Gemeente Lelystad, verkeersbesluit: Eenzijdig parkeerverbod gedeelte zuid-westzijde en gedeelte westzijdeVeldweg.

Logo Lelystad

Registratienummer: 175360371

Het college van de gemeente Lelystad,

Gelet op:

  • -

    de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

  • -

    het bepaalde in artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 waarbij de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten aan ons college toekomt;

  • -

    het college van burgemeesters en wethouders, overeenkomstig artikel 18, lid 1 onder de van de Wegenverkeerswet 1994, het bevoegd gezag is voor het nemen van dit verkeersbesluit en dat deze bevoegdheid op grond van de Algemene mandaatregeling Lelystad 2015 is gemandateerd aan het afdelingshoofd van de afdeling Beheer Openbare Ruimte (BOR).

Overwegingen:

  • 1.

    Aan de Veldweg is het Belevenissenbos gelegen;

  • 2.

    het Belevenissenbos heeft te maken met een voortdurende stijging van bezoekersaantallen;

  • 3.

    er heeft een uitbreiding van parkeerplaatsen plaatsgevonden, echter dit blijkt bij hoogtijdagen niet voldoende te zijn;

  • 4.

    bezoekers parkeren dan in de berm langs de Veldweg;

  • 5.

    om het Belevenissenbos goed bereikbaar te houden voor de hulpdiensten is het wenselijk dat er éénzijdig een parkeerverbod wordt ingesteld.

  • 6.

    dit verkeersmaatregelenpakket dient op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 bij verkeersbesluit te worden bekrachtigd;

  • 7.

    de betreffende weg is in beheer bij de gemeente Lelystad;

Doel van het besluit:

  • het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

Motivering

Het Belevenissenbos heeft te maken met een voortdurende stijging van bezoekersaantallen. Jaarlijks is het aantal parkeerplaatsen uitgebreid (2012: ca. 50; 2013: ca. 120; 2014: 200). Toch bleek tijdens feestdagen als Hemelvaart en Pinksteren een tekort van minstens 50 plaatsen. De verwachting is dat de groei zich voortzet zodat zonder aanvullende maatregelen er een groot tekort aan parkeerplaatsen ontstaat. De consequentie is dat bezoekers de auto in de berm parkeren. Gezien de geringe breedte van de Veldweg leidt dat tot verkeersonveilige situaties, gezien het grote aantal (kleine) kinderen dat hier rondloopt en de belemmering van de doorstroming van het verkeer waardoor de bereikbaarheid voor niet is gegarandeerd. Een alternatieve route door het bos moet in noodsituaties worden gebruikt.

Belangenafweging

Bij het ontwerpen van het samenhangende verkeersmaatregelenpakket zijn de belangen van de diverse verkeerscategorieën tegen elkaar afgewogen.

Ten aanzien daarvan is geconcludeerd, dat veiligheid voor de kwetsbare kinderen en doorstroming van het verkeer ten behoeve van de hulpdiensten prioriteit hebben boven de mogelijkheid dicht bij het evenemententerrein te parkeren .

Niet is te verwachten dat belanghebbenden bij uitvoering van het verkeersmaatregelenpakket onevenredig in hun belangen worden benadeeld of dat door de te nemen maatregelen een onduidelijke (onveilige) verkeerssituatie zal ontstaan.

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gevoerd met de korpschef.

Er is een positief schriftelijk advies van de korpschef ontvangen over de verkeersmaatregel, registratienummer: 175360463

Besluit

Naar boven