Regeling van de Minister van Veiligheid en Justitie van 15 augustus 2017, nr. 2115169, tot wijziging van de Regeling middelenonderzoek bij geweldplegers

De Minister van Veiligheid en Justitie,

Gelet op de artikelen 5, eerste lid, 7, eerste lid, 9, 11, eerste lid, 17, eerste lid, 19, derde lid, van het Besluit middelenonderzoek bij geweldplegers;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling middelenonderzoek bij geweldplegers wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 vervallen de onderdelen a en b, en vervalt de aanduiding ‘c.’ voor het resterende onderdeel.

B

Artikel 2, tweede lid, onder a, komt te luiden:

  • a. de ogen: wijd opengesperde ogen, waterige of wazige ogen, bloeddoorlopen ogen, heen en weer of wegrollende ogen, hangende oogleden of trillende oogleden.

C

Na artikel 2 wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 2a

Voor het verrichten van een onderzoek van speeksel als bedoeld in artikel 9, eerste lid, van het Besluit, wordt het type Dräger DrugCheck 3000 als speekseltester aangewezen.

D

In artikel 5 wordt na ‘De methode’ ingevoegd: voor de uitvoering.

E

Artikel 6, tweede lid, komt te luiden:

  • 2. Voor de verzending van het buisje met bloed bestemd voor het tegenonderzoek naar het gehalte van alcohol en naar het gehalte van een of meer van de in artikel 3 van het Besluit aangewezen stoffen zijn de in bijlage 2 opgenomen kosten verschuldigd.

F

De onderdelen van het eerste lid van artikel 7 komen te luiden:

  • a. Dräger Alcotest 6810;

  • b. Dräger Alcotest 7410;

  • c. Dräger Alcotest 7510;

  • d. Lion SL 400/SD 400;

  • e. Honac Alcosensor IV BlackDot;

  • f. Intoximeters Alcosensor FST2;

  • g. Envitec Wismar Alcoquant 6020-plus.

G

Artikel 8 komt te luiden:

Artikel 8

Onverminderd artikel 3, eerste lid, worden voor het verrichten van een nader ademonderzoek als bedoeld in artikel 11, eerste lid, van het Besluit tot 1 januari 2021 tevens de volgende typen ademanalyseapparaten aangewezen:

  • a. ademanalyseapparaten van het type National Patent Analytical Systems Inc. BAC Datamaster II die zijn voorzien van het goedkeuringsteken IJK-87401;

  • b. ademanalyseapparaten van het type Dräger Alcotest 7110 NL die zijn voorzien van het goedkeuringsteken IJK88402;

  • c. ademanalyseapparaten van het type Intoximeters Inc. Intox EC/I R die zijn voorzien van het goedkeuringsteken T5973;

  • d. ademanalyseapparaten van het type Alcotest 7110 MK111 NL, die zijn voorzien van goedkeuringsteken IJK 94403.

H

Onder plaatsing van het cijfer 1. voor de bijlage van de regeling wordt een bijlage toegevoegd luidende:

Bijlage 2, behorende bij artikel bij artikel 6, tweede lid

 

Tegenonderzoek naar gehalte van alcohol in bloed

Tegenonderzoek naar gehalte van de in artikel 3 van het Besluit aangewezen stoffen

Transportkosten binnen Nederland

€ 0,85 per km (koeltransport)

€ 0,53 per km

Temperatuur en daarbij horende kosten van transport

Geen extra kosten

Vervoer op droogijs: € 184

Verpakkingsmateriaal ten behoeve van verzending

€ 17

€ 17

Verzending naar een laboratorium buiten Nederland

Indien de verdachte een laboratorium buiten Nederland aanwijst voor tegenonderzoek zullen de verzendkosten hoger liggen. Naast de kilometerprijs dient in dat geval rekening gehouden te worden met eventuele reis- en verblijfkosten van de transporteur. Aan het transportbedrijf wordt in deze situatie door de instantie die het bloed verstuurt, gevraagd een offerte op te maken en krijgt de verdachte binnen twee werkdagen een terugkoppeling van de verzendkosten.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 september 2017.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Veiligheid en Justitie, S.A. Blok

TOELICHTING

De Regeling middelenonderzoek bij geweldplegers is op enkele punten gewijzigd, nu op 1 juli 2017 de Regeling alcohol, drugs en geneesmiddelen in het verkeer in werking is getreden. Met deze wijziging is beoogd de uitvoering van de Wet middelenonderzoek bij geweldplegers daar waar mogelijk uniform te laten verlopen aan de uitvoering van de gewijzigde Wegenverkeerswet 1994 in verband met het verbeteren van de aanpak van het rijden onder invloed van drugs. Een tweede reden om de regeling te wijzigen vormt de afronding van de Europese Aanbesteding bij de politie voor de aanschaf van speekseltesters bestemd voor het vaststellen van een vermoeden van drugsgebruik. Ten derde is de wijziging van de regeling aangegrepen om een enkele redactionele omissie te herstellen.

In artikel 2 zijn naar analogie van de Regeling alcohol, drugs en geneesmiddelen in het verkeer bij de omschrijving van de uiterlijke kenmerken voor het verkrijgen van een vermoeden van drugsgebruik aan de omschrijving ‘waterige ogen’ toegevoegd ‘wazige ogen’ en aan de omschrijving ‘wegrollende ogen’ het kenmerk ‘heen en weer rollende ogen’.

In het nieuwe artikel 2a is de speekseltester aangewezen, die als voorselectiemiddel wordt ingezet voor het verkrijgen van een vermoeden van drugsgebruik. De selectie en aanwijzing van de speekseltesters verloopt op dezelfde wijze als voor de ademtesters en ademanalyseapparatuur. Dit betekent dat de technische eisen waaraan de speekseltesters moeten voldoen, worden vastgesteld in het aanbestedingstraject voor de aanschaf van deze testers door de nationale politie. De thans aangewezen speekseltester van het type Dräger DrugCheck 3000 is naar aanleiding van een aanbestedingsprocedure geselecteerd.

In artikel 6 zijn de tarieven voor verzending van buisjes met bloed voor het verrichten van tegenonderzoek aangepast aan die van de Regeling alcohol, drugs en geneesmiddelen in het verkeer. Hierdoor kunnen politie en NFI voor beide trajecten dezelfde tarieven hanteren.

In artikel 7 zijn enkele voor een overgangsperiode aangewezen ademtesters geschrapt. Uit een nadere inventarisatie die in het kader van de Regeling alcohol, drugs en geneesmiddelen in het verkeer is uitgevoerd, bleek dat de vijf thans geschrapte ademtesters inmiddels niet meer in gebruik zijn bij de nationale politie.

Artikel 8 is in verband met een redactionele misslag vervangen door een artikel met dezelfde inhoud.

De Minister van Veiligheid en Justitie, S.A. Blok

Naar boven