Gemeente Lelystad, verkeersbesluit: Instellen lengte beperking voertuigen langer dan 12 meter gedeelte Lelystad Haven vanaf Ringdijk 153 en Binnendijk 66

Logo Lelystad

Registratienummer: 175367254

Het college van de gemeente Lelystad,

G elet op:

  • -

    de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

  • -

    het bepaalde in artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 waarbij de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten aan ons college toekomt;

  • -

    het college van burgemeesters en wethouders, overeenkomstig artikel 18, lid 1 onder de van de Wegenverkeerswet 1994, het bevoegd gezag is voor het nemen van dit verkeersbesluit en dat deze bevoegdheid op grond van de Algemene mandaatregeling Lelystad 2015 is gemandateerd aan het afdelingshoofd van de afdeling Beheer Openbare Ruimte (BOR).

O verwegingen :

  • 1.

    Vanuit de wijk is aangegeven dat vrachtverkeer langer van 12 meter vast komt te staan in onder andere de Ringdijk;

  • 2.

    deze melding is bevestigd door de politie;

  • 3.

    onderzoek heeft uitgewezen dat voertuigen langer dan 12 meter geen mogelijkheid hebben bepaalde bochten te maken;

  • 4.

    het is wenselijk om een lengte beperking in te stellen voor grote voertuigen langer van 12 meter;

  • 5.

    dit verkeersmaatregelenpakket dient op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 bij verkeersbesluit te worden bekrachtigd;

  • 6.

    de betreffende weg is in beheer bij de gemeente Lelystad;

Doel van het besluit :

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

Motivering

Bewoners hebben aangegeven dat het regelmatig gebeurd dat voertuigen langer dan 12 meter vast komen te staan in met name de bochten Purmer- Ringdijk en Ringdijk ter hoogte van nummer 336. Ook voor andere straatjes in Lelystad Haven is gezien de beperkte ruimte het voor een voertuig langer dan 12 meter fysiek niet mogelijk bepaalde bochten te nemen. Hiermee komt de doorstroming en daardoor de veiligheid in gevaar.

In 2018 - 2019 en 2020 staat groot onderhoud gepland voor een groot gedeelte van Lelystad Haven. Het is wenselijk dat dan de openbare ruimte wordt aangepast waardoor bezorgend verkeer van langer dan 12 meter wel de bochten kunnen maken. Na groot onderhoud kan de lengte beperking worden opgeheven.

Belangenafweging

Bij het ontwerpen van het samenhangende verkeersmaatregelenpakket zijn de belangen van de diverse verkeerscategorieën tegen elkaar afgewogen.

Ten aanzien daarvan is geconcludeerd, dat met name de bereikbaarheid van woningen voor de hulpdiensten en de doorstroming hiervan geoptimaliseerd worden.

Niet is te verwachten dat belanghebbenden bij uitvoering van het verkeersmaatregelenpakket onevenredig in hun belangen worden benadeeld of dat door de te nemen maatregelen een onduidelijke (onveilige) verkeerssituatie zal ontstaan.

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gevoerd met de korpschef.

Er is een positief schriftelijk advies van de korpschef ontvangen over de verkeersmaatregel.

Besluit

Naar boven