Gemeente Leiden - Vooraankondiging bestemmingsplan ‘Binnenstad’ gemeente Leiden

Logo Leiden

Overeenkomstig artikel 1.3.1. van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) geven burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden kennis van de voorbereiding van het bestemmingsplan ‘Binnenstad’.

 

Toelichting

Het plangebied bestaat uit de binnenstad binnen de singels. Voor het plangebied geldt momenteel een aantal bestemmingsplannen. Aanleiding voor het nieuwe bestemmingsplan is dat vanaf oktober 2017 een aantal van deze bestemmingsplannen tien jaar oud zijn. Op grond van artikel 3.1 lid 2 van de Wet ruimtelijke ordening moeten bestemmingsplannen binnen 10 jaar worden herzien. Het bestemmingsplan Binnenstad is hoofdzakelijk conserverend van aard: nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen in het plangebied zullen aparte procedures doorlopen.

Vanwege de conserverende aard worden de bestaande bouw- en gebruiksregels in basis aangehouden.

 

Kleine verschillen

Er kunnen kleine verschillen ontstaan ten opzichte van de huidige bestemmingsplannen. Dit heeft drie oorzaken:

  • 1.

    verleende omgevingsvergunningen sinds de vaststelling van de voorgaande bestemmingsplannen zijn overgenomen in dit nieuwe bestemmingsplan.

  • 2.

    nieuw vastgesteld ruimtelijk relevant beleid sinds de vaststelling van de voorgaande bestemmingsplannen wordt in de toelichting beschreven. Het beleid kan tot gevolg hebben dat bouw- of gebruiksmogelijkheden worden aangepast. Als dit gebeurt wordt dit toegelicht in de toelichting van het nieuwe bestemmingsplan. Bestaande gebruiks- en bouwrechten worden hierbij wel gerespecteerd.

  • 3.

    aan bestemmingsplannen worden nieuwe eisen gesteld als het gaat om de digitale beschikbaarheid en onderlinge vergelijkbaarheid. Dit betekent dat sommige oude bestemmingen niet meer kunnen worden overgenomen en dat hiervoor een andere passende beschrijving is opgenomen.

 

Procedure

Een ontwerp van het nieuwe bestemmingsplan wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2017 in procedure gebracht. Op dat moment zal via publicatie de precieze zienswijzentermijn bekend worden gemaakt waarbinnen eenieder een zienswijze kan indienen met betrekking tot het bestemmingsplan. Op dat moment worden ook onafhankelijke instanties in de gelegenheid gesteld advies uit te brengen over het voornemen.

Naar aanleiding van deze vooraankondiging worden nog geen stukken ter visie gelegd en kunnen nog geen zienswijzen worden ingediend.

Naar boven