Besluit tot benoeming van de leden van de commissie van toezicht detentieplaatsen Koninklijke Marechaussee

17 juli 2017

Nr: BS2017022460

De Minister van Defensie,

Op voordracht van de Commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal H. van den Brink;

Gelet op artikel 2, tweede lid, van de Regeling commissie van toezicht detentieplaatsen Koninklijke Marechaussee;

Besluit:

Artikel 1

Ten behoeve van de commissie van toezicht detentieplaatsen Koninklijke Marechaussee wordt met ingang van 1 september 2017 voor de duur van drie jaar benoemd:

  • a. mevrouw P.M. van Wingerden-Boers tot voorzitter;

  • b. de heer P.A. van den Ouden tot lid;

  • c. de heer B. van der Linden tot lid.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 september 2017.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 17 juli 2017

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert

TOELICHTING

Sinds 2008 houdt de Commissie van Toezicht Detentieplaatsen KMar (CvT DP) toezicht op de wijze van tenuitvoerlegging van vrijheidsbeneming in detentieplaatsen in gebruik en beheer bij de Koninklijke Marechaussee (KMar), en op de naleving van de daarop betrekking hebbende voorschriften. Daarnaast verstrekt de CvT DP gevraagd en ongevraagd aanbevelingen tot verbeteringen en inlichtingen aan de beheerder. Met de oprichting van de CvT DP is uiting gegeven aan het belang dat de Nederlandse regering hecht aan de internationaalrechtelijke verplichting tot humane behandeling van personen die tegen hun wil worden vastgehouden. Het werk van de CvT DP maakt niet alleen het beleid rond insluitingen transparant, maar ook de uitvoering daarvan. Door onderzoek van de CvT DP kan de kwaliteit van detentieplaatsen en van de uitvoering van insluitingen structureel in kaart worden gebracht.

Ten behoeve van de CvT DP is via een openbare sollicitatieprocedure een voorzitter en twee leden geselecteerd. Bij de selectie is gestreefd naar een commissie die is samengesteld uit personen met verscheidene, toepasselijke achtergronden, met leden die ruimschoots ervaring hebben op het gebied van bestuur, veiligheid, detentie en zorg. Mevrouw Van Wingerden-Boers is burgemeester van de gemeente Groenlo. Het burgemeesterschap combineert zij met verscheidene nevenfuncties, onder meer op het gebied van veiligheid. Zij is lid van het dagelijks Bestuur van Veiligheidsregio Gelderland Midden, lid van het Dagelijks Bestuur Politie Gelderland Midden en lid van de Stuurploeg Zware Criminaliteit. De heer Van den Ouden is gepensioneerd, na een veelzijdige loopbaan als leidinggevende en bestuurder in de gezondheidszorgsector. Sinds zijn pensionering is hij onder meer gemeenteraadslid van Bergen op Zoom en voorzitter van de Commissie van Toezicht van de politie-arrestantenzorg in Zeeland en West Brabant. De heer Van der Linden is eveneens gepensioneerd. In zijn loopbaan is hij werkzaam geweest als onderzoeker, leidinggevende, strategisch beleidscoördinator en inspecteur op het terrein van het gevangeniswezen. Sinds zijn pensionering is hij lid (geweest) van de Commissie van Toezicht van gevangenissen in Breda en Rotterdam en van de politie-arrestantenzorg in Zeeland en West-Brabant.

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert

Naar boven