Gehandicaptenparkeersplaats Willem Alexanderstraat in Mierlo

Logo Geldrop-Mierlo

Het college van burgemeester en wethouders

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Aanleiding

 

De openbare ruimte van het centrum Mierlo is onlangs heringericht, waarbij ook is geschoven met de gehandicaptenparkeerplaatsen. Vanuit diverse kanalen is aangegeven dat op de hoek Willem Alexanderstraat / Margrietstraat behoefte is aan een extra gehandicaptenparkeerplaats.

 

Huidige verkeersituatie

 

Verspreid in het hele centrum zijn in totaal acht gehandicaptenparkeerplaatsen aangewezen. Hierdoor zijn alle voorzieningen in het winkelcentrum van Mierlo ook voor deze groep goed bereikbaar. In totaal worden er van de 441 beschikbare parkeerplaatsen acht plaatsen aangewezen als gehandicaptenparkeerplaats. Dit is iets onder de geldende richtlijn, dat 2% van de parkeerplaatsen aangemerkt dient te worden als gehandicaptenparkeerplaats.

 

Op de hoek Willem Alexanderstraat / Margrietstraat zijn nu vier openbare parkeerplaatsen aanwezig.

 

Gewenste verkeersituatie

 

Op de hoek Willem Alexanderstraat / Margrietstraat wordt één van de vier beschikbare openbare parkeerplaatsen omgezet naar een extra gehandicaptenparkeerplaats. Dit is een centrale locatie in het winkelcentrum van Mierlo, waardoor de afstand naar veel voorzieningen zo kort mogelijk wordt gehouden. Met deze parkeerplaats komt het aandeel gehandicaptenparkeerplaatsen op het totale aantal parkeerplaatsen in het centrum van Mierlo uit op 2%. Hiermee zit het totale aanbod van gehandicaptenparkeer-plaatsen iets boven de gehanteerde normen. Er blijven echter genoeg openbare parkeerplaatsen beschikbaar.

 

Juridisch kader

 

Op basis van artikel 15 en 18 van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer kan hierover een verkeersbesluit worden genomen om de gewenste verkeersituatie te bewerkstelligen.

Afstemming politie

 

De genoemde wegen zijn in beheer en onderhoud van de gemeente. Er heeft afstemming plaatsgevonden met de politie, die op 17 januari 2017 hierover een positief advies heeft afgegeven.

 

Dit verkeersbesluit is op 19 januari 2017 genomen met het beschermen van weggebruikers en passagiers en daarmee de verkeersveiligheid. Op  26 januari 2017 wordt het besluit gepubliceerd in Middenstandsbelangen en de Staatscourant.

 

Dit besluit is uitgewerkt in de bij dit besluit behorende verkeerstekening ‘Gehandicaptenparkeerplaats hoek Willem Alexanderstraat’, VKB2017-02, d.d. 12 januari 2017.

 

Motivering / Belangenafweging

 

Motivering wegenverkeerswet

 

In artikel 21 van het BABW zijn voorschriften opgenomen omtrent de motivering van verkeersbesluiten. Het verkeersbesluit moet in ieder geval weergeven welke doelstelling of doelstellingen met het verkeersbesluit worden beoogd. Daarbij moet worden aangegeven welke van de in artikel 2, eerste en tweede lid van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen ten grondslag liggen aan het besluit. Indien tevens andere van die belangen in het geding zijn, wordt voorts aangegeven op welke wijze de belangen tegen elkaar zijn afgewogen.

 

Doelstelling

 

De maatregel is bedoeld om bepaalde groepen weggebruikers en passagiers te beschermen, doordat zij zo kort mogelijk afstand tot bepaalde voorzieningen kunnen parkeren.

 

Belangenafweging

 

Via diverse kanalen is de behoefte aan een extra gehandicaptenparkeerplaats op deze centrale locatie uitgesproken. Hiermee vervalt weliswaar een openbare parkeerplaats, maar in het centrum van Mierlo zijn na herinrichting van het openbaar gebied ruim 432 (441-9) openbare parkeerplaatsen beschikbaar. Daarmee wordt nog steeds voldaan aan de landelijke richtlijn.

 

 

BESLUIT

Het vorenstaande houdt in dat onderstaande verkeersborden geplaatst worden op de volgende locatie, conform de bij dit besluit behorende verkeerstekening ‘Gehandicaptenparkeerplaats Willem Alexanderstraat’, VKB2017-02, d.d. 12 januari 2017:

 

  • 1.

    Het plaatsen van het bord model E06 bij de openbare parkeerplaats op de hoek Willem Alexanderstraat / Margrietstraat om aan te geven dat deze parkeerplaats gereserveerd is voor gehandicapten.

 

Geldorp, 19 januari 2017

Namens deze,

Gabriel van Houtert

senior Cluster Ontwerp

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen zes weken na afkondiging daarvan schriftelijk bezwaar maken. U moet uw bezwaarschrift richten aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo, postbus 10101, 5660 GA Geldrop. Een bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar. Een ingediend bezwaarschrift betekent niet dat het besluit niet wordt uitgevoerd. Als u vindt dat uitstel nodig is, kunt u hiervoor een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de President van de Rechtbank te ’s-Hertogenbosch, sector bestuursrecht, postbus 90.125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

 

Naar boven