Besluit Verkeersregeling Liebergerweg

Logo Hilversum

Gemeenteblad III, 2017 nr. 58 (zaak 366086)

B urgemeester en wethouders van Hilversum hebben het volgende overwogen :

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient een verkeersbesluit te worden genomen voor het plaatsen of verwijderen van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op grond van hun besluiten van 30 maart 1998 (gemeenteblad afdeling III, 1998 nr. 78), van 28 maart 2006 (gemeenteblad afdeling III, 2006 nr. 4) en van 29 mei 2012 (gemeenteblad afdeling III, 2012 nr. 5) zijn er verkeerstekens aangebracht in de Liebergerweg, het deel vanaf de Zuiderweg tot aan de Jan van der Heijdenstraat (knooppunt Oost), dit deel hierna te noemen ‘de Liebergerweg’.

De Liebergerweg is erftoegangsweg waaraan bedrijven en woningen zijn gelegen. De weg heeft een beperkt breedteprofiel en is aangewezen als 30km-zone.

Er bestaat behoefte aan een aanvulling van de verkeerstekens in verband met de vrije doorgang over de Liebergerweg. Regelmatig wordt hinder ondervonden door zich op de rijbaan opstellende en stilstaande vrachtauto’s aan het begin van de Liebergerweg nabij de Jan van der Heijdenstraat. De hinder geldt voor de rijbaan Liebergerweg –met ook opdraaiend verkeer vanuit de Jan van der Heijdenstraat- en voor de op dit punt gesitueerde uitwegen. Voor andere bestuurders op de rijbaan en voor bestuurders van en naar de uitwegen leveren stilstaande vrachtwagens problemen op met de doorgang en wordt goed zicht op het overig verkeer ontnomen.

Uit het oogpunt van het in stand houden van de vrije doorgang, het waarborgen van de bruikbaarheid van de weg en de verkeersveiligheid wordt het, gelet op de beschreven hinder, noodzakelijk gevonden een stopverbod voor vrachtauto’s in te stellen aan het begin van de Liebergerweg. Ter voorkoming van eenzelfde hinder indien autobussen hier stil staan, worden autobussen meegenomen in het verbod.

Bovengenoemde maatregel zal noch op de Liebergerweg, noch op één van de aangrenzende straten, leiden tot een overschrijding van de luchtkwaliteitsnormen, als genoemd in titel 5.2 Luchtkwaliteitseisen van de Wet milieubeheer.

Bovengenoemde maatregel zal noch op de Liebergerweg, noch op één van de aangrenzende straten, leiden tot een formele reconstructie in de zin van de Wet geluidhinder.

De korpschef politie is gehoord in overeenstemming met artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) en adviseert positief op de voorgestelde maatregelen.

De Liebergerweg is gelegen binnen deze gemeente en bij de gemeente in beheer en onderhoud.

Het ontwerp van dit besluit is op 22 juni 2017 op de gebruikelijke wijze gepubliceerd en een ieder is gedurende 6 weken in de gelegenheid gesteld om zijn of haar zienswijze ten aanzien van dit ontwerpbesluit kenbaar te maken. Van deze mogelijkheid is gebruik gemaakt door meerdere bewoners Liebergerweg in een gezamenlijk ingediende zienswijze. (Gelet op de Wet bescherming persoonsgegevens worden de persoonsgegevens van de indieners niet digitaal openbaar gemaakt.)

Zienswijze (op hoofdlijn):

  • 1.

    Stopverbod aan begin heeft geen zin als er niet op gehandhaafd wordt.

  • 2.

    Ook verderop probleem van vrije doorgang en veiligheid.

  • 3.

    Er is geen alternatieve wachtplaats voor de chauffeurs bij een geheel stopverbod. (levert gevoel dwangpositie op voor chauffeur)

Reactie gemeente op de zienswijze punten 1 t/m 3 (op hoofdlijn)

  • 1.

    Een stopverbod is aan het begin van dit deel Liebergerweg, met aldaar kruisingen van wegen/uitwegen, noodzakelijk in verband met het overzicht op en van kruisend verkeer en de vrije doorgang van het verkeer, mede gelet op de draaicirkels van voertuigen. Een stopverbod is goed handhaafbaar.

  • 2.

    Verderop in de straat is het kortdurend wachten minder verkeershinderlijk en voor het verkeer overzichtelijker dan aan het begin van de straat.

  • 3.

    Het stopverbod beperkt zich tot het begin. Het is aan de chauffeur en diens opdrachtgever om steeds de logistieke mogelijkheden/beperkingen te (ver)kennen.

Aanvullend wordt gesteld dat de meest betrokken onderneming aan de Liebergerweg zelf verantwoordelijkheid neemt door haar chauffeurs op straat te begeleiden en bovendien samen met de gemeente en bewoners verbeteringen van de verkeerssituatie nastreeft. In de belangenafweging moet worden meegenomen dat deze onderneming sinds jaar en dag hier ter plaatse gevestigd is en dat het ondernemen door verkeersmaatregelen niet onmogelijk kan worden gemaakt.

Het in het ontwerpbesluit opgenomen stopverbod, dat zich beperkt aan het begin van het westelijk deel Liebergerweg, wordt op basis van bovenstaande in stand gelaten.

Op grond van artikel 18 van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) is het college bevoegd ten aanzien van het verkeer op de binnen deze gemeente gelegen wegen, welke niet onder het beheer van het rijk, de provincie of een waterschap vallen, de besluiten te nemen als bedoeld in artikel 12 van het BABW en het college heeft deze bevoegdheid gemandateerd aan de portefeuillehouder verkeer, laatstelijk in het bevoegdhedenregister 2014 (besluit van 22 april 2014).

Bij ons besluit van 30 augustus 2005 is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure, afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht, van toepassing verklaard voor verkeersbesluiten (besluiten op grond van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer) met uitzondering van besluiten met betrekking tot gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken.

Burgemeester en wethouders van Hilversum besluiten :

  • 1.

    Door het plaatsen van borden E2 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 bijlage 1, aan beide zijden van de weg een verbod stil te staan in stellen voor de Liebergerweg, vanaf de aansluiting Jan van der Heijdenstraat tot ter hoogte van de erfgrens van Liebergerweg huisnummers 99-101;

  • 2.

    Door het aanbrengen van een onderbord met een logo van een vrachtauto en een autobus (model OB13), aan te geven dat het verbod stil te staan geldt voor vrachtauto’s en autobussen.

Hilversum, 24 augustus 2017,

Burgemeester en wethouders van Hilversum,

Namens dezen:

De portefeuillehouder verkeer,

F.G.J. Voorink

Dit besluit met eventuele bijlagen wordt op 31 augustus 2017 bekend gemaakt op de website www.officielebekendmakingen.nl onderdeel Staatscourant en is daarna gedurende 6 weken in zijn geheel in te zien. Dit is de enige rechtsgeldige bekendmaking. Ter informatie is een gelijkluidend exemplaar gedurende 6 weken in te zien op de website www.hilversum.nl/verkeersbesluiten van de gemeente Hilversum.

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen 6 weken na de bovengenoemde dag van bekendmaking beroep worden ingesteld bij de rechtbank Midden-Nederland, sector Bestuursrecht, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende die tijdig bij het college zienswijzen naar voren heeft gebracht op het ontwerpbesluit van de verkeersregeling. Geen beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten dat hij geen zienswijzen naar voren heeft gebracht.

Het beroepschrift moet ondertekend zijn en ten minste uw naam en adres, dagtekening (datum), een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van uw beroep bevatten. Het beroepschrift moet schriftelijk worden ingediend. Het besluit treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Het beroep heeft geen schorsende werking. Als u een beroepschrift heeft ingediend, kunt u de rechter ook verzoeken om een voorlopige voorziening waardoor het besluit niet in werking treedt, totdat op het verzoek is beslist. Het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening kan alleen als ook een beroepschrift is ingediend. Een verzoek moet worden opgestuurd naar de Voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland (afd. voorlopige voorzieningen), postbus 16005, 3500 DA Utrecht.

Aan het behandelen van een beroepschrift en een verzoek tot voorlopige voorziening zijn kosten verbonden (griffierecht). De actuele bedragen kunt u opvragen bij de rechtbank, telefoon 088 362 0000, of via www.rechtspraak.nl

Vr1758

Naar boven