Besluit van de directeur-generaal van Rijkswaterstaat van 23 augustus 2017, met kenmerk RWS-2017/33698 tot wijziging van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rijkswaterstaat 2013 in verband met bevoegdheden inzake productbesluiten en ontheffingen van Algemeen Verbindend Verklaringen van overeenkomsten tot het afdragen van een afvalbeheersbijdrage en enkele organisatorische wijzigingen

De directeur-generaal Rijkswaterstaat,

Gelet op artikel 23, tweede en derde lid, van het Organisatie- en mandaatbesluit Infrastructuur en Milieu 2012, respectievelijk artikel 3 van het Instellingsbesluit directoraat-generaal Rijkswaterstaat 2013;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rijkswaterstaat 2013 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 5, zesde lid, komt te luiden:

  • 6. De aan de directeur-generaal Rijkswaterstaat verleende bevoegdheden worden, met inachtneming van de artikelen 3 en 12, eveneens gemandateerd aan de hoofdingenieur-directeur Rijkswaterstaat-programma Duurzaamheid en Leefomgeving, de programmadirecteuren, de project- of programmamanager portefeuillehouder bedrijfsvoering project Schiphol – Amsterdam – Almere, de programmamanager Veranderopgave Omgevingswet RWS en het Hoofd secretariaat Vlaams Nederlands Schelde Commissie (VNSC) bij het organisatieonderdeel Rijkswaterstaat Zee en Delta.

B

De tabel van artikel 11, eerste lid, wordt als volgt gewijzigd:

1. De rij ‘Hoofdingenieur-directeur in Bijzondere Dienst Kustwachtvisie: 5.000.000’ vervalt.

2. Onder de rij ‘Programmamanager Implementatie Omgevingswet: 1.000.000’ wordt een rij ingevoegd, luidende:

Programmamanager Veranderopgave Omgevingswet RWS: 1.000.000.

C

1. In de onderdelen 1 tot en met 5 van de Bijlage bij artikel 12 wordt “Algemene Corporate Taken” vervangen door: Rijkswaterstaat Nova.

2. In onderdeel 11 van de Bijlage bij artikel 12 wordt “Rijkswaterstaat Algemene Corporate Taken” vervangen door: Rijkswaterstaat Nova.

D

Aan onderdeel 6 van de Bijlage bij artikel 12, wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel 6 door een puntkomma, een viertal subonderdelen toegevoegd, luidende:

  • Behandelen en afwikkelen van onttrekkingen van wegen aan de openbaarheid op grond van de Wegenwet;

  • Behandelen en afwikkelen van overdrachten van waterstaatswerken op grond van de Waterstaatswet 1900;

  • Behandelen en afwikkelen van (hoger) beroep inzake besluiten als bedoeld in onderdeel 9 van deze Bijlage;

  • Behandelingen en afwikkelen van beroep inzake een ontheffing van een algemeen verbindend verklaarde overeenkomst over een afvalbeheersbijdrage.

E

Aan onderdeel 9 van de Bijlage bij artikel 12, wordt onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel d door een puntkomma, een subonderdeel toegevoegd, luidende:

  • e. het nemen van besluiten en het verrichten van handelingen die verband houden met de instemming op een mededeling die wordt gedaan in het kader van een productbesluit als bedoeld in artikel 9.5.2 van de Wet milieubeheer.

ARTIKEL II

  • 1. Artikel I, onderdelen C, D en E treden in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het besluit wordt geplaatst en werken terug tot en met 1 mei 2017.

  • 2. Artikel I, onderdelen A en B treden in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het besluit wordt geplaatst en werken terug tot en met 1 augustus 2017.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 23 augustus 2017

De directeur-generaal Rijkswaterstaat, M.C.A. Blom

Mededeling

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen zes weken na de dag waarop dit is bekend gemaakt een bezwaarschrift worden ingediend bij Rijkswaterstaat, t.a.v. RWS Bestuursstaf, Postbus 20906, 2500 EX Den Haag.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste het volgende te bevatten:

  • a. naam en adres van de indiener;

  • b. de dagtekening;

  • c. datum en nummer of kenmerk van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt, en

  • d. de opgave van de redenen waarom de indiener zich niet met het besluit kan verenigen.

TOELICHTING

Aanleiding voor deze wijziging van het Besluit mandaat, volmacht en machtiging Rijkswaterstaat 2013 is in de eerste plaats de overgang van taken inzake de behandeling van Algemeen Verbindend Verklaringen (AVV) van overeenkomsten tot het afdragen van een afvalbeheersbijdrage en de afhandeling van productbesluiten van de Inspectie Leefomgeving en Transport naar Rijkswaterstaat. Daarnaast is een aantal andere bevoegdheden specifiek als voorbehoud opgenomen ter afhandeling binnen het organisatieonderdeel Rijkswaterstaat Corporate Dienst en zijn enkele overige organisatorische wijzigingen opgenomen.

De directeur-generaal Rijkswaterstaat, M.C.A. Blom

Naar boven