Verkeersbesluit Uitbreiden en Instellen 60km/uur gebied met bijbehorende maatregelen in buitengebied Leende en Leenderstrijp

Logo Heeze-Leende

Besluit

Burgemeester en wethouders besluiten gelet op artikel 18 lid 1d Wegenverkeerswet 1994 en artikel 15 lid 1 Wegenverkeerswet 1994, tot:

  • 1.

    Het instellen van een 60km/uur gebied op Zevenhuizen, de Jansborg en de Strijperdijk in het buitengebied van Leende en Leenderstrijp door middel van de plaatsing of verwijdering van de borden A0160zb en A0260ze van Bijlage 1 van het RVV 1990 en aanbrengen van bijbehorende markering. De borden worden geplaatst zoals aangegeven in bijgevoegde situatietekening 1 behorend bij het verkeersbesluit.

  • 2.

    Het instellen van een verbod voor bestuurders om door te gaan bij nadering van verkeer uit tegengestelde richting bij een versmalling door middel van de plaatsing van de borden F05 en F06 van Bijlage 1 van het RVV 1990.

  • 3.

    De borden F05 en F06 worden geplaatst zoals aangegeven in bijgevoegde situatietekening 2.

De betreffende wegen zijn in beheer van de gemeente Heeze-Leende. De politie adviseert positief over dit verkeersbesluit.

Overwegingen en motivatie

Volgens artikel 2 van de Wegenverkeerswet zijn de belangrijkste uitgangspunten voor het instellen van de maatregelen:

  • 1.

    het verzekeren van de verkeersveiligheid;

  • 2.

    het beschermen van de weggebruikers en passagiers;

Huidige situatie

De wegen Jansborg, Strijperdijk en Zevenhuizen liggen in het buitengebied van Leende en Leenderstrijp. De maximale snelheid bedraagt hier nog 80km/uur, terwijl de omliggende wegen in een 60km/uur gebied liggen. Tevens voldoen ze niet aan een 80km/uur inrichting. Het gevolg dat hier nog 80km/uur mag worden gereden is dat het een aantrekkende werking van autoverkeer heeft en (gevoel van onveiligheid) op (hoofd)fietsroutes creëert. Vooral in de ochtendspits speelt het probleem dat sluipverkeer op deze wegen ongehinderd en met hoge snelheid richting Leende rijdt. Het (sluip)verkeer rijdt vervolgens via Leende de A2 weer op. Dit veroorzaakt veel overlast op de buitenwegen en in de kern van Leende. Ouders van kinderen die op de fiets over de buitenwegen moeten fietsen naar scholengemeenschap Were Di in Valkenswaard klagen al jaren over de verkeersonveilige situaties die zich voor doen door de hoog gereden snelheden.

Motivatie:

Het verlagen van de maximale snelheid van 80km/uur naar 60 km/uur vergroot de verkeersveiligheid en beschermd hierdoor weggebruikers en passagiers. Fietsers behoren niet op een 80km/uur weg te fietsen. Naast het instellen van de maximumsnelheid worden de buitenwegen gefaseerd ingericht volgens landelijke richtlijnen duurzaam veilig. Hierdoor kan verkeer niet meer ongehinderd richting Leende rijden en biedt dit de mogelijkheid tot handhaving.

Eén van de maatregelen is om bij versmallingen een verbod in te stellen voor bestuurders om door te gaan bij nadering van verkeer uit tegengestelde richting. Het verbod geldt voor bestuurders richting Leende. Zij moeten dus voorrang verlenen aan tegemoetkomend verkeer.

Mogelijk effect van deze maatregel(en) is dat (sluip)verkeer liever over de A2 rijdt in plaats van op de buitenwegen.

Het instellen en de uitvoering 60km/uur gebied met bijbehorende verkeersmaatregelen sluit aan op het gemeentelijk verkeersbeleid (waaronder fietsplan) en Uitvoeringsprogramma Infrastructuur.

De wegen sluiten aan op bestaande 60km/uur gebieden binnen de gemeente Heeze-Leende en buurgemeente Cranendonck.

Bezwaarclausule

Ingevolge artikel 6:7 van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van verzending van deze beschikking bezwaar indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste naam en adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar.

Na het indienen van een bezwaarschrift kunt u, indien - gelet op de betrokken belangen - onverwijlde spoed dat vereist, een voorlopige voorziening aanvragen bij de voorzieningenrechter van Rechtbank Oost-Brabant, sector Bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

U kunt ook digitaal het verzoek om voorlopige voorziening indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Voor de behandeling van een voorlopige voorziening wordt griffierecht in rekening gebracht.

18 augustus 2017

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN HEEZE-LEENDE,

namens dezen

J.W.A van der Heijden

Afdelingshoofd Beleid, Vergunningen en Handhaving

Naar boven