Beschikking wijzigingspercentage optie- en naturalisatiegelden 2018 van 18 augustus 2017, nummer 2017/1

DE STAATSSECRETARIS VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE,

Overwegende, dat het indexcijfer der CAO-lonen, inclusief bijzondere beloningen, per 30 juni 2017 afwijkt van het overeenkomstig indexcijfer per 30 juni 2016;

Gelet op artikel 9, eerste lid, van het Besluit optie- en naturalisatiegelden 2002;

Besluit:

Artikel 1

Het percentage, bedoeld in artikel 9, eerste lid, van het Besluit optie- en naturalisatiegelden 2002 wordt vastgesteld op 1,3%.

Artikel 2

Deze beschikking en de daarbij behorende toelichting worden bekend gemaakt in de Staatscourant, de Landscourant van Aruba, de Curaçaosche Courant en de Landscourant van Sint Maarten.

Artikel 3

Deze beschikking treedt in werking op 1 januari 2018. Zij wordt aangehaald als: Beschikking wijzigingspercentage optie- en naturalisatiegelden 2018.

’s-Gravenhage, 18 augustus 2017

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff

TOELICHTING

Elk jaar worden de optie- en naturalisatiegelden in Europees Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba automatisch aangepast. Dit besluit beoogt het percentage waarmee de optie- en naturalisatiegelden met ingang van 1 januari 2018 worden verhoogd, vast te stellen op +1,3%.

De wettelijke regeling van indexering der optie- en naturalisatiegelden

Op grond van artikel 13 van de Rijkswet op het Nederlanderschap (Stb. 2003, 113) zijn in het Besluit optie- en naturalisatiegelden 2002 (Stb. 2002, 325 hierna: BON) de verschuldigde leges vastgesteld voor de behandeling van een optieverklaring dan wel een naturalisatieverzoek.

Op grond van artikel 9, eerste lid BON worden de leges jaarlijks met ingang van 1 januari automatisch met een bepaald percentage gewijzigd. Dit percentage is gelijk aan het procentuele verschil tussen het indexcijfer der lonen per de 30ste juni onmiddellijk voorafgaande aan die eerste januari en het indexcijfer der lonen per 30 juni in het jaar daarvoor. Bepalend is het indexcijfer van CAO-lonen per maand (inclusief bijzondere beloningen), zoals dat wordt berekend door het Centraal Bureau voor de Statistiek naar de stand op de laatste werkdag van elke kalendermaand en voor de eerste maal, al dan niet voorlopig, wordt bekend gemaakt door dit Bureau. Bij de samenstelling van dit indexcijfer wordt behalve met de salarissen in het bedrijfsleven, ook rekening gehouden met de ontwikkeling van de salarissen bij de overheid en met de ontwikkeling van de salarissen in andere sectoren.

Percentage geldend voor het jaar 2018

Voor de verhoging van de optie- en naturalisatiegelden die volgens de hiervoor beschreven wettelijke regeling per 1 januari 2018 zal plaatsvinden, komen in aanmerking de indexcijfers per 30 juni 2016 en per 30 juni 2017. Deze bedragen 107,9 respectievelijk 109,3 hetgeen een procentueel verschil van +1,297 oplevert. Afronding op grond van het BON op tienden van een procent betekent een verhoging van de leges per 1 januari 2018 met 1,3%.

Nieuwe optie- en naturalisatiegelden

De optie- en naturalisatiegelden die met ingang van 1 januari 2018 zullen gelden, zullen nader bekend worden gemaakt en worden opgenomen in de Handleiding voor de toepassing van de Rijkswet op het Nederlanderschap. De nieuwe bedragen zullen tevens worden gepubliceerd in de Staatscourant, de Curaçaosche Courant en de Landscourant van Sint Maarten. In de Landscourant van Aruba zal de zakelijke inhoud worden bekendgemaakt.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff

Naar boven