Verkeersbesluit instellen geslotenverklaring voor motorvoertuigen op diverse wegen in het buitengebied tussen Montfoort, Oudewater en Woerden

Logo Montfoort

Burgemeester en wethouders van Montfoort,

hebben besloten om:

  • 1.

    een geslotenverklaring in te stellen voor doorgaand verkeer aan de Korte Linschoten Westzijde in Montfoort door het plaatsen van een bord model C12 van Bijlage 1 van het RVV 1990 aan de westzijde van de kruispunt met de N204 M.A. Reinaldaweg met onderbord uitgezonderd bestemmingsverkeer, alsmede een vooraankondiging aan de M.A. Reinaldaweg ter hoogte van het kruispunt met de Korte Linschoten Westzijde;

  • 2.

    een geslotenverklaring in te stellen voor doorgaand verkeer aan de Noord-Linschoterdijk in Montfoort door het plaatsen van een bord model C12 van Bijlage 1 van het RVV 1990 ter hoogte van N204 M.A. Reinaldaweg met onderbord uitgezonderd bestemmingsverkeer, alsmede een vooraankondiging aan de N204 M.A. Reinaldaweg ter hoogte van het kruispunt met de Noord-Linschoterdijk;

  • 3.

    een geslotenverklaring in te stellen voor doorgaand verkeer aan de Engherzandweg in Montfoort door het plaatsen van een bord model C12 van Bijlage 1 van het RVV 1990 ter hoogte van N204 M.A. Reinaldaweg met onderbord uitgezonderd bestemmingsverkeer, alsmede een vooraankondiging aan de N204 M.A. Reinaldaweg ter hoogte van het kruispunt met de Engherzandweg;

  • 4.

    De bestaande geslotenverklaring voor motorvoertuigen op de Engherzandweg op te heffen en alle eerdere verkeersbesluiten die hieraan ten grondslag hebben gelegen, in te trekken.

Montfoort, 14 juli 2017

Burgemeester en wethouders van Montfoort,

namens dezen, het dagelijks bestuur van de UW Samenwerking,

namens deze,

J.Stieber

Beleidsmedewerker Verkeer

Samenhang

Dit verkeersbesluit wordt genomen in overleg met de gemeenten Oudewater en Woerden. Om een samenhangend geheel van geslotenverklaringen in te stellen, nemen deze gemeenten het verkeersbesluit om:

  • 1.

    een geslotenverklaring in te stellen voor doorgaand verkeer aan de Kromwijkerdijk in Woerden door het plaatsen van een bord model C12 van Bijlage 1 van het RVV 1990 ter hoogte van de Parallelweg Oost, aan de noordzijde van de snelweg A12 met onderbord uitgezonderd bestemmingsverkeer;

  • 2.

    een geslotenverklaring in te stellen voor doorgaand verkeer aan de Zuid-Linschoterzandweg in Oudewater door het plaatsen van een bord model C12 van Bijlage 1 van het RVV 1990 ter hoogte van de Laan van Snelrewaard met onderbord uitgezonderd bestemmingsverkeer;

  • 3.

    een geslotenverklaring in te stellen voor doorgaand verkeer aan de Noord-Linschoterzandweg in Oudewater door het plaatsen van een bord model C12 van Bijlage 1 van het RVV 1990 ter hoogte van de Barbara Maryweg met onderbord uitgezonderd bestemmingsverkeer, alsmede een vooraankondiging aan de Noord-Linschoterkade ter hoogte van de Oude Singel;

  • 4.

    De bestaande geslotenverklaring in de Zuid-Linschoterzandweg op te heffen en alle eerdere verkeersbesluiten die hieraan ten grondslag hebben gelegen, in te trekken.

Bevoegdheid

De beleidsmedewerker Verkeer is bevoegd dit verkeersbesluit te nemen op grond van artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 en het door het dagelijks bestuur van de UW Samenwerking op d.d. 24 november 2014 vastgestelde mandatenregister UW Samenwerking.

Wetgeving

De wettelijke grondslag voor dit verkeersbesluit wordt gevormd door:

• Wegenverkeerswet 1994 (hierna WVW 1994);

• Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (hierna RVV 1990);

• Algemene wet bestuursrecht (hierna Awb);

• (Uitvoeringvoorschriften) Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (hierna BABW).

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Aanleiding

Het blijkt wenselijk om een geslotenverklaring voor motorvoertuigen (uitgezonderd bestemmingsverkeer) in te stellen op diverse wegen in het buitengebied tussen Montfoort, Oudewater en Woerden.

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid van de WVW 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het BABW genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Motivering

De kernen Linschoten, Montfoort, Oudewater en Woerden zijn verbonden via een aantal doorgaande wegen; de Joh. J. Vierbergenweg, de A12, de N228 en de N204. Voor het gemotoriseerd verkeer tussen beide plaatsen zijn dit de aangewezen routes. Er is echter sprake van een derde route, dwars door het buitengebied langs het riviertje de Lange Linschoten. Dit is weliswaar de kortste route, maar de historische dijk- en polderweggetjes zijn niet berekend op grote hoeveelheden verkeer of voertuigen van grote omvang. In het verleden hebben zich diverse ongevallen voorgedaan. Veel navigatiesystemen houden hier geen rekening mee en berekenen simpelweg de kortste route.

Om het doorgaand verkeer te ontmoedigen, zijn de gemeenten Oudewater, Montfoort en Woerden gezamenlijk tot het plan gekomen om een aantal wegen gesloten te verklaren voor motorvoertuigen met uitzondering van bestemmingsverkeer. Het gaat om de Noord-Linschoterzandweg en de Zuid-Linschoterzandweg/Engherzandweg, die samen de oost-westverbinding door de polder vormen, en daarnaast om een aantal toeleidende wegen, te weten de Noord-Linschoterkade, de Noord-Linschoterdijk, de Korte Linschoten Westzijde, de Haardijk, de Schapenlaan en de Kromwijkerdijk.

Alle geslotenverklaringen worden voorzien van een uitzondering voor bestemmingsverkeer. Binnen het gebied waarin de wegen zijn gelegen bevinden zich diverse woningen, boerderijen en andere bedrijven. De bereikbaarheid van deze percelen moet onverminderd mogelijk blijven en gezien het grote aantal adressen zou een systeem van ontheffingen een grote administratieve last opleveren. Slechts het doorgaande verkeer, dat in het gebied geen bestemming heeft, hoeft met de voorgenomen verkeersmaatregel te worden geweerd.

In het gebied zijn thans al een aantal geslotenverklaringen van kracht tijdens de spits. Deze zijn in het verleden echter door de individuele gemeenten ingesteld en sluiten qua type verbod en tijdsvenster niet altijd op elkaar aan. Met dit besluit wordt gezorgd voor meer eenheid in het verkeersregime in het gebied.

De maatregelen in dit verkeersbesluit strekken derhalve tot:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het in stand houden van de weg en waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie. Het advies over dit besluit is positief. Politie heeft aangegeven niet actief te gaan handhaven op de maatregel.

Overeenkomstig artikel 25, eerste lid van het BABW heeft overleg plaatsgevonden met de gemandateerden voor het nemen van verkeersbesluiten in de gemeenten Oudewater en Woerden. Het advies over dit besluit is positief.

Belangenafweging

Eigenaren en gebruikers van percelen in het buitengebied tussen Oudewater en Woerden blijven bereikbaar. Zij worden door de maatregel niet in hun belangen geschaad. Voor het doorgaande verkeer betekent de maatregel dat de kortste route niet meer mogelijk is. De (beperkte) omrijafstand over doorgaande wegen weegt echter niet op tegen de hinder en verkeersonveiligheid die wordt veroorzaakt wanneer voertuigen elkaar op de smalle wegen niet kunnen passeren en/of schade veroorzaken aan wegkanten, bermen of groen.

Mededelingen

 

Bezwaar en beroep

Op grond van artikel 7:1 van de Awb kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van bekendmaking tegen dit verkeersbesluit schriftelijk een bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van Montfoort, Postbus 41, 3417 ZG Montfoort. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en dient in ieder geval te bevatten: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de motieven achter het bezwaar.

Verzoek om een voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. In geval van onverwijlde spoed kunt u bij de voorzieningenrechter een voorlopige voorziening aanvragen. Een verzoek tot een voorlopige voorziening kunt u indienen bij de rechtbank Midden-Nederland, afdeling bestuursrecht, onder vermelding van voorlopige voorziening, Postbus 16005, 3500 DA Utrecht. Voor de behandeling van het verzoek wordt griffierecht geheven.

 

Naar boven