Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 20 juli 2017, 2017-0000118860, tot wijzing van het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit SZW 2009 in verband met de reorganisatie van de Inspectie SZW en het herstel van een aantal omissies

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 3, tweede lid, van het Coördinatiebesluit organisatie en formatie rijksdienst 2011 en 10:3 van de Algemene wet bestuursrecht;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit SZW 2009 wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1, onderdeel i, wordt ‘onderdelen a tot en met f’ vervangen door: onderdelen a tot en met e.

B

Artikel 2, onderdeel e, komt te luiden:

  • e. de Inspectie SZW, bestaande uit hierna genoemde organisatieonderdelen, die rechtstreeks ressorteren onder de inspecteur-generaal Sociale Zaken en Werkgelegenheid:

    • 1°. de directie Analyse, Programmering en Strategie;

    • 2°. de directie Toezicht;

    • 3°. de directie Mensen & Middelen;

    • 4°. de directie Opsporing.

C

In artikel 4, tweede lid, wordt ‘onderdelen b tot en met f’ vervangen door: onderdelen b tot en met e.

D

In artikel 5, tweede lid, onderdeel a, artikel 7, tweede lid, onderdeel a, en artikel 9, derde lid, onderdeel a, vervalt: , met uitzondering van de beslissing op een beroepschrift.

E

In artikel 12, vierde lid, wordt ‘bedoeld in artikel 4, eerste lid, van Richtlijn 96/71/EG’ vervangen door: bedoeld in artikel 4, eerste lid, van de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie.

F

Artikel 13, derde lid, komt te luiden:

  • 3. Waar in wet- en regelgeving bevoegdheden zijn toegekend aan de directie Arbeidsmarktfraude, de directie Arbeidsomstandigheden en de directie Major Hazard Control dan wel ambtenaren van die directies, worden deze bevoegdheden onder functionele aansturing van de directie Toezicht uitgeoefend door de directie Mensen & Middelen respectievelijk ambtenaren van die directie.

G

Artikel 29, tweede lid, komt te luiden:

  • 2. Na inwerkingtreding van dit besluit berust het Mandaat projectdirectie Leren en Werken op artikel 23, eerste lid, van dit besluit.

ARTIKEL II

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

  • 2. Artikel I, onderdelen B en F, werken terug tot en met 1 juli 2017.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 20 juli 2017

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

TOELICHTING

Deze regeling wijzigt het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit SZW 2009. De reden van deze wijzigingen is gelegen in de reorganisatie binnen de Inspectie SZW. Daarnaast wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om een aantal omissies te herstellen.

Een beschrijving van de reorganisatie is terug te vinden in de toelichting bij het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit inspecteur-generaal SZW 2017.

Artikelsgewijze toelichting

Onderdeel A tot en met C

De onderdelen A en C betreffen het herstel van een omissie. In onderdeel B worden de nieuwe directies binnen de Inspectie SZW benoemd.

Onderdeel D

De zinsnede ‘met uitzondering van de beslissing op een beroepschrift’ kwam voort uit de in artikel 10:3, tweede lid, onderdeel c, van de Algemene wet bestuursrecht geformuleerde uitzondering. In dat artikel was bepaald dat het beslissen op een beroepschrift is uitgesloten van mandaat. Deze uitzondering is op 1 januari 2013 – met de inwerkingtreding van de Wet vereenvoudiging bestuursprocesrecht – komen te vervallen.

Onderdeel E

In dit onderdeel is de verwijzing naar bepaalde regelgeving aangepast. De richtlijn 96/71/EG, waarnaar verwezen werd, is omgezet in nationale wetgeving. Daarom wordt nu naar de Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie verwezen.

Onderdeel F

Het derde lid van artikel13 wordt in dit onderdeel vervangen door een nieuw derde lid. Het voormalig derde lid kon komen te vervallen, omdat er in wet- en regelgeving geen verwijzingen meer zijn naar de Inspectie Werk en Inkomen. De reorganisatie bij de Inspectie SZW vraagt echter om een nieuwe bepaling over opvolging van inspectiebevoegdheden.

Onderdeel G

In artikel 29 werd nog verwezen naar het Organisatie-, mandaat- en volmachtbesluit Inspectie Werk en Inkomen 2007. Dit besluit is op 25 september 2010 vervallen, waardoor de verwijzing overbodig is geworden.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

Naar boven