verkeersbesluit Prins Bernhardlaan, aanleg fietspaden en rotonde

Logo Veenendaal

2017.341428

 

 

 

Gemeente Veenendaal

Aanleiding

In 2017 wordt de Prins Bernhardlaan opnieuw ingericht tussen Zwaaiplein en Benedeneind. Na een uitgebreid inspraakproces is besloten om, ook in het centrumdeel, fietspaden aan te leggen langs de Bernhardlaan en het lichtengeregelde kruispunt Prins Bernhardlaan – Kleine Beer te vervangen door een rotonde. Voor het realiseren van aparte fietspaden en de rotonde wordt dit verkeersbesluit genomen.

In 2011 (verkeersbesluit van 8 juni 2011) is al besloten dat het gebied binnen de centrumring zone 30 wordt en een parkeerverbodzone. Met de reconstructie van de Bernhardlaan wordt dit besluit ten uitvoer gebracht.

 

 

1. Aanleg fietspaden

In 2016 hebben wij een proef uitgevoerd met een tijdelijk parkeerverbod voor het Landjuweel aan de oostzijde van de weg (zijde met de even huisnummers) voor de panden Landjuweel 34 tot de Vendelier.

De fietsvoorzieningen langs de Bernhardlaan maken onderdeel uit van de beoogde fietssnelweg Centrum – station Veenendaal - De Klomp, aldus het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan. Dit houdt in dat ze dienen te voldoen aan de hoogste inrichtingseisen. Op dit moment zijn er fietssuggestiestroken aanwezig in het centrumdeel.

 

Om volgende redenen wordt besloten deze om te vormen tot fietspaden:

i. Verhogen verkeersveiligheid en bescherming weggebruikers (art. 2, lid 1 sub a en b WVW 1994)

De Bernhardlaan is een ontsluitingsweg voor het centrum. De intensiteiten lopen op tot 5.000 motorvoertuigen per etmaal. Ook is het een belangrijke bus- en bevoorradingsroute van het centrum. Met deze intensiteiten en de aanwezigheid van zwaar verkeer is het nodig om het fietsverkeer te scheiden van het gemotoriseerd verkeer voor de veiligheid van de fietsers. Door de fietspaden achter de parkeerstroken te realiseren is er ook geen hinder voor de fietsers van parkerende auto’s.

ii. Comfort en aantrekkelijkheid

Voor deze aspecten is het van belang dat de fietspaden voldoende breed zijn. Met 2 meter hebben de fietspaden voldoende breedte voor 2 fietsers. Een grotere breedte is niet mogelijk vanwege de noodzakelijke breedte voor de rijweg, parkeervakken en voetpaden. Ook hebben de fietsers overal voorrang op het overig verkeer, hetgeen de aantrekkelijkheid van de route verder verhoogt. Het vrijliggende karakter van de fietspaden zorgt voor een aantrekkelijke route buiten het gemotoriseerd verkeer.

iii. Continuïteit

Het wensbeeld voor deze centrumroute, waar ook de Wolweg onderdeel van uitmaakt, is dat er op termijn overal vrijliggende of aanliggende fietspaden komen. Ter hoogte van het Zwaaiplein zijn ook al vrijliggende fietspaden gerealiseerd. Om de continuïteit te waarborgen worden nu ook in het noordelijk deel vrijliggende fietspaden gerealiseerd.

iv. Bevorderen doorstroming van het verkeer, bruikbaarheid van de weg (art. 2, lid 1 sub c en d WVW 1994)

Door aparte rijstroken voor fietsers en gemotoriseerd verkeer te realiseren verbetert de doorstroming van het verkeer en de toegankelijkheid van het centrum.

2. Aanleg Rotonde

De huidige verkeerslichteninstallatie op het kruispunt Bernhardlaan met de Kleine Beer is aan vervanging toe. De gemeente heeft al lange tijd de wens om hier een rotonde te realiseren. Hiervoor zijn ook aanliggende panden aangekocht.

Op fietssnelwegen dienen fietsers zoveel mogelijk voorrang te krijgen op het overig verkeer. Een rotonde biedt de mogelijkheid fietsers voorrang te bieden. Dit is ook al toegepast op andere kruispunten van de centrumring met fietsroutes, zoals bij de Vijgendam en Zandstraat. Daarnaast zorgt een rotonde voor het overig verkeer voor vermindering van de snelheid waardoor de kans op ongevallen afneemt en de verkeersveiligheid verbetert.

3. Aanleg dubbelrichtingsfietspad tussen rotonde en Mulderslaan

Veel fietsers gebruiken de Mulderslaan om vanuit het noorden naar het centrum te gaan en vice versa. Om deze route op een veilige en directe manier te faciliteren wordt er een dubbelrichtingsfietspad gerealiseerd tussen de nieuwe rotonde en de Mulderslaan. De oversteek van de Bernhardlaan ter hoogte van de Mulderslaan over de Bernhardlaan kan zo worden vermeden.

 

Bevoegdheid:

Op grond van het bepaalde in artikel 18 lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 juncto artikel 12 BABW worden verkeersbesluiten genomen door het college van burgemeester en wethouders.

 

 

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

 

Op grond van het bepaalde in artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 is het nemen van een verkeersbesluit verplicht in de volgende gevallen:

 

 

1. De plaatsing of verwijdering van de algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens, en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

2. Maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

 

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie. Het politierapport is in de bijlagen opgenomen.

 

 

 

BESLUIT

  • 1.

    Op de Prins Bernhardlaan, tussen het Zwaaiplein en ’t Boveneind, verplichte fietspaden aan te leggen voorzien van borden model G11, cfr. bijlage 1 RVV 1990;

  • 2.

    Een rotonde te realiseren op het kruispunt Kleine Beer – Prins Bernhardlaan - Weverij. Verkeer op de rotonde heeft voorrang op het overige verkeer en voor voetgangers komt op iedere tak van de rotonde een voetgangersoversteekplaats (VOP). Op de rotonde wordt volgende bebording en markering aangebracht conform bijlage 1 RVV 1990: D01, D02ro, B06, G11, L02, zebrapad-markeringen, blokmarkeringen en haaientanden.

  • 3.

    Aanleg van een vrijliggend dubbelrichtingsfietspad tussen nieuwe rotonde en Mulderslaan (G11).

 

 

Veenendaal, 7 september 2017

Burgemeester en wethouders,

Namens dezen,

Afdelingsmanader Wijk- en Stadsbeheer,

voor deze,

H.B.L. ter Elst

teamcoördinator Wijk- en Stadsbeheer

Mededelingen

Dit besluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant, de Veenendaalse krant en digitaal op de gemeentelijke website. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na publicatiedatum van het besluit hiertegen bezwaar maken.

 

Besluit

Het verkeersbesluit ligt, inclusief tekening, vanaf de datum van deze publicatie gedurende 6 weken ter inzage bij het omgevingsloket van het gemeentehuis. Nadere informatie kan worden verkregen bij het omgevingsloket, telefoon (0318) 538 538.

 

Bezwaarclausule

Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u of een andere belanghebbende binnen zes weken na publicatiedatum van het besluit een gemotiveerd bezwaarschrift sturen aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 1100, 3900 BC Veenendaal.

In het bezwaarschrift vermeldt u het volgende:

- uw naam, adres, datum en ondertekening;

- een omschrijving van het besluit waar het bezwaar tegen gericht is;

- de reden waarom u bezwaar instelt.

U kunt ook digitaal het bezwaarschrift indienen via een webformulier op de gemeente-website. Dit formulier kunt u vinden via www.veenendaal.nl → bestuur en organisatie → inspraak en meedenken → bezwaar en beroep. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Op deze site is tevens meer informatie te vinden.

Voorlopige voorziening

Een bezwaarschrift schort de werking van dit besluit niet op. Als u dat wilt, kan bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland een verzoek om een voorlopige voorziening ingediend worden. Hiervoor is griffierecht verschuldigd. Het adres daarvoor Postbus 16005, 3500 DA te Utrecht.

U kunt ook digitaal het verzoekschrift indienen en wel viahttp://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u ook beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Op deze site is tevens meer informatie te vinden.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over bezwaarmogelijkheden? Via de website www.rijksoverheid.nl is de brochure "Bezwaar en beroep tegen een beslissing van de overheid" te downloaden. U kunt deze ook telefonisch aanvragen op 0318-538538. 

 

 

 

 

 

Naar boven