Vaststelling bestemmingsplan “Uitbreiding Eemshaven zuidoost” en Besluit hogere grenswaarde Wet geluidhinder

Logo Eemsmond

Burgemeester en wethouders van de gemeente Eemsmond maken ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3.8 lid 3 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 20 juli 2017 het bestemmingsplan “Uitbreiding Eemshaven zuidoost” gewijzigd heeft vastgesteld.

Tevens maken burgemeester en wethouders bekend dat zij op 4 juli 2017 het ‘Besluit hogere grenswaarde Wet geluidhinder’ voor de woningen Polen 1,2 7 en 11 te Spijk hebben vastgesteld.

Gewijzigde vaststelling

Ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat ter visie heeft gelegen, heeft de gemeenteraad meerdere wijzigingen aangebracht, dit op basis van het advies van de Commissie m.e.r. en de ingebrachte zienswijzen, onder andere:

Wijziging in de toelichting:

  • het wijzigen van de tekst in paragraaf 3.4. van de toelichting t.a.v. amoveren van de huidige turbine bij het gascompressorstation Spijk

  • conclusie in paragraaf 4.5 toevoegen dat Zuidoost voor wat betreft ontwikkelingsruimte in het PAS, onderdeel uitmaakt van de Eemshaven de gebiedsaanduiding

  • aanvulling van de motivering in paragraaf 2.1. waarom het bestemmingsplan voldoet aan de specifieke vereisten van het Barro

     

Wijziging in de regels:

  • de ondergrondse 220 kV leiding zal in artikel 11 worden meegenomen (in de bestemming Groen)

  • aanpassing van artikel 16 lid a onder 1 waar de afwijkingsbevoegdheid van 10% niet van toepassing is op de tiphoogte van de windturbines

     

Wijziging van de verbeelding:

  • de belemmeringszone aan weerszijde van de 220 en 380 kV is op enkele plekken verruimd

  • de ondergrondse 220 kV leiding is op de verbeelding weergegeven

     

Wijzigingen/ aanvullingen:

  • een onderzoek, op basis van het advies van de Commissie m.e.r. inzake het koelwater/ gebruik restwarmte

     

Een compleet overzicht van de wijzigingen als gevolg van de zienswijzen en het advies van de Commissie m.e.r. is weergegeven in de Nota zienswijzen.

Besluit hogere grenswaarde Wet geluidhinder (Wgh)

Als gevolg van het invullen van het bestemmingsplan “Uitbreiding Eemshaven zuidoost” overeenkomstig de regels wordt de voorkeursgrenswaarde uit de Wet geluidhinder op de gevels van de woningen Polen 1,2, 7 en 11 te Spijk overschreden. Omdat het niet mogelijk is om de geluidbelasting tot onder de voorkeursgrenswaarde te krijgen is het noodzakelijk om hogere waarden vast te stellen.

   

Conform artikel 110c van de Wet geluidhinder is hiervoor de procedure hogere grenswaarde gevolgd. Tegen het ontwerpbesluitHogere grenswaarde Wet geluidhinder’ zijn geen zienswijzen ingediend. Op 4 juli 2017 heeft het college van burgemeester en wethouders het Besluit hogere grenswaarde Wet geluidhinder ongewijzigd vastgesteld.

Terinzagelegging

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan "Uitbreiding Eemshaven zuidoost” en het Besluit hogere grenswaarde Wet geluidhinder voor de woningen Polen 1,2,7 en 11 te Spijk liggen met ingang van 18 augustus 2017 gedurende een termijn van zes weken voor belanghebbenden ter inzage bij op het gemeentehuis te Uithuizen, Hoofdstraat West 1 te Uithuizen en is raadpleegbaar op www.ruimtelijkeplannen.nl via de link elders op deze pagina onder "Gerelateerde informatie".

Beroep

Gedurende de termijn van terinzagelegging kan beroep worden ingesteld tegen het bestemmingsplan en het Besluit hogere grenswaarde Wet geluidhinder bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ‘s-Gravenhage. Beroep kan worden ingesteld door:

  • belanghebbenden die tijdig zijn/haar zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan bij de raad of tegen het ontwerpbesluit hogere grenswaarde Wet geluidhinder bij burgemeester en wethouders kenbaar hebben gemaakt;

  • iedere belanghebbende die aantoont dat hij of zij redelijkerwijs niet in staat is geweest zijn/haar zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan bij de raad of tegen het ontwerpbesluit hogere grenswaarde Wet geluidhinder bij burgemeester en wethouders kenbaar te maken;

  • iedere belanghebbende, voor zover het beroep wordt ingesteld tegen de wijzigingen die de gemeenteraad bij de vaststelling van het bestemmingsplanplan heeft aangebracht.

Voorlopige voorziening

Als u beroep instelt, kunt u tegelijkertijd om een voorlopige voorziening verzoeken bij de voorzitter van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Met een voorlopige voorziening vraagt u om de werking van het bestemmingsplan uit te stellen tot het moment dat op uw beroep is beslist.

Naar boven