Ontwerpbesluiten inzake Programma Stroomlijn, deelgebied 5 (uiterwaarden langs de IJssel), tranche 4, Rijkswaterstaat

Van donderdag 14 september 2017 tot en met woensdag 25 oktober 2017 liggen voor het Programma Stroomlijn, deelgebied 5 (uiterwaarden langs de IJssel), tranche 4 de volgende ontwerpbesluiten ter inzage:

  • ontwerpprojectplan op grond van de Waterwet

  • ontwerpontheffing op grond van de Wet natuurbescherming

  • ontwerpvergunning op grond van de Wet natuurbescherming

  • ontwerpomgevingsvergunningen activiteit ‘Werk of werkzaamheden uitvoeren’ en/of activiteit ‘Houtopstand te vellen of te doen vellen’ op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)

  • ontwerpwatervergunningen op grond van de keur van Waterschap Rijn en IJssel en Waterschap Vallei en Veluwe

Gedurende deze periode kunnen zienswijzen worden ingediend.

Op de voorbereiding en bekendmaking van besluiten ten behoeve van het Programma Stroomlijn is de Rijkscoördinatieregeling van toepassing (op grond van artikel 3.35 van de Wet ruimtelijke ordening). Dit betekent onder andere dat een ieder gedurende een periode van zes weken zienswijzen naar voren kan brengen over de ontwerpbesluiten.

Stroomlijn

Rijkswaterstaat werkt – vanuit het Programma Stroomlijn – aan het onderhoud van de begroeiing in de uiterwaarden. Het regent vaker en harder. Daardoor krijgen de Nederlandse rivieren en uiterwaarden vaker te maken met hoog water. Bij hoogwater, als het water ook door de uiterwaarden stroomt, kunnen begroeiing en ophopend vuil daarin de doorstroming van het water belemmeren. Dit veroorzaakt een nog hoger waterpeil en vergroot het risico op overstromingen. Goed beheer en onderhoud van de begroeiing in de uiterwaarden is daarom erg belangrijk voor de hoogwaterveiligheid.

Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren onderzocht op welke plekken het water bij hoogwater het hardst door de uiterwaarden stroomt (de zogenoemde ‘stroombaan’) en vastgesteld welke begroeiing de doorstroming het meest belemmert. De afgelopen jaren zijn – na een afweging van belangen – zoveel mogelijk bomen en struiken uit de stroombaan van de rivier verwijderd, onder andere op moeilijk te beheren locaties.

Om deze locaties in de toekomst vrij te houden van nieuwe opgaande begroeiing, zijn ter plaatse inrichtingsmaatregelen nodig om het toekomstig beheer relatief eenvoudig (c.q. op reguliere wijze) te kunnen uitvoeren. Deze duurzaam beheer maatregelen betreffen onder andere het herprofileren van oevers en het afgraven en ophogen van terreinen.

Naast deze maatregelen omvat dit cluster het verwijderen van begroeiing in de uiterwaarden Wijher Buitenwaarden (gemeente Olst-Wijhe) en de Havikerwaard (gemeente Rheden). Ook wordt op een aantal geselecteerde plaatsen in de rivier, dan wel in de neventakken, dood rivierhout verankerd, gebruik makend van de dode bomen die vrij komen bij de werkzaamheden in de IJssel in het kader van Stroomlijn.

Meer informatie over het Programma Stroomlijn vindt u op: www.rws.nl/stroomlijn.

Toelichting ontwerpbesluiten

De ontwerpbesluiten, voor deelgebied 5 tranche 4, betreffen werkzaamheden in 10 uiterwaarden, verspreid over 9 gemeenten. Voor de exacte locaties van de werkzaamheden wordt verwezen naar het bij de ontwerpbesluiten ter inzage liggende kaartmateriaal.

Ontwerp-projectplan Waterwet

Het Programma Stroomlijn omvat het verwijderen van begroeiing in de stroombaan van de rivier. Om dit te kunnen doen, moet op grond van de Waterwet een projectplan worden opgesteld. In het projectplan wordt de complete ingreep voor deelgebied 5, tranche 4 beoordeeld. Het betreffende projectplan vormt daarmee het overkoepelend juridisch kader voor de werkzaamheden.

Ontwerp-vergunning op grond van de Wet natuurbescherming

Om de werkzaamheden in het kader van het Programma Stroomlijn te kunnen uitvoeren, is voor 10 uiterwaarden een vergunning vereist op grond van de Wet natuurbescherming.

Ontwerp-ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming

Om de werkzaamheden in het kader van het Programma Stroomlijn te kunnen uitvoeren, is voor 10 uiterwaarden een ontheffing vereist op grond van de Wet natuurbescherming.

Ontwerp-watervergunning

Om de werkzaamheden in het kader van het Programma Stroomlijn te kunnen uitvoeren, is voor 2 uiterwaarden een watervergunning vereist op grond van de Keur van Waterschap Rijn en IJssel en Waterschap Vallei en Veluwe.

Ontwerp-omgevingsvergunning activiteit ‘Werk of werkzaamheden uitvoeren’

Als een bestemmingsplan voor een uiterwaard een verbod bevat voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden, dan is een omgevingsvergunning nodig om hier werkzaamheden te kunnen uitvoeren (artikel 2.1 lid 1 onder b Wabo). Om die reden zijn omgevingsvergunningen vereist.

Ontwerp-omgevingsvergunning activiteit ‘Houtopstand te vellen of te doen vellen’

Als een bepaling in een gemeentelijke verordening een vergunning of ontheffing vereist om een houtopstand te vellen, dan geldt dit als een verbod om een project dat uit die activiteiten bestaat, uit te voeren zonder omgevingsvergunning (artikel 2.2 lid 1 onder g Wabo). Met andere woorden: wanneer een boom in een uiterwaard door een kapverordening wordt beschermd, is voor het kappen een omgevingsvergunning nodig. Om die reden zijn omgevingsvergunningen vereist.

Welke ontwerpbesluiten liggen nu ter inzage?

  • 1. Ontwerp-projectplan op grond van de Waterwet van de Minister van Infrastructuur en Milieu met bijbehorende stukken, waaronder het m.e.r.-beoordelingsbesluit t.b.v. Bronckhorster waarden (gemeente Bronckhorst), Tichelbeekse waarden (gemeente Brummen), Vaalwaard (gemeente Doesburg), Gelderdijksche waard (gemeente Hattem), Marlerwaarden (gemeente Heerde), Rijsselsche waarden/Middelwaard en Ravenswaarden (gemeente Lochem), Wijher buitenwaarden (gemeente Olst-Wijhe), Havikerwaard (gemeente Rheden) en Stokebrandswaard (gemeente Zutphen).

  • 2. Ontwerp-vergunning op grond van de Wet natuurbescherming van de Staatssecretaris van Economische Zaken met bijbehorende stukken t.b.v. de uiterwaarden als genoemd bij het ontwerpprojectplan op grond van de Waterwet.

  • 3. Ontwerp-ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming van de Staatssecretaris van Economische Zaken met bijbehorende stukken t.b.v. de uiterwaarden als genoemd bij het ontwerpprojectplan op grond van de Waterwet.

  • 4. Ontwerp-watervergunning op grond van de Keur van het Waterschap Rijn en IJssel met bijbehorende stukken t.b.v. uiterwaard Rijsselsche waarden (gemeente Lochem).

  • 5. Ontwerp-watervergunning op grond van de Keur van het Waterschap Vallei en Veluwe met bijbehorende stukken t.b.v. uiterwaard Tichelbeekse waarden (gemeente Brummen).

  • 6. Ontwerp-omgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteiten ‘werk of werkzaamheden’ en/of ‘Houtopstand te vellen of te doen vellen' t.b.v. de uiterwaard Tichelbeekse waarden van het college van B&W van de gemeente Brummen met bijbehorende stukken.

  • 7. Ontwerp-omgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteiten ‘Werk of werkzaamheden’ en/of ‘Houtopstand te vellen of te doen vellen' t.b.v. de uiterwaard Gelderdijksche waard van het college van B&W van de gemeente Hattem met bijbehorende stukken.

  • 8. Ontwerp-omgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteiten ‘Werk of werkzaamheden’ en/of ‘Houtopstand te vellen of te doen vellen' t.b.v. de uiterwaard Marlerwaarden waarden van het college van B&W van de gemeente Heerde met bijbehorende stukken.

  • 9. Ontwerp-omgevingsvergunning op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voor de activiteiten ‘Werk of werkzaamheden’ en/of ‘Houtopstand te vellen of te doen vellen' t.b.v. de uiterwaard Wijher buitenwaarden van het college van B&W van de gemeente Olst-Wijhe met bijbehorende stukken.

Waar en wanneer kunt u de ontwerpbesluiten inzien?

Van donderdag 14 september 2017 tot en met woensdag 25 oktober 2017 liggen de ontwerpbesluiten ter inzage samen met de daarop betrekking hebbende stukken, inclusief de aanvraag. U kunt de betreffende documenten tijdens de gebruikelijke openingsuren en/of op afspraak inzien op de volgende locaties:

  • Gemeentehuis Bronckhorst, Elderinkweg 2, 7255 KA Hengelo (Gld)

  • Gemeentehuis Brummen, Engelenburgerlaan 31, 6971 BV Brummen

  • Stadhuis Doesburg, Philippus Gastelaarsstraat 2, 6981 BH Doesburg

  • Stadhuis Hattem, Markt 1, 8051 EZ Hattem

  • Publiekscentrum gemeente Heerde, Eperweg 5, 8181 ET Heerde

  • Gemeentehuis Lochem Hanzeweg 8, 7241 CR Lochem

  • Gemeentehuis Olst-Wijhe, Raadhuisplein 1, 8131 BN Wijhe

  • Gemeentehuis Rheden, Hoofdstraat 3, 6994 AB De Steeg

  • Gemeentehuis Zutphen, 's Gravenhof 2, 7201 DN Zutphen

Digitale inzage

De ontwerpbesluiten met bijbehorende stukken, inclusief de aanvraag, kunt u ook inzien via www.coordinatiestroomlijn.nl, onder Deelgebied 5, tranche 4, Ontwerpbesluiten.

Hoe kunt u zienswijzen indienen?

Van donderdag 14 september 2017 tot en met woensdag 25 oktober 2017 kan een ieder schriftelijk of mondeling zienswijzen naar voren brengen over de ontwerpbesluiten.

Schriftelijk:

Stuur uw schriftelijke zienswijze onder vermelding van de naam van het ontwerpbesluit naar:

De Minister van Infrastructuur en Milieu

Grote Projecten en Onderhoud | Ruimte voor de Rivier

T.a.v. J. Ponsioen

Postbus 24103

3502 MC Utrecht

Mondeling:

Indien u mondeling een zienswijze naar voren wilt brengen over het ontwerpbesluit dient u daarvoor een afspraak te maken met dhr. J. Ponsioen via telefoonnummer 06-53810184. Van een mondeling naar voren gebrachte zienswijze wordt verslag opgemaakt.

Wat gebeurt er met uw zienswijzen?

De bevoegd gezagsinstantie betrekt de ingediende zienswijzen bij het nemen van het definitieve besluit. Iedereen die een zienswijze heeft ingediend wordt geïnformeerd over wat daarmee is gedaan.

Tegen het uiteindelijke besluit kan beroep worden ingediend als men belanghebbende is en als men een zienswijze naar voren heeft gebracht over het betreffende ontwerpbesluit, tenzij redelijkerwijs niet kan worden verweten dat geen zienswijze naar voren is gebracht.

Naar boven