Aanleg 380 kV-hoogspanningsverbinding Noord-West Nederland, Ministerie van Economische Zaken

Van vrijdag 18 augustus 2017 tot en met donderdag 28 september 2017 ligt het ontwerpbesluit Flora- en faunawetontheffing ter inzage voor de tweede fase voor de aanleg van de 380 kV-hoogspanningsverbinding van station Eemshaven Oudeschip naar station Vierverlaten. Iedereen kan reageren op het ontwerpbesluit met een zienswijze.

Wat gaat er gebeuren?

TenneT, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, heeft het initiatief genomen om de huidige 220 kV-verbinding te vervangen door een 380kV-hoogspanningsverbinding tussen station Eemshaven-Oudeschip en station Vierverlaten. De verbinding is nodig omdat het huidige net in de regio Eemshaven niet voldoende afvoercapaciteit heeft naar de landelijke ring. Dit leidt tot beperkingen bij het transport van elektriciteit, bij normaal bedrijf en tijdens onderhoud. Om het knelpunt te verlichten heeft TenneT inmiddels extra afvoercapaciteit vanaf station Eemshaven-Oudeschip met een tijdelijk extra circuit gerealiseerd naar station Robbenplaat te Eemshaven, maar dit biedt geen oplossing voor het onderhoudsknelpunt.

Wat zijn de volgende stappen?

Om dit project mogelijk te maken wordt een rijksinpassingsplan vastgesteld door de ministers van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu. Daarnaast is een 27-tal overige besluiten nodig. Deze besluiten worden gelijktijdig met dezelfde procedure voorbereid, onder coördinatie van de Minister van Economische Zaken.

In de eerste fase, van 23 juni t/m 3 augustus, hebben het ontwerpinpassingsplan, het milieueffectrapport (MER) en 26 (ontwerp)besluiten ter inzage gelegen. Voor deze tweede fase ligt het ontwerpbesluit Flora- en faunawetontheffing ter inzage. U kunt nu reageren op dit ontwerpbesluit.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt van vrijdag 18 augustus 2017 tot en met donderdag 28 september 2017 het ontwerpbesluit inzien op www.bureau-energieprojecten.nl.

En op papier tijdens reguliere openingstijden op de volgende locaties:

  • 1. Gemeente Winsum, Hoofdstraat W 70, Winsum, T (0595) 44 77 77.

  • 2. Gemeente Loppersum, Molenweg 12, Loppersum, T (0596) 54 82 00.

Hoe kunt u een zienswijze indienen?

In een zienswijze laat u weten wat u vindt van de conceptnotitie of van bepaalde onderdelen daarvan. U kunt een zienswijze indienen van vrijdag 18 augustus 2017 tot en met donderdag 28 september 2017. Dat kan op verschillende manieren:

  • Bij voorkeur digitaal via www.bureau-energieprojecten.nl onder Noord-West 380 kV fase 2. U kunt niet reageren per e-mail.

  • Per post via:

    Bureau Energieprojecten

    Inspraakpunt Noord-West 380 kV fase 2

    Postbus 248

    2250 AE Voorschoten

    Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres vermelden? Dan kunnen wij in een later stadium contact met u opnemen.

  • Mondeling: op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur bij Bureau Energieprojecten via telefoonnummer (070) 379 89 79.

Het is goed om te weten dat alleen een belanghebbende die op het ontwerp van een besluit een zienswijze heeft ingebracht, later tegen dat besluit beroep in kan stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Wat gebeurt hierna?

Bureau Energieprojecten bundelt alle zienswijzen en reacties. Zo snel mogelijk na afloop van de inspraaktermijn kunt u deze downloaden via www.bureau-energieprojecten.nl. De zienswijzen en reacties worden betrokken bij het definitieve besluit. In een Nota van Antwoord wordt opgenomen of, en zo ja, op welke wijze de zienswijzen en reacties in het definitieve besluit is verwerkt.

Het besluit wordt ter inzage gelegd. Hierop staat beroep open. Hoe en wanneer u beroep kunt aantekenen wordt te zijner tijd aangekondigd in onder andere de Staatscourant, huis-aan-huisbladen en op www.bureau-energieprojecten.nl. Zoals aangegeven kan dit alleen indien u een zienswijze heeft ingediend.

Meer informatie

Uitgebreide informatie vindt u op www.bureau-energieprojecten.nl en www.eemshaven-vierverlaten380kv.nl. Heeft u na het bezoeken van de website nog vragen? Dan kunt u bellen met Bureau Energieprojecten, T (070) 379 89 79.

Naar boven