Besluit van 1 augustus 2017 van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, nr. ANVS-2017/8563, houdende de aanwijzing van inspecteurs die zijn belast met het toezicht op de naleving van de Kernenergiewet (Besluit aanwijzing ANVS-toezichthouders Kernenergiewet)

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming,

Gelet op artikel 58, eerste lid, onder a, van de Kernenergiewet;

Besluit:

Artikel 1 Aanwijzing

  • 1. De ambtenaren van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, die overeenkomstig artikel 10 van de Kernenergiewet aan de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming ter beschikking zijn gesteld en die werkzaam zijn in de functie van inspecteur, zijn belast met het toezicht op de naleving van hetgeen bij of krachtens de Kernenergiewet is bepaald.

  • 2. De in het eerste lid bedoelde ambtenaren zijn tevens belast met het toezicht op de bescherming tegen de risico’s van ioniserende straling van de werknemers in inrichtingen waarvoor een vergunning krachtens artikel 15, onder b, van de Kernenergiewet is verleend.

Artikel 2 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 augustus 2017.

Artikel 3 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit aanwijzing ANVS-toezichthouders Kernenergiewet.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

DE AUTORITEIT NUCLEAIRE VEILIGHEID EN STRALINGSBESCHERMING, J.H. van den Heuvel, bestuursvoorzitter

Bezwaarclausule

Belanghebbenden kunnen binnen 6 weken na de dag van de bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant een bezwaarschrift indienen bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, Postbus 16001, 2500 BA Den Haag.

Dit besluit is verzonden op de in de aanhef van dit besluit genoemde datum.

Het bezwaarschrift moet van een handtekening, datum, naam en adres van de indiener zijn voorzien. De indiener dient duidelijk aan te geven waarom hij tegen dit besluit bezwaar aantekent.

Voorlopige voorziening

Indien een bezwaarschrift is ingediend, kunnen belanghebbenden aan de Voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen, indien – gelet op de betrokken belangen – onverwijlde spoed dit vereist. Bij het verzoek dient een afschrift van het bezwaarschrift te worden overgelegd. Als burger kunt u uw verzoek tot voorlopige voorziening ook via het digitale loket van de Raad van State indienen (https://digitaalloket.raadvanstate.nl/). Hiervoor dient u te beschikken over DigiD. Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Inlichtingen over de procedure en de hoogte van het griffierecht kunnen worden verkregen bij de Raad van State, telefoon 070 – 426 4426.

TOELICHTING

Aanleiding voor dit besluit is de instelling van het zelfstandige bestuursorgaan Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) met ingang van 1 augustus 2017. De ANVS heeft onder andere tot taak het toezicht op de naleving van de bij of krachtens de Kernenergiewet gestelde regels (art. 3, derde lid, onder b, van de Kernenergiewet (Kew)). De ANVS wordt hierin ondersteund door daartoe ter beschikking gestelde ambtenaren van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu (art. 10 Kew). Op grond van artikel 58, eerste lid, onder a, van de Kernenergiewet is de ANVS bevoegd ambtenaren van haar personeel aan te wijzen die met het toezicht op de naleving van hetgeen bij of krachtens de Kernenergiewet is bepaald. Dit besluit strekt tot die aanwijzing.

Naast de in dit besluit aangewezen ambtenaren, zijn ook de ambtenaren die op grond van het Besluit aanwijzing en taakvervulling toezichthouders Kernenergiewet 2013 zijn aangewezen, belast met het toezicht op de naleving van hetgeen bij of krachtens de Kernenergiewet is bepaald, voor zover het hun werkterrein betreft.

Dit besluit treedt overeenkomstig artikel 20.5, eerste lid, van de Wet milieubeheer terstond in werking omdat het noodzakelijk is voor het toezicht op de naleving van de kernenergiewetgeving. Immers, wanneer eerst het verstrijken van de bezwaartermijn wordt afgewacht, heeft de ANVS gedurende die periode geen bevoegde toezichthouders. Dat is vanuit het belang van de nucleaire veiligheid en de stralingsbescherming niet aanvaardbaar.

DE AUTORITEIT NUCLEAIRE VEILIGHEID EN STRALINGSBESCHERMING, J.H. van den Heuvel, bestuursvoorzitter

Naar boven