plaats in de Maashof, gelegen aan de Maashoflaan 1 in de Boekend-Venlo. De avond begint om 18.30 uur. Van 19.00 tot 20.35 uur kunt u inhoudelijke presentaties over de thema’s participatie, geluid en slagschaduw, veiligheid, natuur en landschap bijwonen. Ook is er een informatiemarkt waar u informatie kunt ophalen en vragen kunt stellen.

 

Vervolgprocedure

De gemeenteraad van Venlo zal een besluit nemen over vaststelling van de besluiten 1 (bestemmingsplan ‘Windpark Greenport Venlo – deelgebied Zaarderheiken’), 2 (bestemmingsplan ‘Windpark Greenport Venlo – deelgebied Trade Port Noord’) en 4 (besluit tot 9e herziening van het exploitatieplan Trade Port Noord). Daarnaast wordt aan de raad van Venlo gevraagd een besluit te nemen tot het niet-vaststellen van een exploitatieplan voor die delen van de bestemmingsplannen ‘Windpark Greenport Venlo- deelgebied Zaarderheiken’ en ‘Windpark Greenport Venlo – deelgebied Trade Port Noord’, die gelegen zijn buiten het gebied van het exploitatieplan Trade Port Noord.

 

De gemeenteraad van Horst aan de Maas zal een besluit nemen over de vaststelling van de besluiten 3 (bestemmingsplan ‘Windpark Greenport Venlo – deelgebied Horst aan de Maas’) en 6 (verklaring van geen bedenkingen met betrekking tot het ontwerpbesluit 5 verlening van de omgevingsvergunning voor de activiteit ‘gebruik in strijd met een bestemmingsplan’).

 

Burgemeester en wethouders van Venlo zullen een besluit nemen over ontwerpbesluit 5 (besluit tot verlening omgevingsvergunning voor de activiteiten ‘gebruik in strijd met een bestemmingsplan’, ‘milieu’ en ‘bouwen’ ten behoeve van de realisering van 9 windturbines op een gedeelte van het grondgebied van de gemeenten Venlo en Horst aan de Maas’ nadat:

  • 1.

    door de gemeenteraad van Venlo zijn vastgesteld:

  • 1.

    het bestemmingsplan ‘Windpark Greenport Venlo – deelgebied Zaarderheiken’;

  • 2.

    het bestemmingsplan ‘Windpark Greenport Venlo – deelgebied Trade Port Noord’;

  • 3.

    het besluit tot 9

  • 4.

    het besluit tot het niet-vaststellen van een exploitatieplan voor die delen van de bestemmingsplannen ‘Windpark Greenport Venlo - deelgebied Zaarderheiken’ en ‘Windpark Greenport Venlo – deelgebied Trade Port Noord’, die gelegen zijn buiten het gebied van het exploitatieplan Trade Port Noord.

  • 1.

    door de gemeenteraad van Horst aan de Maas de verklaring van geen bedenkingen is verleend.

 

De ingediende zienswijzen worden bij de besluitvorming betrokken.

 

De Commissie m.e.r. brengt een advies uit over de milieueffectrapportage. De beide gemeenteraden en burgemeester en wethouders van Venlo betrekken het advies van de Commissie bij hun besluitvorming.

 

Nadat de beide gemeenteraden respectievelijk burgemeester en wethouders van Venlo de genoemde besluiten hebben genomen, wordt iedereen die een zienswijze heeft ingediend, schriftelijk van de genomen besluiten in kennis gesteld.

 

Voorts worden de besluiten via publicatie algemeen en gelijktijdig bekendgemaakt en kan tegen de bestemmingsplannen, het besluit tot 9e herziening van het exploitatieplan Trade Port Noord, het besluit tot  niet-vaststellen van een exploitatieplan voor die delen van de bestemmingsplannen ‘Windpark Greenport Venlo - deelgebied Zaarderheiken’ en ‘Windpark Greenport Venlo – deelgebied Trade Port Noord’ die gelegen zijn buiten het gebied van het exploitatieplan Trade Port Noord, en het besluit tot verlening van de omgevingsvergunning door belanghebbenden bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beroep worden aangetekend.

 

Op de te nemen besluiten is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent onder meer, dat beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen en deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld.

 

Horst aan de Maas, 14 september 2017

Naar boven