Aanbrengen voetgangersoversteekplaats (zebra) Diepe Vaart in Geldrop

Logo Geldrop-Mierlo

 

Het college van burgemeester en wethouders

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Aanleiding

 

De Diepe Vaart in Geldrop zal worden heringericht, waarbij met name in het eerste deel (tussen Papenvoort en Gildestraat) enkele ingrepen zijn voorzien. In samenspraak met de omgeving, waaronder de basisschool St. Jozef is met name gekeken naar het verbeteren van de verkeersveiligheid van de schoolomgeving.

 

Huidige verkeersituatie

 

Het eerste deel van de Diepe Vaart (tussen de Papenvoort en de Gildestraat) is een éénrichtingsweg en vrij smal, nl. 3m. Aan beide zijden van de weg is een voetpad aanwezig, die met een groene haag van de weg is gescheiden. Aan de zuidzijde zijn parkeervakken aanwezig, die tijdens de haal- en brengtijden van de school intensief worden gebruikt. De basisschool St. Jozef heeft meerdere locaties en maakt ook gebruik van meerdere ingangen. Hierdoor is het tijdens de haal- en brengtijden een drukte van belang, waarbij er vanwege het smalle karakter van de straat en het aanwezige groen niet altijd een goed verkeersoverzicht is.

 

Gewenste verkeersituatie

 

Vanuit de school is gevraagd of er bij het begin van de Diepe Vaart, komende vanuit de Papenvoort, een zebrapad kan worden aangelegd. Op deze wijze worden met name de kinderen en de ouders een veilige oversteekmogelijkheid geboden. Dit wordt passend geacht in deze schoolomgeving, waar het belang van verkeersveiligheid extra groot is.

 

Juridisch kader

 

Op basis van artikel 15 en 18 van de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer kan hierover een verkeersbesluit worden genomen om de gewenste verkeersituatie te bewerkstelligen.

 

Afstemming politie

 

De genoemde wegen zijn in beheer en onderhoud van de gemeente. Er heeft afstemming plaatsgevonden met de politie, die op 17 januari 2017 hierover een positief advies heeft afgegeven. Het aanleggen van een voetgangersoversteekplaats op de genoemde locatie zal de verkeersveiligheid en met name die van scholieren bevorderen.

 

Dit verkeersbesluit is op 19 januari 2017 genomen met het oog op het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van de weggebruikers. Op  26 januari 2017 wordt het besluit gepubliceerd in Middenstandsbelangen en de Staatscourant.

 

Dit besluit is uitgewerkt in de bij dit besluit behorende verkeerstekening ‘Aanbrengen voetgangersoversteekplaats (zebra) Diepe Vaart, VKB2017-01, d.d. 12 januari 2017.

 

Motivering / Belangenafweging

 

Motivering wegenverkeerswet

 

In artikel 21 van het BABW zijn voorschriften opgenomen omtrent de motivering van verkeersbesluiten. Het verkeersbesluit moet in ieder geval weergeven welke doelstelling of doelstellingen met het verkeersbesluit worden beoogd. Daarbij moet worden aangegeven welke van de in artikel 2, eerste en tweede lid van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen ten grondslag liggen aan het besluit. Indien tevens andere van die belangen in het geding zijn, wordt voorts aangegeven op welke wijze de belangen tegen elkaar zijn afgewogen.

 

Doelstelling

 

De maatregel is bedoeld om de veiligheid op de weg te verzekeren met name voor de kwetsbare groep schoolgaande kinderen. Op deze wijze worden zij beter beschermd bij het oversteken van de weg.

 

Belangenafweging

 

In de schoolomgeving is het belangrijk dat de schoolgaande kinderen, in de kwetsbare leeftijdsgroep van 4-12 jaar extra bescherming wordt geboden bij het oversteken van de weg. Via de voetgangersoversteekplaats wordt een veilige oversteekmogelijkheid geboden. Voor de overige weggebruikers zijn geen grotere belangen in het geding dan dat zij tijdens de piekmomenten wat langer stil moeten blijven staan. Dit wordt hier juist wenselijk geacht.

 

 

BESLUIT

[Het vorenstaande houdt in dat onderstaande verkeersborden geplaatst worden op de volgende locaties, conform de bij dit besluit behorende verkeerstekening ‘Aanbrengen voetgangersoversteekplaats (zebra) Diepe Vaart’, VKB2017-01, d.d. 12 januari 2017:

 

  • 1.

    Het twee maal plaatsen van het bord model L02 bij de aan te brengen voetgangersoversteekplaats in Diepe Vaart, direct bij de aansluiting van Diepe Vaart op Papenvoort om aan te geven dat de overige weggebruikers voetgangers vooraang moeten verlenen.

     

 

Geldrop-Mierlo, 19 januari 2017

Namens deze,

Gabriel van Houtert

senior Cluster Ontwerp

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen zes weken na afkondiging daarvan schriftelijk bezwaar maken. U moet uw bezwaarschrift richten aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldrop-Mierlo, postbus 10101, 5660 GA Geldrop. Een bezwaarschrift moet worden ondertekend en bevat tenminste uw naam en adres, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden van het bezwaar. Een ingediend bezwaarschrift betekent niet dat het besluit niet wordt uitgevoerd. Als u vindt dat uitstel nodig is, kunt u hiervoor een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de President van de Rechtbank te ’s-Hertogenbosch, sector bestuursrecht, postbus 90.125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

 

Naar boven