Benoeming en bezoldiging directeur van De Nederlandsche Bank N.V. – mevrouw drs. E.F. Gorter-Bos

De Minister van Financiën deelt hierbij mede dat bij koninklijk besluit van 4 mei 2017 mevrouw drs. E.F. Gorter-Bos met ingang van 1 juli 2018 voor de duur van zeven jaren is benoemd tot directeur van De Nederlandsche Bank N.V.

Bij gezamenlijk besluit van de Minister van Financiën en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad, is de bezoldiging van mevrouw drs. E.F. Gorter-Bos, op basis van artikel 2.4, tweede lid, van de Wet Normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector, voor deze benoemingsperiode vastgesteld op maximaal EUR 396.000,– per kalenderjaar. Genoemd bedrag kan telkens per 1 januari van elk jaar worden geïndexeerd met het percentage en overeenkomstig de wijze zoals bepaald in artikel 2.3, tweede lid, van de Wet normering Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector, en wordt naar boven afgerond op een honderdvoud in euro’s.

Toelichting

De Nederlandsche Bank N.V. (DNB) valt onder de Wet Normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT). In beginsel zijn topfunctionarissen bij DNB dan ook onderworpen aan de maximale bezoldiging, bedoeld in artikel 2.3 van de WNT. Op grond van artikel 2.4 van de WNT is een hogere bezoldiging mogelijk op individuele basis. De Minister van Financiën en de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben conform artikel 2.4, tweede lid, van de WNT in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad besloten, dat mevrouw drs. E.F. Gorter-Bos in verband met de vervulling van de functie van directielid van DNB met functieprofiel voorzitter toezicht op individuele basis in aanmerking komt voor een hogere bezoldiging dan de maximale bezoldiging, bedoeld in artikel 2.3 van de WNT.

DNB is de onafhankelijke centrale bank van Nederland, en als zelfstandig bestuursorgaan tevens prudentieel toezichthouder en nationale resolutieautoriteit van Nederland. Als centrale bank heeft DNB als doelstelling het handhaven van prijsstabiliteit. DNB ondersteunt het algemene economische beleid in de Europese Unie. Haar nationale taken bestaan onder meer uit het uitoefenen van het prudentieel toezicht op financiële ondernemingen, het beslissen over toelating van financiële ondernemingen tot de financiële markten alsmede het – zo nodig – afwikkelen van bepaalde financiële ondernemingen. Ook bevordert DNB de goede werking van het betalingsverkeer en de stabiliteit van het financiële stelsel.

De directie dient op grond van de Wet op het financieel toezicht (Wft) te bestaan uit personen wier betrouwbaarheid buiten twijfel staat en die geschikt zijn voor de uitoefening van hun functies. Overeenkomstig artikel 12, derde lid, van de Bankwet 1998 stelt de raad van commissarissen van DNB, de directie gehoord, een functieprofiel op ten behoeve van een vacature in de directie van DNB. Dit functieprofiel moet passen in de profielschets van de directie als geheel (verplicht op grond van artikel 1:27a, derde lid, van de Wft) en bevat onder andere de benodigde deskundigheid, ervaring en vaardigheden.

Het profiel van mevrouw drs. E.F. Gorter-Bos sluit aan op het functieprofiel dat voor deze functie is opgesteld overeenkomstig artikel 12, derde lid, van de Bankwet 1998. Mevrouw drs. E.F. Gorter-Bos beschikt over unieke ervaring met en kennis van het financieel toezicht in zowel technisch inhoudelijke zin als beleidsmatige zin. Mevrouw drs. E.F. Gorter-Bos heeft ruime ervaring opgedaan in de financiële sector, waarvan bijna twintig jaar in de bancaire sector en meer dan tien jaar op directieniveau in de pensioensector. Mevrouw drs. E.F. Gorter-Bos heeft in verschillende relevante functies ervaring opgedaan met financieel-technisch inhoudelijke onderwerpen, maar o.a. ook met operationele zaken, juridische zaken en verandertrajecten. Daarnaast beschikt mevrouw drs. E.F. Gorter-Bos over een breed en internationaal netwerk, waarin zij ook te maken heeft met (inter)nationale toezichthouders. Mevrouw drs. E.F. Gorter-Bos kan mede hierdoor de bijzondere (maatschappelijke) rol van financiële toezichthouders goed duiden, heeft goed inzicht in hun stakeholders en het speelveld waarin toezichthouders opereren.

Gelet op de bijzondere omstandigheden van het geval, in het bijzonder de unieke combinatie van kennis en ervaring waarover mevrouw drs. E.F. Gorter-Bos beschikt, is een uitzondering op basis van 2.4, tweede lid, van de WNT gerechtvaardigd.

Naar boven