Besluit van 23 augustus 2017, nr. 2017001369 tot aanwijzing van onroerende zaken ter onteigening in de gemeente Aalsmeer krachtens artikel 78 van de onteigeningswet, onteigeningsplan Green Park Aalsmeer Middenweg en deelgebieden 3, 5 en 7, Middenweg-Oost

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Ingevolge de artikelen 77 en 78 van de onteigeningswet kan worden onteigend voor de uitvoering van een bestemmingsplan.

Het verzoek tot aanwijzing ter onteigening

De gemeenteraad van Aalsmeer (hierna verzoeker) heeft Ons bij besluit van 7 juli 2016, kenmerk Z-2016/000186 D-2016/140056, verzocht om in die gemeente over te gaan tot het aanwijzen van onroerende zaken ter onteigening, begrepen in het onteigeningsplan Green Park Aalsmeer Middenweg en deelgebieden 3, 5 en 7 (Middenweg-Oost). De onroerende zaken zijn nodig voor de uitvoering van het bestemmingsplan Green Park Aalsmeer Middenweg en deelgebieden 3, 5 en 7.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Aalsmeer hebben bij brief van 22 juli 2016, kenmerk Z-2016/000186 D-2016/208225, het verzoek aan Ons ter besluitvorming voorgedragen.

Bij brief van 14 februari 2017, kenmerk Z-2016/000186 D-2017/037806, hebben burgemeester en wethouders van Aalsmeer Ons te kennen gegeven wegens minnelijke eigendomsverkrijging niet langer prijs te stellen op voortzetting van de onteigeningsprocedure voor de onroerende zaken met de grondplannummers 1 en 5. Omdat de noodzaak van onteigening voor deze grondplannummers hiermee is komen te vervallen, zullen Wij deze niet ter onteigening aanwijzen. In de bij dit besluit behorende lijst van te onteigenen onroerende zaken is hiermee rekening gehouden.

Planologische grondslag

De onroerende zaken die in het onteigeningsplan zijn begrepen, zijn gelegen in het bestemmingsplan Green Park Aalsmeer Middenweg en deelgebieden 3, 5 en 7, verder te noemen: het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan is op 3 november 2011 vastgesteld door de gemeenteraad van Aalsmeer en is vanaf 20 maart 2012 onherroepelijk.

Aan de onroerende zaken zijn de onderscheiden bestemmingen Verkeer, Water en Groen-1 toegekend.

Toepassing uniforme openbare voorbereidingsprocedure

Overeenkomstig artikel 78, tweede lid, van de onteigeningswet en artikel 3:11, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) hebben het ontwerp koninklijk besluit en de in artikel 79 van de onteigeningswet bedoelde stukken van 4 april 2017 tot en met 15 mei 2017 in de gemeente Aalsmeer en bij Rijkswaterstaat Corporate Dienst te Utrecht ter inzage gelegen.

Overeenkomstig artikel 3:12 van de Awb heeft de burgemeester van Aalsmeer van het ontwerp koninklijk besluit en van de terinzagelegging van de onteigeningsstukken op 23 maart 2017 openbaar kennis gegeven in de Nieuwe Meerbode. De Minister van Infrastructuur en Milieu (Onze Minister) heeft van het ontwerp koninklijk besluit en van de terinzagelegging van de onteigeningsstukken openbaar kennis gegeven in de Staatscourant van 23 maart 2017, nr. 14585.

Verder heeft Onze Minister het ontwerp koninklijk besluit overeenkomstig artikel 3:13 van de Awb, voorafgaand aan de terinzagelegging toegezonden aan belanghebbenden, waaronder de verzoeker. Daarbij zijn de belanghebbenden gewezen op de mogelijkheid om schriftelijk of mondeling zienswijzen over het ontwerpbesluit naar voren te brengen en op de mogelijkheid over de zienswijzen te worden gehoord.

Overwegingen

Noodzaak en urgentie

Het bestemmingsplan voorziet in de aanleg van de Middenweg-Oost met bijkomende werken.

Het gebied gelegen langs de verlegde Provincialeweg N201 en nabij de bloemenveiling FloraHolland Aalsmeer en luchthaven Schiphol wordt getransformeerd van een verouderd glastuinbouwgebied naar een nieuw bedrijvenpark, genaamd Green Park Aalsmeer. Het bedrijvenpark Green Park Aalsmeer wordt via de Middenweg direct ontsloten op de N201. Behalve het Greenpark Aalsmeer zijn er de voorgaande jaren diverse woningbouwlocaties en bedrijvenlocaties gerealiseerd in Aalsmeer en in de buurgemeenten. Dit alles heeft de druk op het wegennet zeer vergroot. De wegenstructuur van omliggende provinciale en lokale wegen, waaronder de Middenweg, moet daarom worden geoptimaliseerd.

Deze onteigening betreft het gedeelte van de nieuwe Middenweg dat ten oosten ligt van de N201. De aanleg van dit gedeelte, genaamd Middenweg-Oost, is van groot belang voor de goede bereikbaarheid van het bedrijvenpark Green Park Aalsmeer, maar ook voor de kernen Aalsmeer-Dorp en Oosteinde.

De nieuwe Middenweg krijgt over de gehele lengte een profiel, dat hoger ligt ten opzichte van de omgeving. Het toekomstige tracé bestaat uit twee rijbanen voor gemotoriseerd verkeer, een middenberm, een fietspad en voetpad, een bomenrij, een brede watergang (de Middentocht) aan de ene zijde, een smallere watergang aan de andere zijde en steile taluds. De bebouwing langs de Middenweg ligt iets terug waardoor een zone van tien meter tussen de Middentocht en de gevellijn ontstaat om in te richten als groenzone. Langs de Middenweg is het hoofdtracé geprojecteerd voor de aanleg van nutsvoorzieningen ten behoeve van het te ontwikkelen bedrijventerrein Green Park Aalsmeer, zoals als drinkwater, elektriciteit, gas en telecommunicatievoorzieningen. Het huidige tracé van de Middenweg komt te vervallen.

In de door de verzoeker om onteigening gewenste wijze van planuitvoering wordt inzicht verschaft door het bestemmingsplan met de daarbij behorende planregels, toelichting en verbeelding, het exploitatieplan, de zakelijke beschrijving alsmede het Beeldkwaliteitsplan Green Park Aalsmeer van 4 juli 2008.

Om de werken en werkzaamheden ter uitvoering van het bestemmingsplan tijdig te kunnen realiseren, wenst de gemeente Aalsmeer de eigendom, vrij van lasten en rechten, te verkrijgen van de in het onteigeningsplan begrepen onroerende zaken.

De verzoeker heeft met de eigenaren overleg gevoerd om deze onroerende zaken minnelijk in eigendom te verkrijgen. Dit overleg heeft vooralsnog niet in alle gevallen tot overeenstemming geleid. Omdat het ten tijde van het verzoek naar het oordeel van de verzoeker niet aannemelijk was dat het overleg op afzienbare termijn tot vrijwillige eigendomsoverdracht zou leiden, heeft de gemeenteraad van Aalsmeer tot zijn onteigeningsverzoek besloten, om de tijdige verwezenlijking van het bestemmingsplan zeker te stellen.

Uit de Ons bij het verzoek overgelegde zakelijke beschrijving blijkt dat een gedeelte van de Middenweg (Middenweg-West, zijnde de aansluiting op de N201) al is gerealiseerd. In 2018 zal om verkeerstechnische redenen eerst de Middenweg-Oost aangelegd worden. Daartoe zal in 2017 een aanbestedingsprocedure worden gevoerd. Het totale tracé van de Middenweg moet in 2019 opengesteld worden voor het verkeer. Daarmee is aannemelijk dat zal worden voldaan aan de door Ons voor de aanvang van de werken en werkzaamheden gehanteerde termijn van ten hoogste vijf jaar na de datum van dit aanwijzingsbesluit.

Zienswijzen

Binnen de termijn dat het ontwerp koninklijk besluit ter inzage heeft gelegen is daarover een zienswijze naar voren gebracht door:

De heer R.W. Hooijman, eigenaar van de onroerende zaak met het grondplannummer 6 en rechthebbende op de onroerende zaak met het grondplannummer 4 en mevrouw N.A.P. Endhoven, verder te noemen: reclamanten.

Overeenkomstig artikel 78, vierde lid, van de onteigeningswet heeft Onze Minister reclamanten in de gelegenheid gesteld te worden gehoord in een op 30 mei 2017 te Aalsmeer gehouden hoorzitting. Reclamanten hebben van deze gelegenheid geen gebruik gemaakt.

Overwegingen naar aanleiding van de zienswijzen

Reclamanten hebben bij e-mailbericht van 2 juni 2017, kenmerk 2017016676-01, hun zienswijze ingetrokken. Wij zullen deze zienswijze dan ook buiten behandeling laten.

Overige overwegingen

Uit de bij het verzoek overgelegde stukken blijkt, dat de in het onteigeningsplan begrepen onroerende zaken bij de uitvoering van het bestemmingsplan niet kunnen worden gemist.

Ons is niet gebleken van feiten en omstandigheden die overigens de toewijzing van het verzoek in de weg staan. Het moet in het belang van een goede ruimtelijke ontwikkeling worden geacht dat de gemeente Aalsmeer de vrije eigendom van de door Ons ter onteigening aan te wijzen onroerende zaken verkrijgt.

Wij zullen, gelet op het hierboven gestelde, het verzoek van de gemeenteraad van Aalsmeer tot het nemen van een besluit krachtens artikel 78, eerste lid, van de onteigeningswet gedeeltelijk toewijzen.

BESLISSING

Gelet op de onteigeningswet, op de voordracht van Onze Minister van Infrastructuur en Milieu van 16 juni 2017, nr. RWS-2017/24411, Rijkswaterstaat Corporate Dienst; gelezen het verzoek van de gemeenteraad van Aalsmeer van 7 juli 2016, kenmerk Z-2016/000186 D-2016/140056;

gelezen de voordracht van burgemeester en wethouders van de gemeente Aalsmeer van 22 juli 2016, kenmerk Z-2016/000186 D-2016/208225;

gelezen de brief van burgemeester en wethouders van de gemeente Aalsmeer van 14 februari 2017, kenmerk Z-2016/000186 D-2017/037806;

de Afdeling advisering van de Raad van State gehoord, advies van 12 juli 2017, no. W14.17.0173/IV;

gezien het nader rapport van Onze Minister van Infrastructuur en Milieu van 18 augustus 2017, nr. RWS-2017/28959, Rijkswaterstaat Corporate Dienst.

Hebben Wij goedgevonden en verstaan:

Voor de uitvoering van het bestemmingsplan Green Park Aalsmeer Middenweg en deelgebieden 3, 5 en 7 van de gemeente Aalsmeer ten name van die gemeente ter onteigening aan te wijzen de onroerende zaken, aangeduid op de grondtekening die ingevolge artikel 78 van de onteigeningswet in de gemeente Aalsmeer en bij Rijkswaterstaat Corporate Dienst te Utrecht ter inzage heeft gelegen en die zijn vermeld op de bij dit besluit behorende lijst.

Onze Minister van Infrastructuur en Milieu is belast met de uitvoering van dit besluit, dat in de Staatscourant zal worden geplaatst en waarvan afschrift zal worden gezonden aan de Afdeling advisering van de Raad van State.

Wassenaar, 23 augustus 2017

Willem-Alexander

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

LIJST VAN DE TE ONTEIGENEN ONROERENDE ZAKEN

ONTEIGENINGSPLAN: GREEN PARK AALSMEER MIDDENWEG EN DEELGEBIEDEN 3, 5 EN 7

VERZOEKENDE INSTANTIE: GEMEENTE AALSMEER

 

Van de onroerende zaak, kadastraal bekend, gemeente Aalsmeer

Grondplan nr.

Te onteigenen grootte

Als

Ter grootte van

Sectie en nr.

Ten name van

ha

a

ca

ha

a

ca

                   

2.

00

25

64

Bedrijvigheid

(Kantoor)

Bedrijvigheid

(Kas)

01

32

53

B 4343

Eigendom: Markman Cultures Bv te Aalsmeer

Opstalrecht nutsvoorzieningen: gemeente Aalsmeer te Aalsmeer

                   

3.

00

24

86

Bedrijvigheid

(Kas)

Terrein

(Akkerbouw)

01

77

41

B 4541

Eigendom: Markman Cultures Bv te Aalsmeer

Zakelijk recht als bedoeld in art. 5 lid 3 onder b van de Belemmeringenwet Privaatrecht op een gedeelte van het perceel: gemeente Aalsmeer te Aalsmeer

Opstalrecht nutsvoorzieningen: gemeente Aalsmeer te Aalsmeer

                   

4.

00

10

08

Bedrijvigheid

(Kas)

Erf – Tuin

00

86

03

B 6176

Eigendom belast met erfpacht: R. Hooijman Holding B.V. te Aalsmeer

Erfpacht: Flora Plus B.V. te Aalsmeer

Opstalrecht nutsvoorzieningen: gemeente Aalsmeer te Aalsmeer

6.

00

14

92

Wonen

Erf – Tuin

00

14

92

B 6669

Eigendom: De heer Ronald Wilhelmus Hooijman te Aalsmeer

Gehuwd met mevrouw Nicolette Anna Petronella Endhoven

Opstalrecht nutsvoorzieningen: gemeente Aalsmeer te Aalsmeer

                   

7.

00

05

98

Wonen

Erf – Tuin

00

44

00

B 8841

1/3 Eigendom: De heer Theodorus Hendrikus Markman te Aalsmeer

1/3 Eigendom: De heer Hendricus Philippus Theodorus Markman te Aalsmeer

1/3 Eigendom: De heer Cornelis Maria Markman te Aalsmeer

Opstalrecht nutsvoorzieningen: gemeente Aalsmeer te Aalsmeer

Naar boven