Verkeersbesluit parkeerschijfzone Weststraat-Molenplein

Logo Den Helder

 

Kenmerk: AU17.05247

 

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten.

Grondslag

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de WVW moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Adviezen

Conform artikel 24 BABW is over het nemen van het verkeersbesluit overleg gepleegd met een Verkeersadviseur van de politie Eenheid Noord-Holland, daartoe gemandateerd door de Korpschef van de politie. De politie heeft een positief advies uitgebracht over dit verkeersbesluit.

Motivering

Aan de Weststraat wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de volgende fase van de nieuwbouw aldaar. Delen van die nieuwbouw zijn inmiddels in gebruik genomen en er is daarmee behoefte ontstaan aan parkeerplaatsen; dat geldt voor werknemers en voor bezoekers.

De ervaring leert echter dat op de beschikbare parkeerplaatsen langs dit deel van de Weststraat (tussen de Bierstraat en het Molenplein) langdurig wordt geparkeerd door toeristen die naar Texel gaan. Hierdoor zijn die parkeerplaatsen gedurende langere periode niet beschikbaar voor de bezoekers/werknemers. Dit wordt als bijzonder lastig ervaren door de bewoners.

Overwegingen

De beste optie om te zorgen dat de parkeerplaatsen aan de Weststraat beschikbaar blijven voor de doelgroep, namelijk de bewoners en de bezoekers van de nieuwbouw is het instellen van een parkeerschijfzone, waarbij de parkeerduur wordt beperkt.

Een andere mogelijkheid is dat er betaald parkeren wordt ingesteld: echter in Den Helder is het betaald parkeren opgeheven.

Met het oog op de vrijheid van het verkeer is het daarom wenselijk om op de hiervoor genoemde weggedeeltes een parkeerschijfzone in te stellen, waardoor de betreffende parkeerplaatsen voor de bewoners beschikbaar zijn (cf. artikel 2 van de Wegen Verkeerswet 1994).

Door te handhaven op deze verkeersmaatregel is het mogelijk dat het langparkeren door bv. Texelgangers wordt terug gedrongen. De in te stellen parkeerduur zal 5 uur bedragen; een gemiddeld bezoek aan het eiland duurt langer. Hierdoor is het niet interessant voor de toeristen om te parkeren langs de Weststraat.

De bewoners/bedrijven binnen deze zone kunnen een ontheffing voor deze parkeerschijfzone aanschaffen.

Voor langparkeerders zijn op aanvaardbare loopafstand alternatieve parkeerplaatsen aanwezig, te weten het parkeerterrein van Willemsoord. Inmiddels hebben wij goede ervaringen opgedaan met de blauwe zone op een ander deel aan de Weststraat; hier wordt niet meer geparkeerd door de langparkeerders, zodat er meer ruimte is voor bewoners.

 

Besluiten

1. door het plaatsen van borden E10 (zone) en E11 (einde zone) van Bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, waarop is aangeven dat een maximum parkeerduur geldt van 5 uren in combinatie met een blauwe belijning langs de parkeervakken, een parkeerschijfzone in te stellen langs de huizenzijde van de Weststraat tussen een punt dat ligt op ca. 45 ten zuiden van de aansluiting met de Kanaalweg en Weststraat nr. 38. Deze maatregel wordt ook ingesteld voor het verbindingsstraatje vanaf de Weststraat richting de nog te realiseren Keizersgracht (achterzijde nieuwbouw).

2. dit besluit ter openbare kennis te brengen via www.officielebekendmakingen.nl.

 

Den Helder, 14 juni 2017

 

Burgemeester en Wethouders van Den Helder,

namens dezen,

de manager van de afdeling

Ruimte en Economie,

H. Kaag-van der Boon

 

MEDEDELINGEN

Bezwaar- of beroepsclausule

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een met redenen omkleed bezwaarschrift indienen. Dit moet dan gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit heeft gepubliceerd. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan burgemeester en wethouders van Den Helder, Postbus 36, 1780 AA Den Helder. Het bezwaarschrift dient gedateerd en ondertekend te zijn.

Bij de president van de Arrondissementsrechtbank te Haarlem, kan een verzoek om voorlopige voorziening (waaronder schorsing) worden ingediend. Een dergelijk verzoek kan pas worden gedaan als het bezwaarschrift is ingediend en onverwijlde spoed, gelet op het betrokken belang, dat vereist. Voor de behandeling het verzoek wordt een bedrag aan griffierecht geheven.

 

Naar boven