Besluit van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 11 juli 2017, nr. WJZ/1183240 (8397), houdende wijziging van het Instellingsbesluit Adviescommissie fusietoets in het onderwijs in verband met een aanpassing van de taken

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap;

Gelet op artikel 64c, derde lid, van de Wet op het primair onderwijs, artikel 66c, derde lid, van de Wet op de expertisecentra, en artikel 53h, vierde lid, van de Wet op het voortgezet onderwijs;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Instellingsbesluit Adviescommissie fusietoets in het onderwijs wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. De onderdelen f en h vervallen onder verlettering van de onderdelen g en i tot f en g.

  • 2. In onderdeel g (nieuw) wordt de zinsnede’ artikel 53e van de WVO, en artikel 2.1.8 van de WEB’ vervangen door: en artikel 53e van de WVO.

B

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

  • 1. In het tweede lid, wordt de zinsnede ‘artikel 53h, vierde lid, van de WVO en artikel 2.1.11, tweede lid, van de WEB’ vervangen door ‘en artikel 53h, vierde lid, van de WVO’ en wordt ‘beleidsregels fusietoets in het onderwijs’ vervangen door: de Regeling en beleidsregels fusietoets in het onderwijs 2017.

  • 2. In het derde lid wordt de zinsnede ‘artikel 4, eerste lid, onderdelen c tot en met f, van de Regeling en beleidsregels fusietoets in het onderwijs’ vervangen door: artikel 4, eerste lid, onderdelen c tot en met f, of tweede lid, van de Regeling en beleidsregels fusietoets in het onderwijs 2017.

C

In artikel 4 wordt na het derde lid, onder vernummering van het vierde lid tot vijfde lid, een lid ingevoegd, luidende:

  • 4. De commissie brengt binnen acht weken na ontvangst van de volledige aanvraag advies uit aan de minister, met inachtneming van de criteria, bedoeld in artikel 5 van de Regeling en beleidsregels fusietoets in het onderwijs 2017.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 augustus 2017.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker

TOELICHTING

Met de wijziging van het Instellingsbesluit Adviescommissie fusietoets in het onderwijs wordt geregeld dat de Adviescommissie fusietoets in het onderwijs niet langer adviseert over fusies in het mbo. De Adviescommissie fusietoets in het onderwijs blijft verantwoordelijk voor de advisering met betrekking tot het funderend onderwijs. De Commissie macrodoelmatigheid mbo wordt verantwoordelijk voor de advisering met betrekking tot het mbo met als doel om de fusietoets meer in samenhang met de Wet macrodoelmatigheid uit te voeren. Zo komt er een meer gewogen toetskader dat aansluit op de wetgeving rondom macrodoelmatigheid.

Tevens wordt geregeld dat, indien artikel 4, tweede lid, van toepassing is, de bij de voorgenomen fusie betrokken medezeggenschapsraad, die gevraagd is om in te stemmen met deze voorgenomen fusie, advies kan vragen aan de Adviescommissie fusietoets in het onderwijs over de fusie-effectrapportage. Het gaat hierbij om de voorgenomen fusies waarbij een lichte toets plaatsvindt en waar de noodzaak tot advisering door de Adviescommissie fusietoets in het onderwijs ontbreekt. Voor de gevallen, bedoeld in artikel 4, eerste lid, waarbij sprake is van ernstige leerlingendaling, blijft deze mogelijkheid voor medezeggenschapsraden om advies te vragen bestaan.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker

Naar boven