Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 10 juli 2017, nr. PO/FenV/1165393, houdende wijziging van de Regeling bekostiging personeel PO 2017–2018 en vaststelling bedragen voor ondersteuning van leerlingen in het PO en VO 2017–2018 in verband met toekenning van de bijzondere bekostiging bij het samengaan van een basisschool met een speciale school voor basisonderwijs

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 123 van de Wet op het primair onderwijs;

Besluit:

ARTIKEL I. WIJZIGING REGELING BEKOSTIGING PERSONEEL PO 2017–2018 EN VASTSTELLING BEDRAGEN VOOR ONDERSTEUNING VAN LEERLINGEN IN HET PO EN VO 2017–2018

In de Regeling bekostiging personeel PO 2017–2018 en vaststelling bedragen voor ondersteuning van leerlingen in het PO en VO 2017–2018 wordt na artikel 35 een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 35a. Bijzondere bekostiging bij het samengaan van een basisschool met een speciale school voor basisonderwijs

  • 1. Het bevoegd gezag van een basisschool die per 1 augustus 2017 samengaat met een speciale school voor basisonderwijs, die wordt opgeheven met ingang van 1 augustus 2017 én waarvan blijkens de registratie in BRON tenminste de helft van de leerlingen op de eerste schooldag zijn ingeschreven op de basisschool, ontvangt op aanvraag de eerste zes schooljaren na samengaan bijzondere bekostiging voor personeel.

  • 2. Een aanvraag voor de bijzondere bekostiging, bedoeld in het eerste lid, wordt per brief ingediend bij DUO en moet voor 30 september 2017 door DUO ontvangen zijn. Aanvragen die na deze datum worden ontvangen, worden automatisch afgewezen. De aanvraag gaat vergezeld van de volgende gegevens:

    • a. naam en BRIN-nummer van de basisschool;

    • b. naam en BRIN-nummer van de op te heffen speciale school voor basisonderwijs;

    • c. het BRIN-mutatieformulier waarmee de opheffing van de speciale school voor basisonderwijs wordt gemeld of een kopie van het BRIN-mutatie formulier waarmee de opheffing van de speciale school voor basisonderwijs is gemeld.

  • 3. De bijzondere bekostiging, bedoeld in het eerste lid, is voor het eerste schooljaar na de opheffing gelijk aan de som van de bekostiging op grond van artikel 120, tweede lid, onderdeel c, van de WPO en de aanvullende bekostiging op grond artikel 26, tweede lid, van het Besluit bekostiging WPO die de opgeheven speciale school voor basisonderwijs zou hebben ontvangen in het eerste schooljaar na de opheffing.

  • 4. De bijzondere bekostiging, bedoeld in het eerste lid, is voor het tweede tot en met zesde schooljaar na het samengaan gelijk aan de aanvullende bekostiging op grond artikel 26, tweede lid, van het Besluit bekostiging WPO die de opgeheven speciale school voor basisonderwijs zou hebben ontvangen in het eerste schooljaar na de opheffing en telkens per schooljaar aangepast aan de ontwikkeling van de genormeerde gemiddelde personeelslasten van speciale scholen voor basisonderwijs.

  • 5. Het bevoegd gezag ontvangt de beschikking uiterlijk op 30 januari 2018.

ARTIKEL II. INWERKINGTREDING

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 augustus 2017. Indien de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 31 juli 2017, treedt zij in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt zij terug tot en met 1 augustus 2017.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker

TOELICHTING

Op verschillende plaatsen in het land worden initiatieven genomen om een basisschool samen te laten gaan met een speciale school voor basisonderwijs, waarbij de speciale school voor basisonderwijs wordt opgeheven. De basisschool wordt dan een basisschool met een specifiek ondersteuningsprofiel. Om scholen in staat te stellen te zorgen voor een goede overdracht van expertise, ontvangt de basisschool in het eerste jaar na het samengaan de bekostiging per leerling én de aanvullende bekostiging voor de schoolleiding die de opgeheven speciale school voor basisonderwijs zou hebben ontvangen. In de daarop volgende 5 schooljaren is de bijzondere bekostiging gelijk aan de aanvullende bekostiging voor de schoolleiding die de opgeheven speciale school voor basisonderwijs in dat schooljaar zou hebben ontvangen.

Administratieve lasten

De aanvraag vraagt geen uitgebreide administratieve handelingen en de verwachting is dat er in beperkte mate gebruik zal worden gemaakt van deze regeling waardoor de toename van de administratieve lasten marginaal zullen zijn.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker

Naar boven