Verkeersbesluit

Logo Assen

Eenheid Leefomgeving

Nr. 12841-2016

Onderwerp: Verkeersbesluit herinrichting openbaar vervoerknooppunt Marsdijk

Burgemeester en wethouders van Assen:

hierbij het volgende overwegende:

Herinrichting o penbaar vervoerknooppunt Marsdijk

Het openbaar vervoerknooppunt Marsdijk, aan de Martin Luther Kingweg bij het sportcomplex van Achilles 1894, wordt heringericht. De herinrichting is nodig omdat het aantal busreizigers de laatste jaren is gestegen en de verwachting is dat deze ook de komende jaren zal stijgen. Het openbaar vervoerknooppunt wordt in 2017 aangemerkt als OV-HUB, waarbij het mogelijk is om makkelijker over te stappen tussen de vervoerwijzen auto, fiets en openbaar vervoer. Er wordt bovendien een ontsluiting gemaakt van het plan Hoekbree op het parkeerterrein. Met de herinrichting wordt voorzien in een veilige ontsluiting van het plan Hoekbree en een veilig parkeerterrein, met behoud van zoveel mogelijk parkeerplaatsen. Het parkeerterrein moet daarbij bereikbaar blijven voor bussen en bevoorradingsverkeer voor de aanliggende percelen.

De herinrichting bestaat uit de volgende onderdelen:

  • er wordt een vijfde busperron aangelegd,

  • het bufferperron wordt verwijderd,

  • de fietsenstallingen worden uitgebreid,

  • er wordt een vrijliggend fietspad aangelegd van de Martin Luther Kingweg naar het sportcomplex,

  • er wordt een wegaansluiting gemaakt van het plan Hoekbree op het parkeerterrein,

  • de route voor dit verkeer wordt aan de zuidzijde langs het parkeerterrein geleid,

  • langs deze route worden parkeerplaatsen verwijderd en een groene zijberm aangelegd,

  • bij de aansluitingen van het parkeerterrein op deze route worden haaientanden aangebracht,

  • op het busknooppunt en het parkeerterrein wordt een 30 km-zone en parkeerverbodszone ingesteld,

  • op het parkeerterrein wordt een gehandicaptenparkeerplaats aangelegd en aangewezen.

Maatregelen

De maatregelen genoemd in dit besluit hebben betrekking op het openbaar vervoerknooppunt Marsdijk, op het parkeerterrein bij Achilles en Aprisco en op de ontsluitingsroute naar het plan Hoekbree.

De volgende maatregelen worden genomen:

  • aan te brengen haaientanden (verkeerstekens uit het RVV1990);

  • te plaatsen borden G11 van het RVV1990, “verplicht fietspad”;

  • te plaatsen borden OB505 van het RVV1990, “twee richtingen”;

  • te plaatsen borden E6 van het RVV1990, “gehandicaptenparkeerplaats”;

  • te plaatsen borden A01-30zb en A01-30ze van het RVV1990 “zone 30 km/uur” en “einde zone 30 km/uur”

  • te plaatsen borden E01zb en E01ze van het RVV1990, “parkeerverbodszone” en “einde parkeerverbodszone”

  • te plaatsen borden L03 van het RVV1990, “bushalte”

  • te plaatsen borden D04 van het RVV1990, “verplichte rijrichting”, met onderbord “uitgezonderd bussen”.

Belangenafweging

Het verkeersbesluit wordt genomen in het belang van de veiligheid van de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers, het in standhouden van de weg en het waarborgen van bruikbaarheid daarvan en het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

Bij het openbaar vervoer knooppunt wordt een extra busperron aangelegd om ook het doelgroepenvervoer haltevoorzieningen te bieden. Het extra busperron kan bovendien als bufferperron dienen. Het bestaande bufferperron wordt verwijderd om meer ruimte te bieden voor de fietsenstallingen. De fietsenstallingen worden uitgebreid omdat het aantal fietsenstallingen met de groei van het openbaar vervoer mogelijk niet toereikend is.

De ontsluiting van het plan Hoekbree op het parkeerterrein is planologisch geregeld en is voor de herinrichting van het openbaar vervoerknooppunt niet vatbaar voor bezwaar en beroep. Met deze herinrichting wordt erin voorzien om de route en het parkeerterrein zo veilig mogelijk te maken met behoud van zoveel mogelijk parkeerplaatsen. Hierover is overleg geweest met de betrokkenen. De route wordt lángs het parkeerterrein gevoerd, waarbij aan één zijde van de route de parkeerplaatsen worden verwijderd. Daarmee hoeft er alleen aan één zijde van de rijbaan gelet te worden op het parkeren bij de parkeerplaatsen. Met deze fysieke scheiding wordt het parkeerterrein bij Achilles en Jasmijn Garden niet gebruikt door het verkeer van en naar Hoekbree. De aanliggende percelen blijven bereikbaar voor bussen en bevoorradingsverkeer.

Wet- en regelgeving

Voor bovengenoemde verkeersmaatregelen op basis van artikel 15 en artikel 18 van de Wegenverkeerswet (WVW 1994) en de nadere voorschriften in het Besluit administratieve bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) moet een verkeersbesluit worden genomen. Voor de uitvoering van de bovengenoemde maatregelen moeten, in het belang van de veiligheid op de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers en het in stand houden van de weg, het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan en de vrijheid van het verkeer, verkeerstekens als bedoeld in artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 worden geplaatst en/of verwijderd.

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Burgemeester en wethouders zijn op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de namens de Korpschef  van politie aangewezen verkeersadviseur van het district Drenthe.

Gelet op de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer;

b e s l u i t e n :

Overeenkomstig op de bij dit besluit behorende situatieschets:

  • aan te brengen haaientanden (verkeerstekens uit het RVV1990);

  • te plaatsen borden G11 van het RVV1990, “verplicht fietspad”;

  • te plaatsen borden OB505 van het RVV1990, “twee richtingen”;

  • te plaatsen borden E6 van het RVV1990, “gehandicaptenparkeerplaats”;

  • te plaatsen borden A01-30zb en A01-30ze van het RVV1990 “zone 30 km/uur” en “einde zone 30 km/uur”

  • te plaatsen borden E01zb en E01ze van het RVV1990, “parkeerverbodszone” en “einde parkeerverbodszone”

  • te plaatsen borden L03 van het RVV1990, “bushalte”

  • te plaatsen borden D04 van het RVV1990, “verplichte rijrichting”, met onderbord “uitgezonderd bussen”.

20 januari 2017

Burgemeester en wethouders van Assen,

namens hen,

manager Eenheid Leefomgeving,

R.Stoffelsma

Dit besluit treedt in werking op de dag na de openbare bekendmaking ervan. Iedere belanghebbende die het met dit besluit niet eens is kan daartegen binnen zes weken na de datum van openbare bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Deze dient te worden gericht aan burgemeester en wethouders van de gemeente Assen, Eenheid Leefomgeving, Postbus 30018, 9400 RA Assen

Naar boven