VERKEERSBESLUIT GEMEENTE TIEL - PARKEERVERBOD GROENENDAAL - TIEL

Logo Tiel

VERKEERSBESLUIT

PARKEERVERBOD GROENENDAAL - HUISARTS

Nr. VB2017005

Gelet op

Artikel 18, eerst lid, onder d. van de Wegenverkeerswet 1994;

Het besluit van 7 april 2014 van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tiel waarin de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten gemandateerd is aan de manager van Team Werkvoorbereiding en Uitvoering.

Aanleiding voor het verkeersbesluit

Recentelijk is er een overleg geweest tussen de huisartsenpraktijk op Groenendaal en de gemeente Tiel. De huisartsenpraktijk geeft aan dat bewoners veel hinder ondervinden van geparkeerde auto’s tegenover hun uitritten. De huisartsenpraktijk wil de hinder voor de omgeving minimaliseren. Daarbij zorgen de geparkeerde auto’s er ook voor dat er onvoldoende zicht is op de rijbaan bij het op en afrijden van de parkeervakken. Het verzoek aan de gemeente is gedaan een maatregel in te stellen waardoor het niet meer is toegestaan hier te parkeren.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op grond van artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van de weggebruikers en hun passagiers het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade en het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden is het gewenst om tot dit verkeersbesluit te komen.

Type wegen

De Scheeringlaan bevindt zich binnen de bebouwde kom. De weg is in eigendom en beheer van de gemeente Tiel. De Scheeringlaan heeft een snelheidsregime van 30 km/u.

Het verkeersbesluit wordt genomen overwegende:

 

  • 1.

    ·Bewoners hebben aangegeven hinder te ondervinden van geparkeerde auto’s van bezoekers van de huisartsenpraktijk

  • 2.

    ·De huisartsenpraktijk de gemeente heeft verzocht maatregelen te nemen die deze hinder verminderen of wegnemen.

  • 3.

    ·Deze maatregel handhaving mogelijk maakt op hier geparkeerde voertuigen.

  • 4.

    ·Het zicht op de rijbaan vanaf de aangelegde parkeervakken voor de huisarts hierdoor ook sterk verbeterd en de verkeerssituatie veiliger maakt.

  • 5.

    ·Er is op loopafstand voldoende parkeergelegenheid voor bezoekers van de huisarts als de parkeervakken bezet zijn.

     

Advies van de hulpdiensten

In het hulpdienstenoverleg van dinsdag 20 juni 2017 is het concept verkeersbesluit besproken.

Geadviseerd is richting de huisarts contact op te nemen, dat de clienten hierover extra geïnformeerd worden.

 

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) heeft tevens overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van de politie-eenheid Oost Nederland. Op 20 juni 2017 heeft hij onderstaand advies gegeven op het voorgenomen maatregelen in het concept verkeersbesluit:

 

Indien de maatregelen worden uitgevoerd op de in het (U)BABW voorgeschreven wijze, daarbij

de omschrijving en motivatie van het bijgevoegde concept verkeersbesluit in ogenschouw

nemende, zijn er voor de politie geen bezwaren in verband met de juridische handhaafbaarheid.

 

Onder deze voorwaarden gaat de politie akkoord met het voorgenomen verkeersbesluit.

  

Besluit:

  • 1.

    Het instellen van een parkeerverbod op Groenendaal ter hoogte van de huisartsenpraktijk (vanaf de Sportparklaan tot aan eerste zijweg) door middel van het aanbrengen van een onderbroken gele wegmarkering op de trottoirband (noordzijde rijbaan) conform bijlage 1, behorende bij het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990).

  • 2.

    Alle maatregelen conform bijgevoegde plattegrondtekening

 

Tiel, 4 juli 2017

burgemeester en wethouders,

namens hen,

teammanager Werkvoorbereiding en Uitvoering

                         

Bezwaarmogelijkheid

Als u het niet eens bent met dit besluit, kunt u binnen zes weken na de verzenddatum van dit besluit een bezwaarschrift indienen. In het bezwaarschrift vermeldt u:

  • 1.

    uw naam en adres (inclusief postcode);

  • 2.

    de datum;

  • 3.

    waarom u het niet eens bent met het besluit;

  • 4.

    het kenmerk van het besluit

 

Vergeet niet uw handtekening op het bezwaarschrift te zetten.

 

Een onafhankelijke bezwarencommissie behandelt uw bezwaarschrift. Deze commissie bepaalt ook of u gelegenheid krijgt om uw bezwaren mondeling toe te lichten. De wettelijke termijn voor het afhandelen van uw bezwaarschrift bedraagt twaalf weken, gerekend vanaf de dag na die waarop de termijn voor het indienen van een bezwaarschrift is verstreken. Deze termijn kan in sommige gevallen verlengd worden.

 

Ondanks uw bezwaarschrift treedt het besluit wel in werking. Als u dat tegen wilt houden en u hebt daarvoor een dringende reden, dan kunt u de rechtbank in Arnhem vragen om een voorlopige voorziening te treffen. Dat kunt u pas doen nadat u uw bezwaarschrift bij de gemeente hebt ingediend. De behandeling van een verzoek door de voorzieningenrechter is niet gratis. U betaalt € 150,-- als u particulier bent. In andere gevallen (bijvoorbeeld voor een stichting) bedragen de kosten € 297,--.

 

Het postadres van de rechtbank is: rechtbank Arnhem, sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem.

Naar boven