Vestiging voorkeursrecht Varkensstraat e.o.

Logo Arnhem

Burgemeester en wethouders van Arnhem maken ingevolge artikel 7 lid 1 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) bekend dat de raad van de gemeente Arnhem bij besluit van 10 juli 2017, op grond van het bepaalde in de artikelen 2, 3 en 5 van de Wvg, heeft besloten, gronden aan te wijzen, waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 van de Wvg van toepassing zijn.

Aangewezen zijn gronden die thans o.a. voor horecadoeleinden worden gebruikt en waar een niet-agrarische bestemming aan wordt toegedacht die afwijkt voor het huidige gebruik. Deze gronden zijn gelegen in het plangebied ‘Korenkwartier’ van de gemeente Arnhem en zijn niet eerder aangewezen als gronden waarop een gemeentelijk voorkeursrecht rust.

Gevolgen

Het voorkeursrecht betreft de gronden aan weerszijde van de Varkensstraat te Arnhem en een aantal gronden aan de kopse kant van de Varkensstraat, de Hoogstraat, de Munterstraat, de Luthersestraat en Tullekensteeg, welk gebied globaal is gelegen tussen de Korenmarkt en de Rijnstraat te Arnhem. De aanwijzing heeft tot gevolg dat na inwerkingtreding de eigenaren en beperkt gerechtigden van de aangewezen gronden, wanneer zij die gronden respectievelijk beperkte rechten daarop wensen te vervreemden, deze eerst aan de gemeente te koop moeten aanbieden.

Ter inzage

De eigenaren en beperkt gerechtigden van deze percelen ontvangen afzonderlijk bericht, per aangetekende brief, over de inhoud van dit besluit en de gevolgen hiervan. Het besluit met de kaart en de lijst van de aangewezen gronden ligt gedurende zes weken, van 14 juli 2017 tot en met 25 augustus 2017, tijdens kantooruren ter inzage in het Stadhuis, loket BWL, Koningstraat 38, 6811 DG te Arnhem. Voor openingstijden wordt verwezen naar de website https://www.arnhem.nl/algemeen/contact.

Bezwaar en voorlopige voorziening

Belanghebbenden kunnen bezwaar maken tegen het besluit van de raad tot aanwijzing van de gronden waarop een gemeentelijk voorkeursrecht rust. Ingevolge de Awb kunnen belanghebbende gedurende een termijn van zes weken, ingaande de dag nadat dit besluit bekend is gemaakt in de Staatscourant, bij het college van burgemeester en wethouders van Arnhem tegen voormeld besluit een bezwaarschrift indienen.

Tegen een besluit van de raad staat ingevolge de Algemene wet bestuursrecht (hierna: Awb) bezwaar en beroep open gedurende zes weken na dagtekening van de Staatscourant waarin het besluit tot aanwijzing van het voorkeursrecht bekend is gemaakt. Als u bezwaar heeft ingediend en sprake zou zijn van een spoedeisend belang, kunt u tevens een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Gelderland, Afdeling Bestuursrecht, locatie Arnhem, postbus 9030, 6800 EM ARNHEM.

Belanghebbenden kunnen een bezwaarschrift richten aan de gemeenteraad van de gemeente Arnhem, postbus 9029, 6800 EL ARNHEM. Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en moet ten minste bevatten:

  • a.

    De naam en het adres van de indiener en het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend;

  • b.

    De dagtekening;

  • c.

    Een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • d.

    Een afschrift van het besluit waartegen u in bezwaar gaat;

  • e.

    De gronden van het bezwaar.

Het bezwaarschrift dient uiterlijk op 25 augustus 2017 door de gemeenteraad van de gemeente Arnhem te zijn ontvangen.

Indien door een belanghebbende reeds bezwaar is ingesteld tegen het collegebesluit tot voorlopige aanwijzing door het college op 30 mei 2017, dan wordt dit bezwaar geacht tevens te zijn gericht tegen dit raadsbesluit, zoals bepaald in artikel 6 lid 3 van de Wvg.

Naar boven