Besluit van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 17 januari 2017, nr. 2028713, tot wijziging van het Aanwijzingsbesluit certificerende instelling Jeugdwet

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie,

Gelet op artikel 3.4, eerste lid, van de Jeugdwet;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Aanwijzingsbesluit certificerende instelling Jeugdwet wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 4, onderdeel a, wordt ‘de Regeling normenkader jeugdbescherming en jeugdreclassering’ vervangen door: dit besluit.

B

Als bijlage wordt opgenomen de bijlage zoals opgenomen bij dit besluit.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking op 1 april 2017.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff

Dit besluit is op 17 januari 2017 bekend gemaakt aan de certificerende instelling door toezending van een afschrift

BIJLAGE AANWIJZINGSBESLUIT CERTIFICERENDE INSTELLING JEUGDWET

TOELICHTING

Sinds de invoering van de Jeugdwet ligt de verantwoordelijkheid voor de organisatie van jeugdbescherming en jeugdreclassering bij de gemeenten. Ingevolge artikel 3.2, eerste lid, van de Jeugdwet sluiten zij voor de uitvoering daarvan contracten af met gecertificeerde instellingen. Deze instellingen worden conform het certificatieschema bij het onderhavige aanwijzingsbesluit door de certificerende instelling gecertificeerd en getoetst tegen het normenkader voor jeugdbescherming en jeugdreclassering dat deel uitmaakt van het certificatieschema.

Terzake het certificatieschema zijn wijzigingsvoorstellen ontvangen van belanghebbenden, zoals gemeenten, gecertificeerde instellingen en cliënten, die allen zijn vertegenwoordigd in een commissie van belanghebbenden. Daarop is besloten om deze wijzigingsvoorstellen over te nemen. De aanpassingen omvatten onder andere de actualisering van geldende ISO/IEC-normen en daaruit voortvloeiende wijzigingen, een concretere uitwerking van de cyclus van beoordelingen en tekstuele verbeteringen. Voor de specifieke wijzigingen omtrent het normenkader voor jeugdbescherming en jeugdreclassering wordt verwezen naar de toelichting bij de Regeling tot wijziging van de Regeling normenkader jeugdbescherming en jeugdreclassering van 17 januari 2017.

Bij het wijzigen van het certificatieschema is rekening gehouden met instellingen die recent een aanvraag tot certificering hebben ingediend of die voornemens zijn een aanvraag tot certificering in te dienen hebben. Zo wordt met betrekking tot de implementatie van een risico-analyse dat op processen omtrent jeugdbescherming en jeugdreclassering en op de processen rond de competenties van professionals een overgangstermijn van drie maanden aangehouden vanaf het moment van publicatie van het nieuwe certificatieschema. De overige wijzigingen zullen van de gecertificeerde of de te certificeren instellingen geen grondige aanpassingen vergen. Voor die wijzigingen wordt zodoende geen overgangstermijn gehanteerd.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, K.H.D.M. Dijkhoff

Naar boven