Gecoördineerde ontwerp-besluiten Natura 2000 Lonnekermeer

Logo Overijssel

Aanleiding

Landschap Overijssel heeft in opdracht van provincie Overijssel een inrichtingsplan opgesteld voor het Natura 2000-gebied Lonnekermeer. Gedeputeerde Staten hebben op 4 april 2017 ingestemd met dit inrichtingsplan. In dit plan zijn de maatregelen uitgewerkt die nodig zijn om de natuur in dit gebied duurzaam te behouden en versterken. De maatregelen bestaan vooral uit het verbeteren van de waterhuishouding, waardoor de natuur die afhankelijk is van hoge grondwaterstanden zich goed kan ontwikkelen. Daarnaast wordt er een ecologische verbinding aangelegd die de natuur van het Lonnekermeergebied verbindt met de natuur op de voormalige Vliegbasis Twenthe.

Als maatregelen gevolgen hebben voor de bestemming en/of het gebruik van de gronden, dan wordt het inrichtingsplan vertaald in een ruimtelijk plan. Aangezien dit niet het geval is, hebben Gedeputeerde Staten van Overijssel besloten om geen Provinciaal Inpassingsplan (PIP) op te stellen en ter inzage te leggen.

Voor de uitvoering van de (herstel)maatregelen Natura 2000 hebben de gemeenten Dinkelland en Enschede, het waterschap Vechtstromen en provincie Overijssel diverse ontwerp-besluiten opgesteld en onderling afgestemd. Deze ontwerp-besluiten (en bijbehorende stukken) liggen, op basis van de coördinatieverordening Natura 2000 Overijssel (d.d. 9 november 2016) en de Wet ruimtelijke ordening (artikel 3.33 en 3.34 Wro), gezamenlijk ter inzage in de periode 12 september 2017 tot en met 23 oktober 2017. In deze periode mag een ieder een zienswijze indienen.

Ontwerp-besluiten

Voor de realisatie van de maatregelen om de natuurdoelen in het Lonnekermeer te behalen, zijn de volgende ontwerp-besluiten opgesteld:

  • -

    Bevoegd gezag gemeente Dinkelland: Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk of werkzaamheden;

  • -

    Bevoegd gezag gemeente Enschede: Omgevingsvergunning voor het uitvoeren van een werk of werkzaamheden;

  • -

    Bevoegd gezag Waterschap Vechtstromen: Waterwetvergunning voor het uitvoeren van werkzaamheden en onderdelen, het gebruiken van een Waterstaatswerk of beschermingszone;

  • -

    Bevoegd gezag provincie Overijssel:

    • Vergunning van de Wet Natuurbescherming voor gebiedsbescherming;

    • Ontheffing van de Wet Natuurbescherming voor soortenbescherming

Terinzagelegging ontwerp-besluiten en zienswijzen

De ontwerp-besluiten zijn via www.overijssel.nl/lonnekermeer digitaal beschikbaar in de periode van 12 september 2017 tot en met 23 oktober 2017 en liggen analoog ter inzage bij:

  • -

    Stadskantoor gemeente Hengelo, Hazenweg 121, HENGELO

  • -

    Stadskantoor gemeente Enschede, Hengelosestraat 51, ENSCHEDE

  • -

    Gemeente Dinkelland, Nicolaasplein 5, DENEKAMP

  • -

    Waterschap Vechtstromen, Kooikersweg 1, ALMELO

  • -

    Provincie Overijssel, Luttenbergstraat 2, ZWOLLE

Wat betekent dit voor u?

In de periode van 12 september 2017 tot en met 23 oktober 2017 kunt u uw zienswijze bij voorkeur digitaal indienen via Natura2000vergunningen@overijssel.nl onder vermelding van het nummer 411052, Lonnekermeer en het ontwerp-besluit waarop de zienswijze betrekking heeft.

Het is ook mogelijk om schriftelijk uw zienswijze in te dienen bij:

Gedeputeerde Staten van provincie Overijssel

Tav mevr. Iris Wolters

Onder vermelding van Lonnekermeer, 411052

Postbus 10078

8000 GB Zwolle

Voor vragen over de procedure of het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met de coördinator vergunningen mevrouw Iris Wolters, i.wolters@overijssel.nl, 038 499 92 26.

Stand van zaken andere procedures

Voor de realisatie van de maatregelen in het Natura 2000-gebied Lonnekermeer wordt op korte termijn een ontgrondingenvergunning aangevraagd. De terinzagelegging van het ontwerp-besluit van deze vergunning wordt te zijner tijd aangekondigd via de huis-aan-huisbladen, het Provinciaal Blad, de Staatscourant en de Natura 2000 nieuwsbrief voor het Lonnekermeer.

Meer informatie?

Op 20 september 2017 vindt een informatiebijeenkomst Natura 2000 Lonnekermeer plaats voor belanghebbenden en geïnteresseerden.

Datum: 20 september 2017

Tijd: 19.30 – 21.30 uur

Locatie: Bezoekerscentrum Koetshuis Hof Espelo (Weerseloseweg 259, 7522 PS ENSCHEDE)

Voor inhoudelijke vragen of vragen over het gebiedsproces, kunt u ook terecht bij dhr. Ronald Krabbenbos, ronald.krabbenbos@landschapoverijssel.nl, 06 23 45 95 36.

Meer weten? Kijk ook op www.overijssel.nl/lonnekermeer.

Naar boven