Gemeente Enschede, verkeersbesluit, het aanpassen van het verkeersbesluit d.d. 1 december 2000 voor een inrijverbod voor vrachtauto’s op de Langenkampweg

Logo Enschede

Datum: 11 juli 2017

Kenmerk: V-2017-3485

Burgemeester en Wethouders van Enschede

Gelet op

Het bepaalde in artikel 18, eerste lid, onderdeel d van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW), waarbij hun college bevoegd is verklaard tot het nemen, wijzigen en intrekken van besluiten en maatregelen als bedoeld in artikel 15 van de WVW;

Overwegende:

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, moet, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, een verkeersbesluit worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.

Belangenafweging en motivering

Uit het oogpunt van:

  • -

    het beschermen van de weggebruikers en passagiers

  • -

    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan

  • -

    het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer

  • -

    het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade

is het gewenst om het oostelijk gedeelte van het inrijverbod voor vrachtauto’s op de Langekampweg tussen de Zul en de parkeerplaats Zwembad UT met ca. 130 meter in te korten vanaf de parkeerplaats Zwembad UT tot aan de inrit naar de panden Veldmaat 15-17, door verplaatsing van het bord model C7.

Overwegingen

In het verkeersbesluit van 1 december 2000 is op de Langenkampweg een inrijverbod voor vrachtauto’s ingesteld tussen de Zul en de parkeerplaats Zwembad UT en tussen de Matenweg en de Bosweg. De reden van het besluit was om doorgaand vrachtverkeer over de aantrekkelijke, maar ongeschikte, verbindingsroute Horstlindelaan, Langenkampweg en Bosweg tussen Enschede Noord, de UT en het Kennispark/B&S-park te weren.

Onlangs heeft het een productieafdeling van het bedrijf Micronit zich gevestigd in de High Tech Factory op het UT-terrein (het voormalige Nanolab) aan de Veldmaat 15-17. De dagelijkse bevoorrading met een vrachtauto moet plaatsvinden via een bestaande ontsluiting vanaf de Langenkampweg, op het gedeelte tussen de Zul en de parkeerplaats Zwembad UT, waar dus het oostelijk deel van het inrijverbod voor vrachtauto’s van kracht is. De bevoorradingsroute loopt met instemming van de Universiteit Twente via het UT-terrein over de Calslaan, via de slagbomen met een speciaal uitgegeven toegangspas, naar de Langenkampweg richting de inrit van het bedrijf en omgekeerd.

Verlening van een ontheffing van het inrijverbod is in dit geval niet eenvoudig omdat niet altijd dezelfde vrachtauto dagelijks komt bevoorraden. Oplossing is om het oostelijke inrijverbod voor vrachtauto’s over ca. 345 meter op de Langenkampweg vanaf de parkeerplaats Zwembad UT in te korten met ca. 130 meter zodat het resterende deel tussen de inrit naar de High Tech Factory aan de Veldmaat 15-17 en de Zul/Horstlindelaan in stand blijft. De bedoeling van het oorspronkelijke verkeersbesluit wordt door deze aanpassing niet aangetast en andere belangen worden niet geschaad.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Twente. Hij bracht hierover d.d. 4 juli 2017 een positief advies uit.

Besluit

Naar boven