Bestemmingsplan 1e herziening Kop van Schouwen

Logo Schouwen-Duiveland

Burgemeester en wethouders maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat het op 1 juni 2017 vastgestelde bestemmingsplan ‘1e herziening Kop van Schouwen’ met identificatienummer NL.IMRO.1676.00125BphKS-VA01van 3 juli 2017 tot en met 14 augustus 2017 ter inzage ligt. U kunt het digitale bestemmingsplan raadplegen via www.schouwen-duiveland.nl. Ook ligt het in deze periode in de hal van het gemeentehuis, waar u het tijdens de openingstijden van het gemeentehuis kunt inzien.

 

Plangebied.

Op 27 juni 2013 is het bestemmingsplan “Kop van Schouwen” vastgesteld. Het bestemmingsplan is op 24 december 2014, na uitspraak van de Raad van State, onherroepelijk geworden. De Raad van State heeft het besluit van 27 juni 2013 vernietigd voor zover het de volgende plandelen betreft:

Het plandeel met de bestemming 'Agrarisch met waarden” dat ziet op het perceel aan de Vertonsweg 10 te Burgh-Haamstede;

Alle plandelen met de bestemming “Recreatie – Kampeerterrein” uitsluitend voor zover daaraan de aanduiding 'specifieke vorm van recreatie – kwaliteitseis-2 (sr-ke2) is toegekend;

Het plandeel met de bestemming “Groen” dat betrekking heeft op de gronden langs het bedrijfsterrein van de meelfabriek aan de Hoogenboomlaan 34 in Renesse;

Het plandeel met de bestemming “Bedrijf” dat betrekking heeft op het bedrijfsterrein van de meelfabriek aan de Hoogenboomlaan 34 in Renesse;

De plandelen met de bestemming “Natuur” met de aanduiding "persoonsgebonden overgangsrecht 1-60” voor zover het de percelen betreft van de eigenaren die beroep hebben ingesteld bij de Raad van State.

Daarnaast zijn tijdens de voorbereiding van de beroepsprocedure nog een aantal andere fouten ontdekt die ook hersteld worden. Tot slot zijn er in de afgelopen periode een aantal ontwikkelingen geweest die meegenomen kunnen worden in deze 1e herziening.

 

De actualisatie houdt in dat in het nieuwe plan:

de geldende regeling is aangepast aan de huidige maatschappelijke normen over wat er in een bestemmingsplan vastgelegd dient te worden;

gewijzigd vastgesteld provinciaal en gemeentelijk beleid is verwerkt;

de in de afgelopen 10 jaar verleende vrijstellingen, ontheffingen en afwijkingen zijn verwerkt;

nieuwe ontwikkelingen binnen het plangebied, mits volledig ruimtelijk afgewogen en bestuurlijk positief op besloten, meegenomen kunnen worden.

 

Motivering. Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 21 november 2016 tot en met 2 januari 2017 ter inzage gelegen. Hiertegen zijn 8 zienswijzen ingebracht. Bij het bestemmingsplan ligt tevens het raadsvoorstel en het raadsbesluit ter inzage. Hierin zijn de ingebrachte zienswijzen behandeld en wordt het besluit gemotiveerd.

 

Gewijzigde vaststelling. Ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, heeft de gemeenteraad de volgende wijzigingen aangebracht:

Wijzigingen in de toelichting

In de toelichting wordt onder paragraaf 4.2 de zin:

‘Binnen het plangebied worden op geen aantal locaties paarden gehouden.’

vervangen door:

‘Binnen het plangebied worden op een aantal locaties paarden gehouden.’

In verband met het in werking treden van de Wet natuurbescherming op 1 januari 2017 is, naast de toets aan de Natuurbeschermingswet en Flora- en faunawet, een toets aan deze wet opgenomen.

Wijzigingen in de regels

Aan artikel ‘Groen-Landschappelijk’ 7.1 wordt een minimale hoogte voor een grondwal opgenomen.

Aan artikel ‘Bedrijf’ 4.2 wordt opgenomen dat er alleen uitbreidingsmogelijkheden ten behoeve van opslagdoeleinden mogelijk zijn.

Wijzigingen op de verbeelding

Renesse, Hoogenboomlaan 34: de aanduiding ‘bedrijf tot en met categorie 2’ wordt verwijderd.

Burgh-Haamstede, Vertonweg 2: verschillende functieaanduidingen en maatvoeringen worden met elkaar in overeenstemming gebracht. De kwaliteitseisen worden op een juiste manier opgenomen.

Burgh-Haamstede, Hogezoom 74: met een aanduiding wordt het mogelijk maximaal 7 paarden te houden.

Noordwelle, Helleweg 2: het aantal permanente standplaatsen wordt verhoogd van 13 naar 14.

 

Tevens zijn de regels, de verbeelding en de toelichting op enkele ondergeschikte en redactionele punten gewijzigd. De wijzigingen kunnen worden ingezien in het ter inzage liggende bestemmingsplan. Een volledig overzicht met motivering van de wijzigingen is terug te vinden in bijlage 5 bij de toelichting.

 

Reageren. Van 4 juli 2017 tot en met 14 augustus 2017 kan beroep worden ingesteld tegen het vaststellingsbesluit. Beroep kan worden ingesteld door iedere belanghebbende

die tijdig zijn of haar zienswijze tegen het eerdere ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar heeft gemaakt;

die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest om zijn zienswijze tegen het voorgaande ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar te maken;

voor zover het beroep wordt ingesteld tegen wijzigingen die de gemeenteraad bij de vaststelling van het plan heeft aangebracht in het plan.

Een beroepschrift kunt u indienen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. U kunt ook langs digitale weg het beroepschrift indienen via https://digitaalloket.raadvanstate.nl/. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Voor de precieze voorwaarden verwijzen wij u naar de genoemde site.

Het is mogelijk een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen bij de voorzitter van deze afdeling, gelijktijdig met het indienen van een beroepschrift.

Inwerkingtreding. Het bestemmingsplan treedt naar verwachting op grond van artikel 3.8 lid 5 van de Wet ruimtelijke ordening in werking op 15 augustus 2017.

Zierikzee, 30 juni 2017

Burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland

Naar boven