Gedoogbeschikking Stichting Isala Klinieken voor het verrichten van handelingen met radioactieve stoffen en ioniserende straling uitzendende toestellen, Ministerie van Infrastructuur en Milieu

KENNISGEVING KERNENERGIEWET

Op 2 augustus 2017 heeft de Minister van Infrastructuur en Milieu (hierna: de Minister) een gedoogbeschikking, voor het verrichten van handelingen met radioactieve stoffen en ioniserende straling uitzendende toestellen op de locaties Hoogeveenseweg 38 te Meppel en Sluisweg 2 te Steenwijk, verleend aan de Stichting Isala klinieken (hierna: Isala). Tot en met 13 september 2017 kunnen belanghebbenden een bezwaarschrift indienen.

Achtergrond van de gedoogbeschikking

Op de locaties te Meppel en Steenwijk werden tot 1 januari 2017 door de Stichting Zorgcombinatie Noorderboog (hierna: Noorderboog) handelingen met radioactieve vloeistoffen en met ioniserende straling uitzendende toestellen verricht ten behoeve van de medische diagnostiek bij patiënten. Per 1 januari 2017 zijn de activiteiten van Noorderboog overgenomen door Isala.

Noorderboog was in het bezit van een Kernenergiewet(Kew)-vergunning voor de bovengenoemde handelingen. Noorderboog heeft echter zichzelf per 1 januari 2017 opgeheven zonder dat tijdig een verzoek tot overdracht van de Kew-vergunning aan Isala conform artikel 70, derde lid, van de Kew bij de ANVS is ingediend. Isala heeft daarom op 23 mei 2017, aangevuld op 24 mei 2017, een aanvraag voor een nieuwe Kew-vergunning ingediend voor de reeds eerder aan Noorderboog vergunde handelingen. Aangezien voor de vergunningsprocedure een wettelijke beslistermijn van 6 maanden van toepassing is heeft Isala voor deze periode om een gedoogbeschikking verzocht. Dit om de continuïteit in de behandeling van de patiënten op de locaties Meppel en Steenwijk van Isala te kunnen garanderen.

De Minister heeft, gelet op de patiëntenbelangen en het feit dat er een ontvankelijke aanvraag is ingediend en het een overgangsperiode betreft, een gedoogbeschikking afgegeven voor de hiervoor genoemde handelingen.

De Minister van Infrastructuur en Milieu is bevoegd om op deze aanvraag om een gedoogbeschikking te kunnen beslissen.

Procedure

Op 19 juli 2017 is van Isala een aanvraag om een gedoogbeschikking voor voorgenoemde handelingen ontvangen. Voor de behandeling van de aanvraag om de gedoogbeschikking wordt de reguliere voorbereidingsprocedure doorlopen conform titel 4.1 van de Algemene wet bestuursrecht. Dit houdt in dat na de beoordeling van de aanvraag direct de definitieve beschikking is afgegeven. Deze beschikking treedt conform artikel 20.5, van de Wet milieubeheer terstond in werking.

Met deze kennisgeving wordt mededeling gedaan van de gedoogbeschikking en de mogelijkheid tot bezwaar daartegen.

Hoe kunt u bezwaar indienen?

Belanghebbenden kunnen tot en met 13 september 2017 een bezwaarschrift met betrekking tot de gedoogbeschikking indienen bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, o.v.v. bezwaar Stichting Isala Klinieken, Postbus 16001, 2500 BA Den Haag. Het bezwaarschrift moet van een handtekening, datum, naam en adres van de indiener zijn voorzien. De indiener dient duidelijk aan te geven waarom hij tegen welk besluit bezwaar aantekent.

Waar vindt u meer informatie?

De beschikking is te downloaden vanaf www.anvs.nl. Heeft u vragen over de stukken of de procedure? Dan kunt u op werkdagen van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur bellen met het Informatiepunt Kernenergiewetvergunningen, telefoon 070 – 348 73 66. Ook is het mogelijk om uw vraag te stellen via https://www.autoriteitnvs.nl/contact onder vermelding van het kenmerk van dit besluit.

Naar boven