Ontwerpbestemmingsplan “Westerpark West”, ontwerpbesluit vaststellen hogere waarden, ontwerpomgevingsvergunningen voor de activiteit bouwen, planologisch strijdig gebruik en het kappen van bomen, ontwerpwatervergunning en ontwerpleggerwijziging

Logo Amsterdam

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) jo artikel 3.31 Wro, artikel 110c van de Wet geluidhinder en artikel 3.10 en 3.12 Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) het volgende bekend:

Burgemeester en wethouders hebben bij besluit van 11 juli 2017 het ontwerpbestemmingsplan Westerpark West en het bijbehorende ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden zoals bedoeld in de Wet geluidhinder vrijgegeven voor terinzagelegging.

Coördinatieregeling

De voorbereiding en bekendmaking van het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbesluit tot vaststelling van hogere waarden vindt, ter uitvoering van het coördinatiebesluit van de gemeenteraad van 9 maart 2016 (gepubliceerd in Gemeenteblad 2016/38274 van 11 maart 2017) gecoördineerd en gelijktijdig plaats, zoals bedoeld in paragraaf 3.6.1 Wro, met de ontwerpomgevingsvergunningen (OLO 2968635 en OLO 2969999), de ontwerpwatervergunning en de ontwerpleggerwijziging.

Met ingang 10 augustus 2017 liggen, met toepassing van de uniforme openbare voorbereidingsprocedure, gedurende een termijn van zes weken gelijktijdig ter inzage:

  • 1.

    het ontwerpbestemmingsplan Westerpark West met de daarop betrekking hebbende stukken;

  • 2.

    het ontwerpbesluit vaststellen hogere waarden Wet geluidhinder;

  • 3.

    de ontwerpomgevingsvergunning voor de activiteiten: bouwen, planologisch strijdig gebruik en het kappen van bomen ten behoeve van het verbouwen van de bestaande parkeergarage en het bouwen van 7 woongebouwen (Kavel 3 Westerpark West), Haarlemmerweg 518-520 te Amsterdam (OLO 2968635);

  • 4.

    de ontwerpomgevingsvergunning voor de activiteiten: bouwen, planologisch strijdig gebruik en het kappen van bomen ten behoeve van het bouwen van een nieuwe ondergrondse parkeergarage met 3 nieuwe woongebouwen (Kavel 1B en 2A Westerpark West), Haarlemmerweg 506-512 te Amsterdam (OLO 2969999);

  • 5.

    de ontwerpwatervergunning voor verleggen van de directe secundaire waterkering van de Overbrakerbinnenpolder, ter hoogte van de Haarlemmerweg 506- 520 in Amsterdam;

  • 6.

    de ontwerpleggerwijziging direct secundaire waterkering Overbrakerbinnenpolder.

 

Ontwerpbestemmingsplan

Het plangebied van het ontwerpbestemmingsplan Westerpark wordt begrensd door de Haarlemmervaart in het zuiden, de gebouwen aan de Molenwerf 2-24 in het westen, het Brettenpad in het noorden en het Westerpark in het oosten. Het ontwerpbestemmingsplan Westerpark West wordt het juridisch planologisch kader ten behoeve van de sloop/nieuwbouw en transformatie van de voormalige ING-kantoren aan de Haarlemmerweg 506-520. Het bestemmingsplan maakt een programma mogelijk van 925 woningen, ondergrondse parkeervoorzieningen en 1.200 m² voorzieningen op de begane grond zoals horeca (café, restaurant), maatschappelijke voorzieningen, publieksgerichte zakelijke of consumentverzorgende dienstverlening.

Tevens wordt besloten om geen exploitatieplan vast te stellen omdat het verhaal van de kosten van grondexploitatie anderszins is verzekerd.

 

Ontwerpbesluit vaststellen hogere waarden Wet geluidhinder

De voorkeurswaarden voor geluid, zoals aangegeven in de Wet geluidhinder, worden voor alle 925 in het bestemmingsplan geprojecteerde woningen overschreden vanwege spoorweglawaai van het spoortracé Amsterdam Sloterdijk – Amsterdam Centraal, vanwege industrielawaai vanwege industrieterrein Westpoort en vanwege wegverkeerslawaai van de Haarlemmerweg, Bos en Lommerweg en Rijksweg A10.

Omdat geluidreducerende maatregelen aan de bron, in het overdrachtsgebied of aan de ontvangzijde onvoldoende doeltreffend dan wel overwegende bezwaren ontmoeten van stedenbouwkundige, verkeerskundige, vervoerskundige, landschappelijke of financiële aard, is het noodzakelijk om hogere waarden vast te stellen. In het bestemmingsplan wordt een stille zijde verplicht gesteld.

 

Ontwerpomgevingsvergunningen

De op 10 mei 2017 ingediende aanvragen voor omgevingsvergunningen hebben betrekking op:

  • 1.

    het verbouwen van de bestaande parkeergarage en het bouwen van 7 woongebouwen (Kavel 3 Westerpark West), Haarlemmerweg 518-520 te Amsterdam, OLO 2968635

  • 2.

    het bouwen van een nieuwe ondergrondse parkeergarage met 3 nieuwe woongebouwen (Kavel 1B en 2A Westerpark West), Haarlemmerweg 506-512 te Amsterdam, OLO 2969999

 

Ontwerpwatervergunning

De ontwerpwatervergunning heeft betrekking op de herontwikkeling van het gebied Westerpark- West, en het als gevolg daarvan gedeeltelijk verleggen van de directe secundaire waterkering van de Overbrakerbinnenpolder, ter hoogte van de Haarlemmerweg 506-520 in Amsterdam.

 

Ontwerpleggerwijzing direct secundaire waterkering Overbrakerbinnenpolder

De legger is een register of administratiesysteem waarin wordt vastgelegd hoe de vorm, afmeting of constructie van de dijk eruit ziet. Het is een officieel document dat door het bestuur van het waterschap wordt vastgesteld. Ook worden de kern- en beschermingszones van de waterkering aangegeven in de legger. Voor deze zones gelden bepaalde verboden en geboden die zijn beschreven in de Keur AGV 2011. Als gevolg van het gedeeltelijk verleggen van de direct secundaire waterkering van de Overbrakerbinnenpolder wordt ook de bijbehorende legger gewijzigd.

 

Crisis en herstelwet

Op deze besluiten zijn afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing omdat het bestemmingsplan voorziet in de ontwikkeling van meer dan 11 woningen in een aaneengesloten gebied.

 

Terinzagelegging

Het ontwerpbestemmingsplan, het ontwerpbesluit vaststellen hogere waarden, de ontwerpomgevingsvergunningen met de activiteiten bouwen, planologisch strijdig gebruik en het kappen van bomen, de ontwerpwatervergunning en de ontwerpleggerwijziging liggen met de daarbij behorende stukken met ingang van 10 augustus 2017 gedurende een termijn van zes weken gelijktijdig ter inzage op:

Het ontwerpbestemmingsplan Westerpark West met de daarop betrekking hebbende stukken is digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl.Het planidentificatienummer (ID) is NL.IMRO.0363.E1502BPSTD-OW01

De ontwerpwatervergunning en de ontwerpleggerwijziging met de bijbehorende stukken kunt u raadplegen op de website van www.overheid.nl. De stukken hangen als “Externe bijlage” aan deze publicatie (linker kolom).

 

Zienswijzen

Op grond van artikel 3:26 lid 1 onder c. Awb kunnen in het kader van de voorbereiding van gecoördineerde besluiten zienswijzen naar voren worden gebracht bij het coördinerend bestuursorgaan, het college van Burgemeester en wethouders van Amsterdam. Zienswijzen worden per besluit door bevoegd bestuursorgaan behandeld.

Gedurende bovengenoemde termijn van terinzagelegging kan eenieder zijn schriftelijke zienswijze naar voren brengen bij het college van Burgemeester en wethouders van Amsterdam, per adres: de directeur van Ruimte & Duurzaamheid, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam, t.a.v. dhr. M. Zwaagman. 

Voor het indienen van een mondelinge zienswijze over één van bovenstaande besluiten kunt u contact opnemen met Eva Tanja, telefoonnummer 06 1305 5492 of e-mail E.Tanja@amsterdam.nl. Vanaf 23 augustus kunt u contact opnemen met Merel Post, telefoonnummer 06 1340 7900 of e-mail merel.post@amsterdam.nl

  

Amsterdam, 9 augustus 2017

 

burgemeester en wethouders,

mr. A.H.P. van Gils

secretaris

mr. E.E. van der Laan

burgemeester

#_msoanchor_1

Naar boven