Gemeente Uithoorn - Verkeersbesluit aanpassing (brom)fietspad naar fietspad Faunalaan en Hermelijnpad

Logo Uithoorn

Uithoorn, kenmerk 2017-037401

Burgemeester en wethouders van de gemeente Uithoorn;

Formeel kader

Op grond van artikel 18, eerste lid, onderdeel d van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten op alle gemeentelijke wegen.

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Advisering

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de, namens de politiechef politieregio Amsterdam, gemandateerde specialist van het team Verkeersadvisering over dit verkeersbesluit.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Motivering

Met ingang van 15 december 1999 is de maatregel “bromfiets op de rijbaan” van kracht. Deze maatregel houdt in dat bromfietsers, met name binnen de bebouwde kom, op wegen met een verplicht fietspad, op de rijbaan moeten rijden. Zij mogen niet langer het verplichte fietspad gebruiken, zoals aangegeven door bord G11 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV1990); dit bord verplicht alleen nog fietsers en snorfietsers van het fietspad gebruik te maken.

In 2014 is besloten (besluitnummer 39729) dat het wenselijk was een uitzondering te maken op voornoemde regel. In verband met bouwwerkzaamheden voor de ontwikkeling van de woningbouw in Legmeer-West is toen besloten bromfietsers te weren van de hoofdrijbaan, om vermenging van langzaam verkeer met bouwverkeer te vermijden. Hiertoe werd het verplichte fietspad destijds aangewezen als (brom)fietspad.

Nu fase 3 van de bouw van Legmeer-West gereed is, kan de bromfietser op het deel van de Faunalaan tussen het Reptielenpad en de bushalte Winterkoning weer gebruik maken van de hoofdrijbaan conform de hiervoor genoemde maatregel.

Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers (art 2, lid 1a en b Wegenverkeerswet 1994), worden daartoe het fietspad op de Faunalaan, gelegen tussen de aansluiting met het Reptielenpad en de bushalte Winterkoning, evenals het Hermelijnpad aangewezen als verplicht fietspad. Dit wordt bewerkstelligd door het plaatsen van het hiertoe benodigde verkeersbord bord G11 en het verwijderen van het bord G12A van bijlage 1 van het Reglement verkeerstekens en verkeersregels 1990, conform de bij dit besluit behorende tekening. Ter hoogte van de bushalte Winterkoning op de Faunalaan worden de borden D103 en D104 geplaatst om de bromfietser aan te wijzen waar hij de weg op/af moet.

 

Doel

De snelheid van bromfietsers ligt (te) hoog ten opzichte van fietsers. Om fietsers te beschermen is daarom de maatregel "bromfiets op de rijbaan" van kracht. Hiervan kan worden afgeweken in geval een groter belang hiertoe aanleiding geeft. In 2014 was van een afwijking sprake omdat bromfietsers tevens beschermd dienden te worden tegen het bouwverkeer op de Faunalaan. Nu het woonrijp maken van de Faunalaan tussen Torenvalk en Hermelijnpad is afgerond, rijdt hier geen bouwverkeer meer en kunnen bromfietsers weer gewoon van de rijbaan gebruik maken als bedoeld.

Belangenafweging

Nu het niet langer nodig is om een maatregel te treffen om bromfietsers te scheiden van bouwverkeer op de hoofdrijbaan, wordt het belang van de veiligheid van fietsers het meest gediend met het scheiden van fietsers en bromfietsers op het fietspad. Bromfietsers kunnen, nu er geen sprake meer is van veelvuldig bouwverkeer op de Faunalaan, tussen Torenvalk en Hermelijnpad, op veilige wijze van de hoofdrijbaan gebruik maken, mede ook omdat op de hoofdrijbaan een maximale snelheid van 30 km/uur geldt.

 

BESLUIT

Door het plaatsen van het bord G11 en het verwijderen van het bord G12a, van bijlage 1 van het Reglement verkeerstekens en verkeersregels 1990, het pad op de Faunalaan, gelegen tussen de aansluiting met het Reptielenpad en de bushalte Winterkoning, evenals het Hermelijnpad aan te wijzen als verplicht fietspad, conform de bij dit besluit behorende afbeeldingen.

Uithoorn, 1 augustus 2017

Namens dezen,

M.R. Kooymans

Afdelingshoofd afdeling Buurt, Uitvoeringsorganisatie Duo+

MEDEDELINGEN

Bezwaar- of beroepsclausule

Een bezwaarschrift tegen dit besluit kan door belanghebbenden worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders (Postbus 8, 1420 AA Uithoorn) tot en met 5 april 2013. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten:

  • 1.

    naam en adres,

  • 2.

    datum bezwaarschrift,

  • 3.

    omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt,

  • 4.

    de reden(en) waarom u bezwaar maakt,

  • 5.

    schrijft u het bezwaarschrift in een vreemde taal, dan zorgt u voor een vertaling,

  • 6.

    (bij voorkeur) een kopie van het besluit waartegen u bezwaar wilt maken.

Naar boven