VERKEERSBESLUIT GEMEENTE GENNEP

Logo Gennep

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE GENNEP:

 

Gelet op het bepaalde in artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994;

 

Mede gelet op het ter zake bepaalde in het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW), het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV), de Wegenverkeerswet 1994 (WVW), de Wegenwet (WW) en het (onder)mandaatbesluit van de gemeente Gennep;

Tot het instellen van een 60 km/uur-zone in het buitengebied van Milsbeek, Ottersum en Ven-Zelderheide.

Wettelijke grondslag

 

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daarvoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Het instellen van een 60 km/uur-zone is verkeersbesluitplichting.

 

Doelstelling en motivering

Het doel van het instellen van een 60 km/u zone is het vergroten van de verkeersveiligheid. Daarmee wordt voldaan aan de CROW richtlijnen en de landelijke richtlijnen voor Duurzaam Veilig, zoals deze gelden voor erftoegangswegen buiten de bebouwde kom. Door uniforme inrichting van het wegennetwerk wordt de verkeersveiligheid vergroot.

Daarom is in het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) van Gennep, vastgesteld in 2012, opgenomen dat in het gehele buitengebied van de gemeente Gennep, gefaseerd 60 km/uur-zones worden ingesteld volgens het concept duurzaam veilig.

 

Uit oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers (artikel 2, Wegenverkeerswet 1994, lid 1a en 1b) is het gewenst om dit verkeersbesluit te nemen met toepassing van snelheidsremmende maatregelen.

 

Overwegingen

Beheer en onderhoud/ huidig gebruik

De betreffende wegen zijn eigendom zijn van de gemeente Gennep en worden door de gemeente Gennep beheerd en onderhouden. Een uitzondering hierop vormen de Ringbaan en een deel van de Leembaan. Deze worden op basis van een overeenkomst onderhouden door een bedrijf, gelegen aan de Leembaan, dat dagelijks met zwaar vrachtverkeer over deze wegen rijdt.

De wegen in het buitengebied zijn wegen zoals bedoeld in artikel 18 lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 welke allen vallen in de categorie erftoegangswegen. De gemeente Gennep is als wegbeheerder verantwoordelijk voor de inrichting en vormgeving van de wegen al naar gelang de functie van de weg.

De betreffende wegen liggen in het buitengebied van Milsbeek, Ottersum en Ven-Zelderheide. Het betreft voornamelijk geasfalteerde wegen, breed en smal, allen zonder vrijliggende fietspaden. Het gebruik van de wegen is divers al naar gelang de ligging. Er liggen wegen die gebruikt worden door agrariërs, vrachtverkeer, doorgaand verkeer, woon-werkverkeer, fietsers en recreatief-toeristisch verkeer.

Verkeersmaatregelen

Het instellen van een 60 km/uur-zone op de erftoegangswegen in het buitengebied van Milsbeek, Ottersum en Ven-Zelderheide wordt uitgevoerd door de plaatsing van 60 km/uur-zoneborden en het aanbrengen van markeringen aan de entrees van de zone.

Daarnaast worden, ter ondersteuning van het 60 km/uur-regime, diverse infrastructurele en groene maatregelen uitgevoerd in het betreffende buitengebied. Het gaat om de volgende maatregelen:

1. Aanpassing wegversmalling Ringbaan (t.h.v. Kroonbeek);

2. Aanleg kruispuntplateau Ringbaan – Hondsiepsebaan;

3. Aanpassing kruispunt Ringbaan – Leembaan;

4. Aanleg kruispuntplateau Leembaan – Langehorst (is reeds uitgevoerd);

5. Aanleg kruispuntplateau Langehorst – Speksestraat – Eindstraat (is reeds uitgevoerd);

6. Aanpassing komgrens Eindstraat;

7. Aanpassing komgrens Aaldonksestraat;

8. Aanleg drempel Aaldonksestraat (is reeds uitgevoerd);

9. Aanleg kruispuntplateau Aaldonksestraat – Scheidingsweg (is reeds uitgevoerd)

10. Verdichten bomenrij bocht Driekronenstraat-Onderkant;

11. Verdichten bomenrij zuidzijde Ringbaan;

Een aantal van bovenstaande maatregelen zijn in september 2016 al uitgevoerd in het kader van de groot onderhoudswerkzaamheden.

Conclusie

Na uitvoering van voornoemde maatregelen zijn de wegen zodanig ingericht dat verwacht mag worden dat bestuurders op de betreffende wegen redelijkerwijs niet sneller rijden dan 60 km/uur. De wegen in het buitengebied zijn dan in overeenstemming gebracht met de geldende maximumsnelheid. Door de uitvoering van voornoemde maatregelen mogen we er in ieder geval van uitgaan dat de gereden snelheden in zijn algemeenheid omlaag gaan.

Op basis van de motivering in dit verkeersbesluit is de gemeente Gennep van mening dat de gekozen snelheidsremmende- en overige maatregelen voldoende zijn om de 60 km/uur-zone in te stellen. Daarom kunnen we met dit verkeersbesluit overgaan tot het instellen van een 60 km/uur-zone op de erftoegangswegen in het buitengebied van Milsbeek, Ottersum en Ven-Zelderheide.

 

Overleg

 

Het voorliggende verkeersbesluit is ter informatie en advisering voorgelegd aan de Politie basiseenheid Gennep op 22 december 2016. Hiermee is voldaan aan het bepaalde in artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer.

 

Dit verkeersbesluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant en aansluitend in het plaatselijke weekblad.

 

Belangenafwegingen

 

Voorafgaand aan dit verkeersbesluit is overleg gevoerd met een klankbordgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van diverse belangenorganisaties. Bij de uiteindelijke besluitvorming is zoveel als mogelijk rekening gehouden met ieders belang.

 

Er zijn geen aanwijzingen dat belanghebbenden onevenredig zullen worden benadeeld of dat er een onduidelijke situatie ontstaat door het instellen van een 60 km/uur-zone op de erftoegangswegen in het betreffende buitengebied.

 

Besluiten

 

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten Burgemeester en Wethouders:

Tot het instellen van een 60 km/uur-zone in het buitengebied van Milsbeek, Ottersum en Ven-Zelderheide.

 

Dit besluit wordt kenbaar gemaakt door plaatsing van verkeersborden, model A0160zb (begin 60 km/uur-zone) en model A0260ze (einde 60 km/uur-zone) aan de randen van het gebied en door de aanleg van diverse infrastructurele en groene maatregelen in het gebied.

 

De locaties van de zoneborden zijn weergegeven op de bij dit besluit behorende overzichtstekening.

 

Zaaknr. 221940

 

 

Rechtsbescherming

Wanneer u belanghebbende bent en u bent het niet eens met dit besluit, dan kunt u hiertegen een bezwaarschrift indienen bij: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Gennep, Postbus 9003, 6590 HD Gennep. De termijn voor het indienen van het bezwaarschrift is zes weken en start met ingang van de dag, gelegen na de datum waarop dit besluit in de Staatscourant is gepubliceerd. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en dient tenminste te bevatten: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar.

 

Het bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Als onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist, kunt u een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening doen. Voorwaarde is wel dat u een bezwaarschrift heeft ingediend. Het verzoek moet u richten aan de voorzieningenrechter van de rechtbank te Roermond, Postbus 950, 6040 AZ Roermond. Bij het verzoekschrift dient u een afschrift van dit besluit te voegen. Voor het behandelen van een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening bent u griffierechten verschuldigd. De rechtbank zal u na ontvangst van het verzoek hierover inlichten.

 

 

Gennep, 17 januari 2017

Hoogachtend,

Burgemeester en Wethouders van Gennep

Namens dezen

De beleidsmedewerker verkeerszaken

Ing. A.J. Knipping.

Naar boven