Verkeersbesluit voor instellen voetgangerszone (fietsen toegestaan) op Parkeiland Triangel

Logo Waddinxveen

1. Aanleiding

Triangel is een woonwijk in aanleg aan de zuidkant van Waddinxveen. Onderdeel van deze nieuwe woonwijk is een park met water. Hierin ligt een zogenaamd Parkeiland. De paden op het park zijn bedoeld voor voetgangers en fietsers, maar niet voor bromfietser en snorfietsers. In overleg met verschillende belanghebbenden is bepaald welke weggebruikers toegang mogen krijgen tot het park. Op dit moment zijn de eerste twee toegangen gereed, maar in de toekomst komen daar nog eens twee toegangen bij.

2. Vereiste verkeersbesluit

Op grond van artikel 18, eerste lid onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten.

Op grond van de Mandaatregeling Waddinxveen 2014 heeft het college van burgemeester en wethouders de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten gemandateerd aan de beleidsadviseur verkeer van de afdeling Ruimte.

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

3. Motivering

Uit het oogpunt van het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan, en uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg, is het gewenst om het gehele parkeiland aan te wijzen als voetgangerszone, waarbij fietsers toegestaan zijn.

Aan het besluit tot het instellen van een parkeerverbod op bovengenoemde locatie liggen de volgende overwegingen ten grondslag:

  • De wijk Triangel is in aanbouw, waar het Parkeiland een onderdeel van is;

  • Het Parkeiland is opgenomen in het bestemmingsplan ‘Triangel’ vastgesteld op 4 april 2013. Het parkeiland heeft hierin de bestemming ‘Groen’. Binnen de bestemming groen zijn de aangewezen gronden bestemd voor onder andere voetpaden en fietspaden. Andere weggebruikers, zoals bromfietsers en snorfietsers, zijn daardoor niet toegestaan op het parkeiland;

  • In overleg met de politie, de buitengewoon opsporingsambtenaar en jongerenwerk is overeengekomen dat het instellen van een voetgangerszone waarbij fietsers toegestaan zijn, de juiste en beste oplossing is;

  • Bromfietsers en snorfietsers kunnen in het park voor overlast en onveilige situaties zorgen omdat alle weggebruikers van hetzelfde pad gebruik maken;

  • Er zijn op dit moment twee toegangen tot het park. In de toekomst zullen er nog twee bij komen, waardoor een doorgaande route ontstaat;

  • Bromfietser en snorfietsers kunnen in de toekomst niet door het park rijden om richting het nog te bouwen station, waardoor zij om moeten rijden, maar dat het omrijden beperkte invloed heeft op de reistijd;

In de bestaande jurisprudentie is tevens de hoofdregel geformuleerd (KB van 26 okt. 1990, AB 1991, 437) dat het treffen van verkeersmaatregelen als een normaal maatschappelijke ontwikkeling beschouwd dient te worden, waarvan de nadelige gevolgen (zoals het omrijden, het niet meer kunnen volgen van een bepaalde route die van oudsher wordt gereden, tijdelijke beknotting van de vrijheid om gebruik te maken van de openbare wegen, hogere benzinekosten e.d.) voor rekening van betrokkenen behoren te blijven.

Als uitzondering op deze regel formuleert de Kroon het uitgangspunt dat zich feiten of omstandigheden kunnen voordoen, waardoor een individueel belang ten gevolge van een maatregel zodanig zwaar wordt, dat het uit de maatregel voortvloeiende nadeel, bij handhaving van het besluit, niet ten laste van betrokkenen kan blijven.

4. Overleg

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft op 10 juli 2017 overleg plaatsgevonden met verkeersadviseur van Politie, eenheid Den Haag, Dienst operationele ondersteuning, afdeling infrastructuur. De verkeersadviseur bracht hierover een positief advies uit.

5. Belangenafweging

Op basis van de Inspraak- en communicatieverordening Waddinxveen, artikel 2, lid 3f wordt besloten af te zien van een uitgebreide voorbereidingsprocedure Awb. Het is van belang dat, conform het bestemmingsplan het Parkeiland enkel gebruikt mag worden door voetgangers en fietsers. Brom- en snorfietsers kunnen zorgen voor onveilige situaties omdat alle weggebruikers van dezelfde paden gebruik moeten maken. De brom- en snorfietsers moeten daardoor omrijden als zij van/naar het station rijden. De extra reistijd is hierdoor minimaal.

De bekendmaking van de ter inzage legging van het besluit met de daarop betrekking hebbende stukken en de mogelijkheid bezwaar te maken, worden gepubliceerd in de Staatscourant. Tevens wordt het verkeersbesluit gepubliceerd op de gemeentepagina van het Hart van Holland.

6. BESLUIT

Het college van burgemeester en wethouders besluit om op grond van vorenstaande overwegingen het volgende verkeersbesluit te nemen:

Het instellen van een voetpad met een zonale werking waarbij fietsen toegestaan is, op het Parkeiland dat gelegen is ten zuidwesten van de Parklaan in Waddinxveen, door het plaatsen van de borden model G7 van Bijlage 1 van het RVV 1990 met daarboven het woord ‘zone’ en met het onderbord met daarop een afbeelding van een fiets en het woord ‘toegestaan’ bij alle huidige en toekomstige ingangen van het parkeiland, en door het plaatsen van de borden model G8 van Bijlage 1 van het RVV 1990 met daarboven het woord ‘zone’ bij alle huidige en toekomstige uitgangen van het parkeiland.

Bovenstaande conform de bij dit besluit behorende tekening.

Waddinxveen, 19 juli 2017

Namens burgemeester en wethouders van Waddinxveen,

de beleidsadviseur verkeer van de afdeling Ruimte,

(R. Luimes)

N.B.

Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht kan door iedere belanghebbende tegen dit besluit een bezwaarschrift, binnen zes weken na de datum van bekendmaking van dit besluit, worden ingediend. Dit bezwaarschrift dient gemotiveerd te zijn en worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waddinxveen, Postbus 400, 2740 AK Waddinxveen.

Wanneer een bezwaarschrift is ingediend, kan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank te Den Haag, sector Bestuursrecht, Prins Clauslaan 60, Postbus 20302, 2500 EH DEN HAAG (telefoonnummer (070) 3813111), op een daartoe strekkend verzoek van de indiener van het bezwaarschrift, een voorlopige voorziening treffen, indien de onmiddellijke uitvoering van het besluit voor betrokkene onevenredig met zich meebrengt.

Aan de indiening van laatstgenoemd verzoek zijn kosten verbonden. Nadere informatie kan worden verkregen bij de afdeling Bedrijfsvoering, Juridisch Advies, van de gemeente Waddinxveen (telefoonnummer 14 0182).

U kunt ook digitaal uw beroep- en verzoekschrift indienen bij de genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over DigiD als uw elektronische handtekening. Op de genoemde website treft u de precieze voorwaarden aan.

Van deze maatregel wordt op de gebruikelijke wijze een afkondiging gedaan.

Een afschrift van dit besluit wordt verzonden aan:

  • a.

    de adviseur van Politie, eenheid Den Haag, Dienst operationele ondersteuning, afdeling infrastructuur;

  • b.

    afdeling voorlichting ter publicatie;

Naar boven