Besluit van de Autoriteit Consument en Markt van 10 augustus 2017, kenmerk ACM/DE/2017/204663 tot wijziging van de voorwaarden als bedoeld in artikel 12b van de Gaswet betreffende dynamische herberekening technische capaciteit landelijk netbeheerder gas

De Autoriteit Consument en Markt,

Gelet op artikel 12f, eerste lid van de Gaswet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Transportcode gas LNB wordt gewijzigd als volgt:

Artikel B2.2 komt als volgt te luiden:

Artikel B2.2

  • 1. Het landelijk gastransportnet wordt voortdurend aangepast aan veranderende omstandigheden. Bij de bepaling van de entry- en exitcapaciteit van het bestaande landelijk gastransportnet of bij de bepaling van uitbreidingen van het landelijk gastransportnet wordt een aantal processtappen doorlopen die in B2.2.1 tot en met B2.2.6 zijn beschreven. De onderlinge samenhang van deze processtappen is als volgt: op basis van prognoses, uitgangspunten en zwaarte selectie worden inzetvarianten opgesteld. Voor elke inzetvariant wordt berekend in hoeverre met het bestaande gastransportnet of met de voorziene uitbreiding van het gastransportnet de niet afschakelbare entry- en exitcapaciteit die correspondeert met de inzetvariant kan worden getransporteerd. Op basis van deze berekeningen wordt het bestaande gastransportnet of de uitbreiding van het bestaande gastransportnet beoordeeld.

  • 2. De technische niet afschakelbare entry- en exitcapaciteit voor de jaarproducten wordt ieder jaar tijdig voor de NC-CAM veiling vastgesteld voor het eerste toekomstige gasjaar en het tweede tot en met het vijftiende toekomstige gasjaar. De technische niet afschakelbare entry- en exitcapaciteit voor het zesde tot en met het vijftiende toekomstige gasjaar is gebaseerd op het extrapoleren van de voor het vijfde jaar gevonden technische niet afschakelbare entry- en exitcapaciteit. De berekende technische niet afschakelbare capaciteit voor het eerste toekomstige gasjaar zal tevens worden gehanteerd voor de veilingen ten behoeve van de vier kwartalen in het eerste gasjaar.

  • 3. De technische niet afschakelbare entry- en exitcapaciteit voor maandproducten wordt binnen 4 weken voor de publicatiedatum van de desbetreffende maandveiling vastgesteld. De technische niet afschakelbare entry- en exitcapaciteit voor dag- en uurproducten komt overeen met de entry- en exitcapaciteit van de maand waarin de betrokken dag valt.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 10 augustus 2017

De Autoriteit Consument en Markt, namens deze: F.J.H. Don bestuurslid

Een belanghebbende die zich met dit besluit niet kan verenigen, kan binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt bezwaar maken bij de Autoriteit Consument en Markt. Het postadres is: Autoriteit Consument en Markt, Directie Juridische Zaken, Postbus 16326, 2500 BH Den Haag.

Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en moet ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening en een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht bevatten. Verder moet het bezwaarschrift de gronden van het bezwaar bevatten. In het bezwaarschrift kan de indiener op grond van artikel 7:1a, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht de Autoriteit Consument en Markt verzoeken in te stemmen met rechtstreeks beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

TOELICHTING

I. Samenvatting

  • 1. Met dit besluit stelt de Autoriteit Consument en Markt een wijziging van de Transportcode gas LNB vast. Deze wijziging heeft betrekking op de berekening van technische niet afschakelbare entry- en exitcapaciteit voor de korte termijn. De wijziging komt voort uit veranderende behoeftes van de markt, zoals een verschuiving van de vraag naar capaciteit voor de lange termijn (jaar en kwartaal) naar capaciteit voor de korte termijn (maand en dag).

II. Aanleiding en gevolgde procedure

  • 2. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt op grond van artikel 12f van de Gaswet regelgeving vast voor de energiemarkt. Dit besluit is tot stand gekomen op basis van een voorstel van Netbeheer Nederland dat de ACM op 23 mei 2017 heeft ontvangen. Dit voorstel is bij brief van 19 juni 2017 door Netbeheer Nederland gewijzigd. Deze wijziging maakt ten opzichte van het eerder ingediende voorstel de termijn concreet waarbinnen de netbeheerder van het landelijk gastransportnet de technische niet afschakelbare entry- en exitcapaciteit voor maandproducten vaststelt.

  • 3. De ACM is van mening dat het voorstel geen technische voorschriften bevat bedoeld in de Notificatierichtlijn. Om die reden zijn de voorwaarden in dit besluit niet in ontwerp ter notificatie aangeboden.

III. Beoordeling

  • 4. De ACM begrijpt dat dit voorstel onder meer voortkomt uit een verschuiving van de vraag naar capaciteit voor lange termijn (jaar en kwartaal) naar capaciteit voor korte termijn (maand en dag). Met dit voorstel wil de netbeheerder van het landelijk gastransportnet beter aansluiten bij veranderende behoeftes van de markt door berekening van technische niet afschakelbare entry- en exitcapaciteit voor maandproducten. De ACM is van mening dat de voorgestelde wijziging ertoe kan leiden dat meer technische niet afschakelbare entry- en exitcapaciteit voor maandproducten beschikbaar wordt gesteld. De ACM juicht dit voorstel daarom toe.

  • 5. De ACM komt tot het oordeel dat de wijzigingen die Netbeheer Nederland voorstelt niet in strijd zijn met de belangen, regels en eisen bedoeld in artikel 12f, eerste en tweede lid, van de Gaswet.

  • 6. Ten opzichte van het codevoorstel van de gezamenlijke netbeheerders heeft ACM grammatica, spelling en interpunctie waar nodig gecorrigeerd.

De Autoriteit Consument en Markt, namens deze: F.J.H. Don bestuurslid

Naar boven