Kenmerk: VB 17-15

Logo Werkendam

VERKEERSBESLUIT

Instellen verplichte rijrichting en parkeerverbod Landweg te Dussen in verband met Streekdagen meeuwen

Burgemeester en wethouders van Werkendam,

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 en op grond van het collegebesluit van 29 juni 2010, ben ik bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Inleiding:

De gemeente Aalburg heeft vergunning verleend voor het evenement ‘Streekdagen’ ten westen van Meeuwen. Om de verkeerscirculatie en daarmee de bereikbaarheid te borgen wordt vanaf Dussen de parallel aan de N283 gelegen Landweg ingesteld als verplichte rijrichting. Ook is een parkeerverbod van kracht.

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Artikel 12 van het BABW bepaalt dat de plaatsing van de borden voor bovengenoemde maatregelen, zoals deze staan opgenomen in bijlage 1 van het RVV 1990, moet gebeuren krachtens een verkeersbesluit.

Overwegingen:

  • 1.

    De Streekdagen is een evenement dat veel verkeer aantrekt.

  • 2.

    De veiligheid van fietsers en voetgangers belangrijk is.

  • 3.

    De doorgang geborgd moet zijn.

Belangenafweging artikel 2 WVW

Van de in artikel 2 eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen, liggen de volgende belangen ten grondslag aan dit besluit:

  • 1.

    Het beschermen van weggebruikers en passagiers

  • 2.

    Het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

De afweging van het algemene belang (het waarborgen van de vrijheid van verkeer) ten opzichte van de bereikbaarheid, veiligheid en toegankelijkheid voor bezoekers en hulpdiensten heeft geleid tot de intentie tot het instellen van een verplichte rijrichting en parkeerverboden.

Overleg

Met betrekking tot dit besluit zijn de bepalingen van de Wegenverkeersweg 1994

(WVW 1994), het Regelement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en het Besluit administratieve bepalingen in het wegverkeer (BABW) van toepassing.

Alle wegen en/of weggedeelten waarop dit besluit betrekking heeft, zijn gelegen binnen en zijn in beheer bij de gemeente Werkendam. Artikel 23 van het BABW is op dit besluit niet van toepassing.

Overeenkomstig het bepaalde in artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) over dit besluit overleg heeft door vergunningverlener gemeente Aalburg plaatsgevonden met de betrokken korpschef, vertegenwoordigd door de heerH.G.M. (Harrie) Tuerlings, Senior Gebiedsgebonden Politie Verkeersadviseur Eenheden Hart van Brabant en de Baronie , district Oosterhout, van de politie Midden- en West-Brabant.

Besluiten

Bezwaar

Voorlopige voorziening

Het besluit zal na publicatie in de Staatscourant worden uitgevoerd.

Naar boven