Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan ‘Oosterdokseiland Zuid’, vaststelling bijbehorende hogere grenswaarden Wet geluidhinder, besluit om geen exploitatieplan vast te stellen en besluit tot verlenen omgevingsvergunning Oosterdoksstraat 150 (kavel 5B/6) voor de activiteiten bouwen en slopen in beschermd stadsgezicht

Logo Amsterdam

 

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge de Wet ruimtelijke ordening, de Wet geluidhinder en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht het volgende bekend:

 

De gemeenteraad van Amsterdam heeft bij besluit van 19 juli 2017 het bestemmingsplan ‘Oosterdokseiland Zuid’, ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zoals dat ter inzage heeft gelegen, gewijzigd vastgesteld. Bij besluit van gelijke datum heeft de gemeenteraad besloten geen exploitatieplan vast te stellen.

In relatie tot het bestemmingsplan hebben burgemeester en wethouders van Amsterdam, bij besluit van 20 juni 2017, besloten tot vaststelling van hogere grenswaarden Wet geluidhinder (hierna: Wgh). Bij besluit van 24 juli 2017 hebben burgemeester en wethouders van Amsterdam besloten tot verlening van een omgevingsvergunning Oosterdoksstraat 150 (kavel 5B/6) voor de activiteiten bouwen en slopen in beschermd stadsgezicht.

 

Op 14 februari 2017 hebben burgemeester en wethouders op grond van de Coördinatieverordening Amsterdam besloten tot gecoördineerde voorbereiding en bekendmaking, als bedoeld in artikel 3.30 van de Wet ruimtelijke ordening, van het (ontwerp)bestemmingsplan, het (ontwerp)besluit hogere grenswaarden Wgh en de (ontwerp)omgevingsvergunning voor de activiteiten bouwen en slopen in beschermd stadsgezicht en de hierop betrekking hebbende stukken.

Dit betekent dat de publicatie over en de terinzagelegging van het (ontwerp)bestemmingsplan, het (ontwerp)besluit hogere grenswaarden Wgh en de (ontwerp)omgevingsvergunning in één proces worden gecoördineerd, met één beroepsgang. De terinzagelegging van het bestemmingsplan, het besluit hogere grenswaarden Wgh en het besluit verlenen omgevingsvergunning vindt daarom gelijktijdig plaats.

 

Bestemmingsplan

Het plangebied Oosterdokseiland Zuid wordt begrensd door de spoordijk aan de noordzijde, de Oosterdoksdoorgang aan de oostzijde; het Oosterdok aan de zuidzijde en de Oostertoegang aan de westzijde als scheiding met het Stationseiland.

Het bestemmingsplan betreft een actualisering van het bestemmingsplan ‘Oosterdokseiland’ dat in 2001 is vastgesteld. Het bestemmingsplan is in hoofdzaak een conserverend bestemmingsplan voor de reeds bebouwde kavels op Oosterdokseiland Zuid. Voor de laatste nog onbebouwde kavel (kavel 5B/6, gelegen naast het Conservatorium) voorziet het bestemmingsplan in een gemengd programma van kantoren, woningen en commerciële voorzieningen. Ten behoeve van deze functies wordt een uitbreiding van de ondergrondse 2-laagse parkeergarage toegestaan.

 

De gemeenteraad heeft besloten geen exploitatieplan vast te stellen, omdat de gronden binnen het plangebied in volle eigendom zijn (en blijven) van de gemeente Amsterdam. Het verhaal van eventuele kosten van grondexploitatie, zoals bedoeld in de Wet ruimtelijke ordening, is daarom anderszins verzekerd via het erfpachtstelsel. Ook is er geen noodzaak om een tijdvak of fasering te bepalen of nadere eisen, regels of een uitwerking van regels te stellen.

 

Hogere grenswaarden

Ter plaatse van kavel 5B/6 liggen de nieuw te realiseren woningen binnen de zones van de stedelijke wegen De Ruijterkade/Piet Heinkade en de Prins Hendrikkade en de spoorweg Amsterdam Muiderpoort – Amsterdam Centraal. De geluidsbelasting op de gevels van de nieuw te realiseren woningen zal hoger zijn dan de voorkeurswaarden zoals gesteld in de Wet geluidhinder. Omdat geluidreducerende maatregelen onvoldoende doeltreffend dan wel bezwaarlijk zijn, zijn hogere grenswaarden vastgesteld voor de realisatie van woningen.

 

Omgevingsvergunning

Het besluit verlenen omgevingsvergunning heeft betrekking op de activiteit bouwen van een bouwwerk ten behoeve van kantoren, woningen en commerciële voorzieningen ter plaatse van Oosterdoksstraat 150 (kavel 5B/6). Het besluit tot verlenen van de omgevingsvergunning heeft eveneens betrekking op de activiteit slopen in beschermd stadsgezicht van de bestaande entree van de ondergrondse parkeergarage.

 

Terinzagelegging

Het bestemmingsplan ‘Oosterdokseiland Zuid’, het besluit hogere grenswaarden Wgh, het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen en het besluit verlenen omgevingsvergunning voor de activiteiten bouwen en slopen in beschermd stadsgezicht en de op dit alles betrekking hebbende stukken, liggen met ingang van 3 augustus 2017 gedurende een termijn van zes weken ter inzage op het volgende adres:

• Het Stadsloket van het stadhuis, Amstel 1, Amsterdam.

Bel voor openingstijden 14020 of kijk op www.amsterdam.nl/adressengids/stadsloketten/stadsloket-centrum

 

Het bestemmingsplan “Oosterdokseiland Zuid’ en het besluit hogere grenswaarden Wgh met de daarop betrekking hebbende stukken zijn digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl. Het planidentificatienummer (ID) is NL.IMRO.0363.A1501BPGST-VG01.

 

Het besluit verlenen omgevingsvergunning met de daarop betrekking hebbende stukken, zijn te raadplegen op de website www.odnzkg.nl onder Bekendmakingen / Overzicht bekendmakingen gemeente Amsterdam.

 

Beroep

Een belanghebbende die tijdig een zienswijze naar voren heeft gebracht, kan met ingang van 3 augustus 2017 gedurende zes weken, beroep instellen tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, het besluit tot vaststelling hogere grenswaarden Wgh, het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen en het besluit verlenen omgevingsvergunning. Gelijke bevoegdheid komt toe aan een belanghebbende die aantoont dat hij daartoe redelijkerwijze niet in staat is geweest.

Ook kan door een belanghebbende die bedenkingen heeft tegen de bij de vaststelling van het bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan aangebrachte wijzigingen, gedurende bovenvermelde termijn beroep worden ingesteld tegen deze wijzigingen.

Een beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

 

Crisis en herstelwet

Het bestemmingsplan, het besluit hogere grenswaarden Wgh en het besluit verlenen omgevingsvergunning vallen onder categorie 3.1 van bijlage I van de Crisis- en herstelwet. Als gevolg daarvan is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit brengt onder meer met zich mee dat bij een eventueel beroep alle beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen en deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld. Verder verloopt de behandeling van het beroep versneld.

 

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen, het besluit tot vaststelling hogere grenswaarden Wgh en het besluit tot verlenen van de omgevingsvergunning treden in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet.

 

Voorlopige voorziening

Degene die beroep heeft ingesteld kan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak verzoeken met het oog op onverwijlde spoed een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoek dient geadresseerd te worden aan de Raad van State, ter attentie van de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Indien het verzoek tijdens de beroepstermijn wordt ingediend, treden de besluiten niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

 

Amsterdam, 2 augustus 2017

burgemeester en wethouders,

mr. A.H.P. van Gils mr. E.E. van der Laan

secretaris burgemeester

Naar boven