Nr. 201707271636950 / Willy Corsaripad

Logo Alkmaar

Besluit tot het vaststellen van een verkeersmaatregel voor het Willy Corsaripad.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Het Willy Corsaripad ligt in de Vroonermeer-Zuid. Het pad wordt vooral gebruikt door spelende kinderen, gezien de verschillende speelveldjes die langs het pad gevestigd zijn. Daarnaast wordt regelmatig gefietst over het pad.

Over de functie van het Willy Corsaripad bestaat onduidelijkheid. Het is onduidelijk of het een voetpad of fietspad is. Op dit moment wordt er zowel gefietst als gelopen op het pad. Om de functie te bepalen, heeft de gemeente in samenspraak met de Wijkraad van de Vroonermeer een enquête uitgezet onder de omwonenden van het Willy Corsaripad. Uit de enquête blijkt dat een ruime meerderheid van mening is dat het Willy Corsaripad bestemd moet worden als voetpad. De Wijkraad deelt dezelfde mening. De uitslag van de enquête wordt gedeeld op de website en in de nieuwsbrief van de Wijkraad.

Het besluit van 17 juli 2017, onder nummer 201707121626266, wordt ingetrokken, aangezien het advies van de politie daarin niet is meegenomen.

Vereiste van besluit

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Motivering

Uit het oogpunt van

  • -

    het verzekeren van de veiligheid op het pad;

  • -

    het beschermen van gebruikers van het pad (met name kinderen);

  • -

    het in stand houden van het pad en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • -

    het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade;

  • -

    het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden

zoals bedoeld in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994, is het gewenst om het Willy Corsaripad aan te wijzen als voetpad. Dit komt overeen met de voorkeur van de meerderheid van de bewoners om het pad als voetpad te gebruiken.

Advies politie

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer, is overleg gepleegd met de, namens de korpschef van de Nationale politie, gemandateerde Verkeersadviseur van de Eenheid Noord-Holland. Deze gaf een afwijkend advies op deze maatregel. Zijn advies was het pad aan te duiden als onverplicht fietspad, aangezien er regelmatig op het pad gefietst wordt. Nu besloten wordt het Willy Corsaripad aan te wijzen als voetpad, heeft de verkeersadviseur aangegeven dat handhaving op het pad geen prioriteit krijgt, aangezien de politie zich enkel tot de drukste paden beperkt.

De bedoelde weg is gelegen binnen de gemeentegrens van Alkmaar en bij deze gemeente in beheer en onderhoud.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Alkmaar zijn op grond van artikel 18, eerste lid onder d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd tot het nemen van dit verkeersbesluit. Zij hebben deze bevoegdheid bij besluit van 26 maart 2013 gemandateerd aan de unitmanager Ruimte.

BESLUIT

Op grond van voorgaande overwegingen zijn burgemeester en wethouders van Alkmaar tot het besluit gekomen om:

 

  • I.

    het besluit van 17 juli 2017, onder nummer 201707121626266 / Willy Corsaripad, in te trekken;

  • II.

    door plaatsing van de borden G7 van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Willy Corsaripad in te stellen als voetpad;

  • III.

    bovenstaande maatregel uit te voeren conform de situatieschets in de bijlage.

  

Alkmaar, 27 juli 2017

Unitmanager Ruimte,

Vakgroep Verkeer en Vervoer,

  

mw. drs. E.C. Henstra

 

Bezwaar

 

Heeft u bezwaar?

Als u het met dit besluit niet eens bent, kunt u een bezwaarschrift sturen aan het college van burgemeester en wethouders. Het adres is:

Postbus 53

1800 BC Alkmaar

 

Zorgt u ervoor dat u het bezwaarschrift indient binnen zes weken na de dag waarop deze brief is verzonden. Daarmee voorkomt u dat uw bezwaarschrift niet meer behandeld kan worden. Het bezwaarschrift bevat ten minste:

- uw naam, adres, datum en handtekening;

- een omschrijving van het besluit waar het bezwaarschrift tegen gericht is (u kunt bijvoorbeeld datum en kenmerk van deze brief vermelden of een kopie meesturen);

- de reden waarom u bezwaar maakt.

 

Wilt u een voorlopige voorziening treffen of de beschikking schorsen? Dat kunt u vragen aan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Holland. Het adres is:

Postbus 1621

2003 BR Haarlem

  

Naar boven