Besluit van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 11 juli 2017, nr. MBO/1181887, houdende wijziging van het Instellingsbesluit Commissie macrodoelmatigheid mbo

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap;

handelend in overeenstemming met de Staatssecretaris van Economische Zaken;

Gelet op artikel 2.1.11, tweede lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs en artikel 2, eerste lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Instellingsbesluit Commissie macrodoelmatigheid mbo wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het tweede lid wordt na onderdeel c onder vervanging van de punt in een puntkomma een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • d. het uitbrengen van advies aan de minister ten aanzien van de goedkeuring voor een fusie, waarvoor een aanvraag is ingediend op grond van artikel 2.1.10 van de wet, waarbij de commissie een aanvraag beoordeelt aan de hand van de criteria, bedoeld in artikel 5 van de Regeling en beleidsregels fusietoets in het onderwijs 2017.

2. Na het tweede lid wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. De commissie voert de taak bedoeld in het tweede lid, onder d, uit voor aanvragen die zijn ingediend bij de minister op of na 1 augustus 2017.

B

Artikel 6, vierde lid, komt als volgt te luiden:

  • 4. De commissie kan ter voorbereiding op de totstandkoming van een advies als bedoeld in artikel 2, tweede lid, onderdeel a tot en met c, nadere informatie vragen aan de betrokken instelling of instellingen. Ter voorbereiding op de totstandkoming van een advies als bedoeld in artikel 2, tweede lid, onderdeel d, kan de commissie nadere informatie vragen aan de aanvrager.

C

Artikel 7 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het opschrift komt als volgt te luiden:

Artikel 7. Procedure vaststellen rapport van bevindingen macrodoelmatigheid

  • 2. In het eerste lid, wordt ‘artikel 2, tweede lid,’ vervangen door: artikel 2, tweede lid, onderdeel a tot en met c,.

D

Na artikel 7 wordt een nieuw artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 7a. Procedure vaststellen advies fusie

  • 1. Waar het gaat om de taken, bedoeld in artikel 2, tweede lid, onderdeel d, legt de commissie haar oordeel naar aanleiding van een onderzoek vast in een advies aan de minister.

  • 2. De commissie zendt uiterlijk 8 weken na ontvangst van de volledige aanvraag voor goedkeuring van een fusie dit advies aan de minister. Indien het advies niet binnen 8 weken kan worden toegezonden, stelt de commissie de minister daarvan in kennis. De minister bepaalt in overleg met de commissie de termijn waarbinnen het rapport alsnog toegezonden dient te worden.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 augustus 2017.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en in afschrift worden gezonden aan betrokkenen.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker

TOELICHTING

Inleiding

Met het besluit van 18 augustus 2015, nr. MBO/803345, is de Commissie macrodoelmatigheid mbo ingesteld, welke tot doel heeft de minister te adviseren op basis van artikel 6.1.4a, tweede lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs. Met onderhavige wijziging van het instellingsbesluit wordt de Commissie macrodoelmatigheid mbo tevens verantwoordelijk voor de advisering ten aanzien van het verkrijgen van goedkeuring bij voorgenomen fusies in het middelbaar beroepsonderwijs als bedoeld in artikel 2.1.11, tweede lid, van de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB). De Commissie macrodoelmatigheid beoordeelt de aanvragen met inachtneming van de Regeling en beleidsregels fusietoets in het onderwijs 2017 en brengt daarover advies uit aan de minister.

Wijziging van de huidige situatie

Sinds inwerkingtreding van de Wet fusietoets in het onderwijs laat de minister zich adviseren over voorgenomen fusies in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, het (voortgezet) speciaal onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs door de Adviescommissie fusietoets in het onderwijs.1 In navolging van de adviezen die zijn voortgevloeid uit de evaluatie van de Wet fusietoets in het onderwijs2 is er voor gekozen om deze taken met ingang van 1 augustus 2017 te beleggen bij de Commissie macrodoelmatigheid mbo.

De minister wordt op het vlak van macrodoelmatigheid, in het kader van haar bevoegdheden op basis van de Wet macrodoelmatigheid (Stb. 2015, 56) al reeds geadviseerd door de Commissie macrodoelmatigheid mbo. Daarmee zijn er in het mbo twee commissies met een overlappend of verwant aandachtsterrein: de Adviescommissie fusietoets in het onderwijs voor een advies over fusieaanvragen waarbij de keuzevrijheid (tussen instellingen) een centraal criterium is én de Commissie macrodoelmatigheid mbo voor wie de macrodoelmatigheid c.q. een arbeidsmarktrelevant opleidingenaanbod het centraal criterium is.

Overdracht taken naar de Commissie macrodoelmatigheid mbo

Om de aansluiting tussen het beleid op het terrein van macrodoelmatigheid en op het terrein van fusies beter op elkaar af te stemmen worden de taken ten aanzien van het adviseren bij aanvragen van voorgenomen fusies nu bij een en dezelfde adviescommissie belegd: de Commissie macrodoelmatigheid mbo.

De reden om hiervoor te kiezen is dat het wenselijk wordt geacht om bij de beoordeling van fusies vanuit een breder perspectief op het opleidingenaanbod te kijken, waarbij ruimte is voor een passende en gedifferentieerde benadering van de definitie van keuzevrijheid. Tegelijkertijd wordt er, mede door dalende studentenaantallen, een steeds sterker beroep gedaan op instellingen om in onderlinge afstemming tot een (macro)doelmatig onderwijsaanbod te komen. Hierbij kan fusie een van de mogelijke opties zijn om te komen tot een passend, dekkend en toekomstbestendig onderwijsaanbod. Ook daarom is het wenselijk fusies ook in relatie tot de brede (macro)doelmatigheidsdiscussie te beoordelen.

Tevens sluit het beleggen van de taken omtrent fusies bij de Commissie macrodoelmatigheid mbo aan bij de systematiek zoals deze in het hoger onderwijs gehanteerd wordt. In het hoger onderwijs is de Commissie doelmatigheid hoger onderwijs aangewezen als de adviescommissie die voorgenomen fusieplannen beoordeelt.

Er ontstaat voor de mbo-sector met het toekennen van deze taak aan de Commissie macrodoelmatigheid mbo een soortgelijke constructie als voor het hoger onderwijs, waarbij de beoordeling van voornemens tot fusie door eenzelfde commissie wordt beoordeeld als de (macro)doelmatigheid van het opleidingenaanbod.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker


X Noot
1

Kamerstukken II 2008/09, nr. 32 040, Wijziging van diverse onderwijswetten in verband met het invoeren van een fusietoets in het onderwijs (fusietoets in het onderwijs)

X Noot
2

Eindrapport evaluatie wet fusietoets: bijlage bij Kamerstukken II, 2015/16, 32 040, nr. 23.

Naar boven