Vooraankondiging bestemmingsplan en Kennisgeving voorbereiding milieueffectrapport Derde ontsluitingswegEdam-Volendam

Logo Edam-Volendam

Vooraankondiging artikel 1.3.1 Bro : b estemmings plan Derde ontsluitingsweg Edam- Volendam

Overeenkomstig artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening(Bro) geven burgemeester en wethouders van Edam-Volendam te kennen dat zij een bestemmingsplan voorbereiden voor de derde ontsluitingsweg. Het bestemmingsplan zal gaan heten: bestemmingsplan “Derde Ontsluitingsweg Edam-Volendam”.

Plangebied

Het plangebied omvat het gebied tussen de bebouwde kernen van Edam en Volendam, de Dijkgraaf Poschlaan en de N247.

Doel

Binnen het genoemde plangebied wordt een derde ontsluitingsweg van Edam-Volendam beoogd. Deze weg verbindt de Dijkgraaf Poschlaan met de kruising N244-N247. Deze weg past niet binnen de ter plaatse geldende beheersverordening Buitengebied Edam-Volendam. In verband daarmee is het noodzakelijk om een nieuw bestemmingsplan voor te bereiden.

Op dit moment worden geen stukken van het bestemmingsplan ter inzage gelegd en bestaat er nog geen gelegenheid om zienswijzen in te dienen. In het kader van de voorbereiding worden ook wettelijke voorgeschreven overlegpartners (artikel 3.1.1. Bro) betrokken en gevraagd een reactie te geven. Pas op het moment dat het ontwerpbestemmingsplan ter inzage wordt gelegd, kan een ieder een zienswijze indienen.

Kennisgeving voorbereiding milieueffectrapport (MER) Derde ontsluitingsweg Edam - Volendam

Aanleiding

Voor het project Derde ontsluitingsweg Edam-Volendam wordt ook een (vrijwillige) milieueffectrapportage (m.e.r.)-procedure doorlopen en wordt een MilieuEffectRapport (MER) opgesteld.

Doel

Het doorlopen van een m.e.r.-procedure is voor de gewenste ontsluitingsweg niet verplicht. De gemeente Edam-Volendam heeft gekozen deze procedure wel te doorlopen, omdat het de gemeente helpt een zorgvuldige afweging te maken om al dan niet de derde ontsluitingsweg aan te leggen. Op deze manier krijgt het milieubelang een volwaardige plaats in de besluitvorming. Een m.e.r. brengt de milieugevolgen van een plan in beeld, voordat er een besluit over wordt genomen.

Procedure

Reeds in 2006 is de m.e.r.-procedure gestart met het ter inzage leggen van de ‘Startnotitie m.e.r. wegverbreding N244/Noordelijke ontsluiting en Waterberging’. In deze startnotitie was ook de Derde ontsluitingsweg Edam-Volendam opgenomen. Tijdens de termijn van terinzagelegging in de periode van 28 september 2006 tot en met 10 november 2006 konden er zienswijzen omtrent het voornemen c.q. op de startnotitie worden ingediend. Een aantal zienswijzen zijn destijds ingediend.

Sinds 2006 hebben er wijzigingen plaatsgevonden in het voornemen en de alternatieven die worden onderzocht in het MER. De uitgangspunten bij en in het MER zijn gewijzigd. De gewijzigde uitgangspunten van het MER en de hernieuwde omschrijving van het voornemen en de alternatieven, zijn te lezen in een bijlage bij de ter inzage liggende stukken. Omdat er wijzigingen hebben plaatsgevonden en het m.e.r.-traject al geruime tijd loopt, wordt een ieder in de gelegenheid gesteld om een zienswijze in te dienen omtrent de gewijzigde uitgangspunten en het voornemen.

Inzien

De actuele beschrijving van het voornemen en de toelichting op de gewijzigde uitgangspunten liggen gedurende een periode van vier weken met ingang van 7 september 2017 ter inzage

bij het Stadskantoor, W. van der Knoopdreef 1 Volendam tijdens de openingsuren:

Voor de volledigheid worden ook de hiervoor genoemde Startnotitie uit 2006, de daarbij horende Reactienota (van het gemeentebestuur) inzake de in 2006 ingediende zienswijzen en de Richtlijnen van de Commissie m.e.r. uit 2006 als bijlagen ter inzage gelegd.

Digitaal raadplegen

De ter inzage liggende stukken zijn tevens in te zien via de website van de gemeente: www.edam-volendam.nl/bekendmakingen. U klikt vervolgens op het kopje “overig”.

Zienswijzen

U kunt binnen bovengenoemde periode van de terinzagelegging bij voorkeur schriftelijk of mondeling (aanvullende) zienswijzen indienen omtrent het voornemen en het op te stellen MER. Schriftelijke zienswijzen (dus niet per email) dienen te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Edam-Volendam, Postbus 180, 1130AD Volendam. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u op werkdagen telefonisch een afspraak maken met een medewerker van de sectie Omgevingsbeleid (tel.: 0299-398398).

Tenslotte

Het gewijzigde voornemen en de gewijzigde uitgangspunten worden overigens niet aan de Commissie m.e.r. voorgelegd, omdat dit niet noodzakelijk is.

Het MER zal te zijner tijd samen met het ontwerpbestemmingsplan ter inzage worden gelegd. Op dat moment bestaat de mogelijkheid over het MER alsmede over ontwerpbestemmingsplan een zienswijze te geven.

Mocht u vragen hebben dan kunt u zich wenden tot de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, sectie Omgevingsbeleid (tel. nr. 0299-398398).

Naar boven