Verkeersbesluit voor het aanbrengen van een Voetgangeroversteekplaats (Vop)

Logo De Ronde Venen

2017-16

Het college van burgemeester en wethouders

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg (artikel 2, lid 1 onder a van de Wegenverkeerswet 1994) en het beschermen van weggebruikers en passagiers (artikel 2, lid 1 onder b van de Wegenverkeerswet 1994) wil het college een VOP aanbrengen op de Mijdrechtse Zuwe, in de voetgangersverbinding tussen Mennonietenbuurt en de parallelweg Mijdrechtse Zuwe.

Toelichting: In de zomer van 2017 is de wegenstructuur in Amstelhoek sterk gewijzigd:

- de aanleg van een rotonde met een kortere verbinding tussen de Ringdijk Tweede Bedijking en de Mijdrechtse Zuwe

- de Mijdrechtse Zuwe is verkeersluw ingericht en maakt deel uit van een groter aaneengesloten 30 km/u-gebied.

- er is een doorgaande fietsroute aangelegd tussen N201 Mijdrecht en Uithoorn. Op de kruispunten van de fietsroute met andere fietspaden en op het kruispunt met de Mijdrechtse Zuwe, is de fietsroute in de voorrang gebracht.  

De gewijzigde situatie is nu een aantal maanden in gebruik. Niettemin is er de wens vanuit veel gebruikers ontstaan om de voetgangersverbinding tussen de Mennonietenbuurt en de parallelweg Mijdrechtse Zuwe, veiliger te maken. De verkeersintensiteit op de Mijdrechtse Zuwe tussen het kruispunt Mijdrechtse Zuwe / Piet Heinlaan / Ringdijk Tweede Bedijking en Prinses Irenebrug blijft hoog. Naar schatting rijden er meer dan 9.000 motorvoertuigen per werkdag etmaal. Het aanleggen van een VOP zal de vertragingstijd van voetgangers sterk verminderen. Ook zullen voetgangers minder snel risico nemen om over te steken. Een VOP vergroot hun oversteekveiligheid -en comfort. Verder is er voldoende zicht op overstekende voetgangers. En omgekeerd hebben voetgangers voldoende zicht op naderende voertuigen. De snelheden liggen ter plaatse van de oversteek vrij  laag. Dat wordt veroorzaakt door het verkeersplateau op het kruispunt en omdat de meeste voertuigen bij het kruispunt afslaan.

BESLUIT

Het college van burgemeester en wethouders besluiten om een Voetgangeroversteekplaats (VOP) aan tre brengen op de Mijdrechts Zuwe in de voetgangeroversteek tussen Mennonietenbuurt en parallelweg Mijdrechtse Zuwe / Piet Heinlaan, dit door het aanbrengen van zebrastrepen en plaatsen borden L2 Rvv 1990.

Mijdrecht 7 september 2017

Het collge van burgemeeste en wethouders van De Ronde Venen

Namens deze,

Hessel ten Kortenaar

Medewerker Verkeer

Mededelingen

Bezwaar

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van bekendmaking bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en in ieder geval bevatten: de naam en het adres van de indiener, de datum, een omschrijving van het besluit en de reden(en) van bezwaar. Het bezwaarschrift moet worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van De Ronde Venen, postbus 250, 3640 AG Mijdrecht.

Verzoek om een voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Indien u op korte termijn wilt voorkomen dat uitvoering wordt gegeven aan het besluit, dan kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank vragen om een voorlopige voorziening te treffen.

Een verzoek om een voorlopige voorziening kan alleen worden ingediend, als u tegen het besluit ook bezwaar heeft gemaakt. Bovendien moet er sprake zijn van een spoedeisend belang.

Het verzoek moet, samen met een kopie van het bezwaarschrift, worden ingediend bij de voorzieningenrechter van rechtbank Midden-Nederland, Afdeling bestuursrecht, o.v.v. voorlopige voorziening, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. U kunt uw verzoekschrift ook digitaal indienen bij rechtbank Midden-Nederland via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden. Aan het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening zijn kosten (griffierecht) verbonden.

 

Naar boven