Besluit van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 31 augustus 2017, nr. IENM/BSK-2017/158671, houdende wijziging van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op het terrein van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu 2015 in verband met toevoeging van twee subsidieregelingen op het gebied van water aan de bijlage

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op de artikelen 10:3, 10:4, eerste lid, 10:9, eerste lid, en 10:12 van de Algemene wet bestuursrecht;

Gezien de schriftelijke instemming van de algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland van het Ministerie van Economische Zaken van 10 augustus 2017, kenmerk MD201721INSTHH;

BESLUIT:

ARTIKEL I

In onderdeel B – water van de bijlage bij het Besluit mandaat, volmacht en machtiging algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op het terrein van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu 2015 worden na het vijfde gedachtestreepje twee gedachtestreepjes ingevoegd, luidende:

  • Tijdelijke subsidieregeling Delta Alliance 2016–2020

  • Tijdelijke subsidieregeling IGRAC 2016–2021.

ARTIKEL II

  • 1. Artikel I, eerste gedachtestreepje, van dit besluit treedt in werking op het tijdstip waarop de Tijdelijke subsidieregeling Delta Alliance 2016–2020 in werking treedt.

  • 2. Artikel I, aanhef en tweede gedachtestreepje, van dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2016.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen dit besluit binnen zes weken na de dag, waarop dit is bekendgemaakt, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de Minister van Infrastructuur en Milieu, ter attentie van de Hoofddirectie Bestuurlijke en Juridische Zaken, sector Algemeen Bestuurlijk-Juridische Zaken, Postbus 20906, 2500 EX Den Haag. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste het volgende te bevatten:

  • a. de naam en het adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. een vermelding van de datum en het nummer of het kenmerk van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt; en

  • d. een opgave van de redenen waarom men zich niet met het besluit kan verenigen.

TOELICHTING

Inleiding

Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging algemeen directeur Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op het terrein van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu 2015 (hierna: het algemene mandaatbesluit) is gewijzigd in verband met de totstandkoming van de Tijdelijke subsidieregeling Delta Alliance 2016–2020 en de inwerkingtreding van de Tijdelijke subsidieregeling IGRAC 2016–2021. De uitvoering van deze regelingen wordt gemandateerd aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (hierna: RVO.nl).

Toevoegingen onderdeel B van de bijlage

De Tijdelijke subsidieregeling Delta Alliance 2016–2020 ondersteunt de werkzaamheden van de Stichting Delta Alliance International Foundation (hierna: Delta Alliance). Delta Alliance is een netwerkorganisatie die zich primair richt op het stimuleren van kennisuitwisseling en kennisontwikkeling tussen deltalanden op het gebied van waterveiligheid en waterzekerheid. Delta Alliance biedt een platform aan kennisgedreven organisaties om te delen, leren en discussiëren over het managen van veerkrachtige delta’s over de hele wereld. Tevens heeft Delta Alliance een ondersteunende rol als kennismakelaar in de Delta Coalitie, een platform waarin de regeringen van Nederland, Bangladesh, Colombia, Egypte, Frankrijk, Myanmar, Indonesië, Japan, Mozambique, de Filippijnen, Zuid-Korea en Vietnam verenigd zijn om waterrampen te voorkomen en stedelijke delta’s weerbaar te maken tegen klimaatverandering.

De Tijdelijke subsidieregeling IGRAC 2016–2021 ondersteunt werkzaamheden van de Stichting International Groundwater Resources Assessment Centre (IGRAC). Op het gebied van grondwaterproblematiek is IGRAC een gespecialiseerde organisatie en vervult een essentiële rol in de beantwoording van de vele kennisvragen op het gebied van grondwater. IGRAC voert onderzoek uit en stimuleert kennisuitwisseling op het gebied van grondwater. Grondwaterproblematiek is een toenemend, maar onderbelicht, probleem in de wereld, in het bijzonder rond de stedelijke delta’s.

RVO.nl heeft veel ervaring opgedaan met de uitvoering van watergerelateerde subsidieregelingen in het kader van het programma Partners voor Water. Door de uitvoering door RVO.nl van de beide hiervoor genoemde subsidieregelingen wordt de verbinding tussen het programma Partners voor Water en de taken van beide organisaties geoptimaliseerd. RVO.nl heeft immers ervaring met het programma, dus kan die verbinding gemakkelijk maken. Kennis op het gebied van grondwater (IGRAC) en delta’s (Delta Alliance) zijn bovendien dwarsdoorsnijdend op de Internationale Waterambitie-thema’s waterzekerheid en waterveiligheid en zijn gericht op dezelfde prioriteitslanden.

Administratieve lasten en andere gevolgen

Dit wijzigingsbesluit brengt geen administratieve lasten of bedrijfseffecten met zich mee.

Inwerkingtreding

Er is voor gekozen om de inwerkingtreding en werking van dit besluit zo veel mogelijk te koppelen aan de inwerkingtreding en werking van de regeling waarop het mandaat betrekking heeft. Hiermee wordt het mogelijk gemaakt dat zodra de subsidieregeling in werking treedt, RVO.nl met de uitvoering van de regeling kan starten. Hiermee wordt afgeweken van de voor ministeriële regelingen geldende vaste verandermomenten en van de invoeringstermijn. Voor de desbetreffende subsidieontvangers is het van belang dat de subsidie op korte termijn kan worden aangevraagd en verleend. De continuïteit van de werkzaamheden van IGRAC en Delta Alliance maakt het wenselijk dat de inwerkingtreding op korte termijn geschiedt. Daarom wordt gebruikgemaakt van de uitzondering op de systematiek van de vaste verandermomenten, genoemd in aanwijzing 174, vierde lid, aanhef en onderdeel a, van de Aanwijzingen voor de regelgeving.

Er is voorzien in terugwerkende kracht voor de toevoeging van de Tijdelijke subsidieregeling IGRAC 2016–2021 aan de bijlage van het algemene mandaatbesluit. Die regeling is eerder (13 juli 2017) in werking getreden dan het onderhavige besluit. De toevoeging van die regeling aan de bijlage werkt terug tot en met het tijdstip vanaf het moment dat die regeling geldt, te weten 1 januari 2016. Zo wordt voorkomen dat RVO.nl geen mandaat heeft, terwijl de Tijdelijke subsidieregeling IGRAC 2016–2021 al wel in werking is getreden. RVO.nl heeft in de afgelopen periode al werkzaamheden verricht vooruitlopend op de inwerkingtreding van die regeling.

De Tijdelijke subsidieregeling Delta Alliance 2016–2020 zal na publicatie van dit besluit in werking treden. De inwerkingtreding van de betreffende onderdelen van dit besluit is gekoppeld aan de inwerkingtreding van die regelingen.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

Naar boven