Definitieve vergunning Materiaal Metingen Testgroep B.V., Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS)

KENNISGEVING KERNENERGIEWET

Vanaf 10 augustus 2017 tot en met 21 september 2017 ligt de definitieve vergunning van Materiaal Metingen Testgroep B.V. ter inzage. Tot en met 21 september 2017 kan door belanghebbenden beroep tegen de vergunning worden ingesteld.

Achtergrond van de vergunning

Materiaal Metingen Testgroep B.V. heeft verzocht om een vergunning voor het opslaan en toepassen ten behoeve van industriële radiografie op de vaste locatie gelegen aan de Boven Zijde 2 te Eindhoven van de volgende bronnen:

  • 5 ingekapselde bronnen iridium-192 met een activiteit van maximaal 2,5 terabecquerel (TBq) per bron en een gezamenlijke activiteit van maximaal 7 TBq;

  • 5 ingekapselde bronnen seleen-75 met een activiteit van maximaal 3,5 TBq per bron en een gezamenlijke activiteit van maximaal 9 TBq;

  • 154 kilogram (kg) verarmd uranium als afschermingsmateriaal in bronhouders voor industriële radiografie;

  • 15 toestellen met een hoogspanning van maximaal 400 kilovolt (kV).

Industriële radiografie is een niet-destructieve onderzoekstechniek (NDO) waarbij foto’s worden gemaakt van industriële objecten om de kwaliteit en de veiligheid ervan te bepalen. De ingekapselde bronnen zitten verpakt in een bronhouder, die verarmd uranium (splijtstof) bevat. Verarmd uranium dient als afschermingsmateriaal voor ioniserende straling afkomstig van de ingekapselde bronnen.

Materiaal Metingen Testgroep B.V. beschikt reeds over een vergunning (nummer 2012/0810-04) voor het toepassen van toestellen, ingekapselde bronnen en verarmd uranium ten behoeve van industriële radiografie op steeds wisselende plaatsen in geheel Nederland.

De nieuwe vaste locatie beschikt over een stralingsafschermende faciliteit (stralingsbunker) en een bergplaats. Deze bergplaats zal ook worden gebruikt om bronnen op te slaan die op wisselende locaties worden gebruikt. Daarnaast zal een aantal onderzoeken dat nu op wisselende locaties wordt uitgevoerd in de stralingsbunker worden uitgevoerd. Hierdoor is minder transport van ingekapselde bronnen nodig, wat het hieraan verbonden risico vermindert.

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) is op grond van de Kernenergiewet het bevoegd gezag.

Procedure

Materiaal Metingen Testgroep B.V. heeft op 24 november 2016 een aanvraag voor een vergunning ingediend. Op verzoek van het bevoegd gezag is deze aanvraag op 9 maart 2017 en 8 mei 2017 door Materiaal Metingen Testgroep B.V. nog nader aangevuld.

Voor de behandeling van de vergunningaanvraag wordt de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht toegepast. Op 23 mei 2017 is mededeling gedaan van de ontwerpvergunning en van de mogelijkheid tot inspraak. De inspraaktermijn liep tot en met 4 juli 2017. In deze periode is geen zienswijze ontvangen.

Ten opzichte van de ontwerpbeschikking is een aantal voorschriften administratief gewijzigd. De reden hiervoor is dat de in de ontwerpbeschikking genoemde ‘sector Stralingsbescherming, team Aanvragen en Melden’ een nieuwe naam heeft, namelijk ‘afdeling Stralingsbescherming en Crisismanagement, team Medische en Industriële Toepassingen’. Daarnaast is het telefoonnummer van het Meld- en informatiecentrum gewijzigd. De volgende voorschriften zijn daarom geactualiseerd: V.1, V.2, V.3, VI.2, VI.3, VI.4, VI.5, VII.A.1 en VIII.2.

Tevens is per 1 augustus 2017 de bevoegdheid voor het verlenen van kernenergiewetvergunningen overgegaan van de Minister van Infrastructuur en Milieu naar de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming. In de aanhef van het besluit is daarom nu aangegeven dat de vergunning wordt verleend door de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming.

Met deze kennisgeving wordt mededeling gedaan van de definitieve vergunning en de mogelijkheid tot beroep daartegen.

De vergunning

In de vergunning is met de aangevraagde handelingen ten behoeve van industriële radiografie onder voorwaarden ingestemd.

De vergunning is verleend op grond van de artikelen 15 onder a, 29 en 34 van de Kernenergiewet en de artikelen 23, 24 en 25 van het Besluit stralingsbescherming.

Waar kunt u de vergunning inzien?

De vergunning, de aanvraag en de overige relevante stukken kunt u vanaf 10 augustus 2017 tot en met 21 september 2017 inzien op de volgende locatie:

  • ANVS, Bezuidenhoutseweg 67 te Den Haag. Uitsluitend op afspraak: per telefoon 070-348 7367, op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden kunnen tot en met 21 september 2017 tegen dit besluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. U kunt als belanghebbende worden aangemerkt indien u rechtstreeks door het besluit in uw belangen wordt geraakt en u eerder een zienswijze heeft ingebracht over het ontwerp van het besluit of indien redelijkerwijs niet aan u kan worden verweten eerder geen zienswijze daarover te hebben ingebracht.

Het beroepschrift moet zijn voorzien van een handtekening, datum, naam en adres van de indiener. De indiener moet duidelijk aangeven waarom hij tegen dit besluit beroep aantekent. Zo mogelijk dient bij het beroepschrift een afschrift te worden gevoegd van het besluit waartegen het beroep zich richt.

Het besluit treedt op 22 september 2017 in werking, tenzij vóór deze datum een verzoek wordt gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening.

Het beroepschrift moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het verzoek tot een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Als burger kunt u uw beroepschrift of verzoek tot voorlopige voorziening ook via het digitale loket van de Raad van State verzenden (https://digitaalloket.raadvanstate.nl/). Hiervoor moet u beschikken over DigiD.

Voor de behandeling van een beroep of een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Inlichtingen over de procedure en de hoogte van het griffierecht kunnen worden verkregen bij de Raad van State, website www.raadvanstate.nl.

Waar vindt u meer informatie?

Heeft u vragen over de stukken of de procedure? Dan kunt u tijdens kantooruren bellen met het Informatiepunt Kernenergiewetvergunningen, telefoon 070-348 7367, op werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Ook is het mogelijk om uw vraag per e-mail te stellen aan Postbus.Aanvragenenmelden@anvs.nl, o.v.v. ‘vraag m.b.t. Zienswijze Materiaal Metingen Testgroep B.V.’.

Naar boven