Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken van 25 augustus 2017, nr. MinBuza-2017.972691, houdende wijziging van de Sanctieregeling Libië 2016

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Handelende in overeenstemming met de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de Minister van Financiën;

Gelet op Verordening (EU) nr. 2017/1325 van de Raad van de Europese Unie van 17 juli 2017 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 2016/44 betreffende beperkende maatregelen in het licht van de situatie in Libië (Pb EU L185);

Gelet op artikel 2, tweede lid, en artikel 3 van de Sanctiewet 1977,

Besluit:

ARTIKEL I

De Sanctieregeling Libië 2016 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt na ‘artikel 2, eerste en tweede lid,’ ingevoegd: artikel 2 bis, eerste lid,.

2. In het tweede lid wordt na ‘artikel 2, derde lid of vierde lid,’ ingevoegd: artikel 2 bis, derde lid,.

B

Aan artikel 2, eerste lid, wordt een volzin toegevoegd, luidende: De bevoegde autoriteit, bedoeld in artikel 2 bis, derde, vierde en vijfde lid, van Verordening (EU) nr. 2016/44 is de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking wat betreft een goederentransactie, een transactie met betrekking tot technische bijstand of een tussenhandeldienst en de Minister van Financiën wat betreft het verlenen van financiering en financiële bijstand.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Buitenlandse Zaken, A.G. Koenders

TOELICHTING

Deze regeling strekt tot wijziging van de Sanctieregeling Libië 2016.

In Verordening (EU) nr. 2017/1325 van de Raad van de Europese Unie van 17 juli 2017 tot wijziging van Verordening (EU) nr. 2016/44 betreffende beperkende maatregelen in het licht van de situatie in Libië (Pb EU L185) worden aan de uitvoer van bepaalde producten naar Libië die kunnen worden gebruikt om migrantensmokkel en mensenhandel te faciliteren, beperkingen gesteld. Onder meer wordt een vergunning vereist voor de verkoop of de levering van goederen zoals rubber(motor)boten en buitenboordmotoren. Tevens is een vergunning vereist voor de verkoop of levering van technische bijstand aan, dan wel financiering van, vorenbedoelde goederen.

De voorgestelde wijziging in artikel 1, tweede lid, van de Sanctieregeling Libië 2016 voorziet in een uitzondering op deze beperkingen, te weten wanneer de transactie tussen de autoriteiten van een lidstaat en de Libische regering plaatsvindt. In artikel 2 van voornoemde regeling worden de diverse bevoegde autoriteiten aangewezen.

Voor meer informatie over de beperkende maatregelen zij verwezen naar de website

www.rijksoverheid.nl/sancties.

Ten slotte kan worden gemeld dat de onderhavige regeling strekt tot naleving van een internationale verplichting en dat uit dien hoofde inwerkingtreding niet plaatsvindt conform de Vaste Verander Momenten-systematiek.

De Minister van Buitenlandse Zaken, A.G. Koenders

Naar boven