Wijziging Verordening ruimte 2014, actualisatie 2017

Logo Noord-Brabant

Dit is een extra kennisgeving van het vastgestelde ruimtelijke plan in de rubriek ruimtelijke plannen.

Het integrale vaststellingsbesluit is op 14 juli 2017 gepubliceerd in Provinciaal Blad 3129 omdat tegen één onderdeel van dit besluit rechtsbescherming open staat.

 

De wijziging van de Verordening ruimte 2014

Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben op 8 juli 2017 de ‘Wijziging Verordening ruimte 2014, actualisatie 2017’ vastgesteld, met planidn NL.IMRO.9930.wijzvr14act2017-va01.

Vanwege de Versnelling transitie veehouderij zijn er diverse wijzigingen doorgevoerd in de Verordening ruimte 2014. De wijzigingen hebben betrekking op:

  • Mestbeleid: Uitgangspunt van beleid is dat mestbewerking voor niet ter plaatste geproduceerde mest plaatsvindt op daartoe geschikte bedrijventerreinen. De verordening kent onder voorwaarden twee uitzonderingen op deze regel.

  • Staldering: Teneinde een regionale concentratie van de veestapel tegen te gaan, wordt er in Midden- en Oost Brabant het zogenaamde stalderen ingevoerd. Hiertoe zijn er zes stalderingsgebieden in de verordening begrensd. Bij ontwikkelingen die leiden tot een toename van de oppervlakte dierenverblijf binnen het stalderingsgebied, moet er elders dierenverblijf verdwijnen.

  • Tijdelijk moratorium voor geitenhouderijen: Uit aanvullend onderzoek Volksgezondheid Veehouderij en Omwonenden blijkt dat er in de nabijheid van geitenhouderijen een verhoogd risico aanwezig is op longontsteking. Omdat op dit moment niet duidelijk is waardoor dit wordt veroorzaakt, kunnen geitenbedrijven geen maatregelen treffen die het risico verminderen. Vanuit voorzorg hebben provinciale staten daarom besloten een tijdelijk moratorium in te stellen voor de ontwikkeling van geitenhouderijen, lopende verder onderzoek.

Voor bovenstaande onderwerpen zijn ook rechtstreeks werkende regels in de verordening opgenomen die betrokken moeten worden bij de planologische besluiten over omgevingsvergunningen bouwen, gebruik en afwijking van het bestemmingsplan.

Naast bovenstaande aanpassingen zijn ook wijzigingen doorgevoerd voor:

  • een uitzondering op het verbod van nieuwvestiging ingeval het natuurnetwerk door bestaand stedelijk gebied loopt

  • de realisering van zonneparken

  • windturbines buiten het zoekgebied windenergie

  • verruiming bouwperceel voor excellerende veehouders

  • overgangsrechtelijke bepalingen

Beschikbaarheid en inzage van de stukken

U kunt de wijzigingsverordening raadplegen via de rechtstreekse linken hieronder:

's-Hertogenbosch, 8 juli 2017

Provinciale Staten van Noord-Brabant,

de Voorzitter,

prof.dr. W.B.H.J. van de Donk

de griffier,

mevrouw mr. K.A.E. ten Cate

Naar boven