Nieuwe kerncentrale Hinckley Point C (Groot-Brittannië), Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming

KENNISGEVING

Wet milieubeheer

Vanaf 8 september tot en met 20 oktober 2017 bestaat voor eenieder de mogelijkheid om zienswijzen in te dienen over het voornemen van EDF Energy tot de oprichting van een nieuwe kerncentrale Hinckley Point C in Groot-Brittannië.

Achtergrond

In Groot-Brittannië heeft EDF Energy het voornemen tot oprichting van een nieuwe kerncentrale Hinkley Point C naast twee, reeds bestaande kerncentrales Hinkley Point A en B in Hinkley Point aan de kust van Somerset in Zuidwest-Engeland. In 2013 heeft EDF Energy hiervoor een vergunning gekregen van het Britse bevoegde gezag. Op grond van deze vergunning zijn er inmiddels werkzaamheden om de faciliteit op te richten in gang gezet.

Ten behoeve van de vergunningaanvraag is door EDF Energy ook een milieueffectrapport gemaakt. Er is door het Britse bevoegde gezag echter nagelaten om naast Ierland en Frankrijk ook in andere landen een grensoverschrijdende milieueffectconsultatie uit te voeren. Dit omdat het Britse bevoegde gezag oordeelde dat er geen kans is op mogelijke belangrijke nadelige milieueffecten in andere landen.

Of dit oordeel al dan niet terecht is, is momenteel onderwerp van een klachtprocedure bij de Nalevingscomités van de Verdragen van Espoo en Aarhus. Groot-Brittannië heeft de uitkomst van deze procedures niet willen afwachten en is alsnog de grensoverschrijdende consultatie over het milieueffectrapport gestart. In dat kader is ook Nederland genotificeerd.

Procedure

De Britse regering geeft eenieder de gelegenheid om de documenten in te zien en om op het milieueffectrapport en de bijbehorende documenten over Hickley Point C voor wat betreft mogelijke grensoverschrijdende milieueffecten in te spreken. De documentatie is grotendeels in de Engels taal gesteld, met uitzondering van (onderdelen van) een drietal documenten die specifiek betrekking hebben op de mogelijke grensoverschrijdende milieueffecten. Deze (onderdelen van) documenten heeft de ANVS laten vertalen naar het Nederlands.

Waar kunt u de stukken inzien?

Het milieueffectrapport en andere relevante documenten die tot het dossier behoren, zijn beschikbaar op de website van de ANVS: www.anvs.nl. Op de website van de ANVS staat een brief van het Department for Business, Energy & Industrial Strategy (BEIS) met daarin verschillende links naar het milieueffectrapport en andere relevante documenten.

Hoe kunt u inspreken?

Eenieder kan tot en met 20 oktober 2017 een zienswijze indienen over mogelijk belangrijke nadelige grensoverschrijdende milieugevolgen in Nederland. De zienswijzen dienen bij voorkeur gesteld te zijn in de Engelse taal en kunnen rechtstreeks per e-mail worden gestuurd aan beiseip@beis.gov.uk.

Buiten de termijn ontvangen zienswijzen zullen niet worden meegenomen in de verdere procedure.

Alle zienswijzen worden door de Britse autoriteiten gepubliceerd. Als u niet akkoord gaat met de openbaarmaking van uw zienswijze, vermeld dit dan in uw zienswijze.

Naar boven