Ontwerp Omgevingsplan buitengebied 2016 en plan-MER ter inzage

Logo Boekel

Burgemeester en wethouders van Boekel maken bekend dat het Ontwerp Omgevingsplan “Buitengebied 2016” en de bijbehorende milieueffectrapportage (planMER) met ingang van 25 januari 2017 gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage liggen. Het plan-MER is als bijlage bij het bestemmingsplan gevoegd en ligt tevens ter inzage.

 

Crisis- en herstelwet

Het gaat om een actualisatie van het bestemmingsplan Buitengebied 2005 en het verbreden van dit bestemmingsplan naar een Omgevingsplan ofwel “bestemmingsplan met verbrede Reikwijdte”, zoals bedoeld in de Crisis- en herstelwet, artikel 7c van het daarbij behorende Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet, 11e tranche. De 11e tranche van het besluit is op 14 juli 2016 in werking getreden.

 

Plangebied

Het plangebied wordt grofweg gevormd door het grondgebied van de gemeente Boekel, met uitzondering van de vigerende komplannen (Kom Boekel, beheersverordening Kom Venhorst, De Run – MOB complex, De Donk, Bedrijventerrein De Vlonder en De Vlonder-west, fase 3, bestemmingsplan De Driedaagse, het (ontwerp) bestemmingsplan Randweg). Ook vallen een gebied ten westen van de Bergstraat – Runstraat, een landbouwperceel aan de Langstraat, camping Boekels Ven e.o. en het tracé van de randweg buiten het plangebied in verband met andere planprocedures.

 

Inhoud van het Omgevingsplan

Het doel van het Omgevingsplan is een goede en gezonde fysieke leefomgeving. Hiervoor zijn onder meer regels voor de achtergrondbelasting geur en fijnstof, een depositie stand still ammoniak, een verbod op omschakeling van veehouderijen en diverse andere regels opgenomen. Ook zijn de regels uit de Verordening ruimte en diverse gemeentelijke beleidsregels vertaald in het Omgevingsplan. De beleidsregels zijn gekoppeld aan het gebruik, het bouwen of het ontwikkelen van locaties. Ze vormen daarmee een concreet toetsingskader. Een plan of aanvraag kan hierop worden getoetst en vergund óf geweigerd. Met dit alles moet een beter milieu, een betere gezondheid voor mens en dier en een verantwoorde veehouderij worden gerealiseerd. Maar ook een flexibeler en uitvoerbaar plan dat kan inspelen op de actuele wensen en dynamiek in het gebied.

 

Zoals opgenomen in de Wet ruimtelijke ordening moet het omgevingsplan ook voorzien in een actueel (planologische) regiem: geldende rechten voor functies en bouwen worden overgenomen. Daarnaast worden op 14 locaties de functies en regels aangepast voor nieuwe ontwikkeling: de meelifters. En anders dan in het voorontwerp opgenomen, is op enkele veehouderijlocaties die onder het gedoogbeleid van het Besluit huisvesting vallen, alsnog het bouwblok verkleind. De gemeente voorziet op deze locaties geen reële doorontwikkeling meer.

 

Milieueffectrapportage

Voor het nieuwe Omgevingsplan is ook een plan-MER opgesteld. Het MER geeft inzicht in de potentiële milieugevolgen van het plan en de maatregelen die de gemeente neemt in het plan om deze gevolgen te beperken. In de passende beoordeling die bij het MER hoort zijn de effecten op Natura2000-gebieden in beeld gebracht. In het Omgevingsplan wordt gemotiveerd op welke wijze is omgegaan met de resultaten en conclusies uit het plan-MER en de passende beoordeling. Het plan-MER inclusief passende beoordeling zijn als bijlage bij het Ontwerp Omgevingsplan opgenomen.

 

Raadplegen Omgevingsplan

Het Ontwerp Omgevingsplan is door de bredere reikwijdte niet meer analoog raadpleegbaar. Het plan is digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl, identificatiecode NL.IMRO.0755.Omgevingsplan2016-ON01. Voor een beter raadpleegbare versie verwijzen wij naar de digitale raadpleegomgeving: http://boekel.crotec-omgevingsplan.nl/, ook te benaderen via www.boekel.nl/omgevingsplan.

 

Het plan en bijbehorende stukken, inclusief het plan-MER, liggen gedurende de inzagetermijn bij de publieksbalie op het gemeentehuis van Boekel, St Agathaplein 2 te Boekel. Dit met uitzondering van de verbeelding. Deze is alleen digitaal raadpleegbaar. Gedurende de inzagetermijn kunnen de stukken eventueel ook op afspraak ’s avonds worden ingezien. Neem hiervoor eerst contact op met de balie.

 

Bij verschillen tussen de digitale en de analoge versie van het Omgevingsplan is de digitale versie doorslaggevend.

 

Zienswijze indienen

Gedurende de genoemde inspraaktermijn kan iedereen zijn/haar reactie geven op het Omgevingsplan of het plan-MER. Deze reactie richt u aan de gemeenteraad van Boekel, Postbus 99, 5427 ZH te Boekel. Uw schriftelijke reactie moet voorzien zijn van uw naam, adres, locatie waar het over gaat en dagtekening. Als onderwerp geeft u “zienswijze Omgevingsplan / plan-MER Buitengebied” aan. Om een mondelinge reactie in te dienen moet u binnen de inzagetermijn een afspraak maken met onze medewerkers. Hiervan wordt verslag gemaakt. Wij ontvangen uw reactie bij voorkeur schriftelijk.

 

Boekel 24 januari 2017

Naar boven