Het college van de gemeente Dronten,

Logo Dronten

INLEIDING

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dronten bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Besluitverplichting

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er in de volgende gevallen een verkeersbesluit te worden genomen:

  • 1.

    De plaatsing of verwijdering van verkeerstekens en onderborden (opgenomen in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer), voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

  • 2.

    Maatregelen op of aan de weg tot een wijziging van de inrichting van de weg of het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Procedure

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie. Deze heeft positief geadviseerd op het verkeersbesluit.

Motivering

In 2006 is een verkeersbesluit opgesteld waarbij in het centrum van Dronten, rondom winkelcentrum Suydersee, een voetgangersgebied is ingesteld. Dit gebied, aangeduid met borden G7, omvat de volgende straten:

  • 1.

    De Reling;

  • 2.

    De Binnenloop;

  • 3.

    Het Havenplein;

  • 4.

    De Kiel;

  • 5.

    Kop van het Ruim;

  • 6.

    Het Ruim;

  • 7.

    De Kajuit;

Het voetgangersgebied is niet toegankelijk voor (brom)fietsers doordat borden E3 (zonaal) zijn geplaatst.

 

Aan de zuidzijde van het winkelcentrum zijn een aantal winkels, horecagelegenheden gelegen, langs een plein dat aan de zuidzijde wordt begrensd door De Rede. Op dit moment mag er nog voor de winkels en horecagelegenheden gefietst worden, omdat het gebied van De Rede tussen de gevel en de terrassen niet binnen het voetgangersgebied valt. Het gebied wordt ook aangeduid als de “onderdoorgang”. Dit gedeelte valt echter nog niet binnen het voetgangersgebied, maar de gemeente wil dat graag alsnog toevoegen.

  

Het past qua functie bij de rest van het voetgangersgebied omdat ook hier verblijven centraal staat en omdat voor ander verkeer dan voetgangers er geen noodzaak is van deze onderdoorgang gebruik te maken. Het voetgangersgebied wordt dan ook uitgebreid met een strook gelegen tussen de gevel en de terrassen van De Rede.

 

Bovengenoemde maatregel kan worden bewerkstelligd door het plaatsen van bebording.

 

Met het verkeersbesluit worden, op basis van artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, de volgende doelstellingen beoogd:

  • 1.

    het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • 2.

    het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • 3.

    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

  

BESLUITEN

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om:

 

  • 1.

    door het (ver)plaatsen van borden model G7 van Bijlage 1 van het RVV 1990 de strook aan de noordzijde van het plein aan De Rede aan te wijzen als voetgangersgebied; 

  • 2.

    door het (ver)plaatsen van borden E3 van Bijlage 1 van het RVV 1990 fietsers en bromfietsers te verbieden van het voetgangersgebied gebruik te maken; 

  • 3.

    de bebording te plaatsen zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende situatietekening. 

 

Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking zodra de borden zijn aangebracht.

 

Communicatie

Dit besluit wordt gepubliceerd in de Flevopost en de Staatscourant. Daarnaast ligt het besluit inclusief tekening gedurende 6 weken ter inzage bij de afdeling Vergunningen, Handhaving en Veiligheid in het gemeentehuis.

  

Dronten, 26 juli 2017

 

Namens het college van Dronten

   

T. Willems

Teamleider afdeling Vergunningen, Handhaving en Veiligheid

  

Bezwaar

U kunt tegen deze beschikking schriftelijk of digitaal binnen een termijn van zes weken een bezwaarschrift indienen bij het college van Dronten. Indien u schriftelijk bezwaar wilt indienen, dan kunt u uw bezwaarschrift richten aan: Het college van Dronten respectievelijk de heffingsambtenaar van Dronten, t.a.v. de afdeling Concerndiensten, Postbus 100, 8250 AC te Dronten.

 

Indien u digitaal bezwaar wilt maken, dan kunt u dit doen via de gemeentelijke website, digitale formulieren. U hebt dan wel een DigiD nodig. De bezwarentermijn begint op de dag na de datum van verzending van deze brief.

 

Een bezwaarschrift schort de geldigheid van een beschikking niet op. Als u een bezwaarschrift indient, kunt u tegelijkertijd een verzoek om een voorlopige voorziening richten aan de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland. Indien u dit schriftelijk wilt doen kunt u uw verzoekschrift richten aan de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland, afdeling Bestuursrecht, Postbus 16005, 3500 DA UTRECHT.

 

Indien u digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening wilt indienen, kunt u dit doen via het digitaal loket bestuursrecht (loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht). U hebt dan wel een DigiD nodig. Voor het indienen van een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Meer informatie en uitleg over het indienen van een voorlopige voorziening kunt u vinden op www.rechtspraak.nl.

    

Naar boven